Jonathan Toews je napadalec, ki se je najbolj izkazal v obrambnih nalogah. Foto: Reuters
Jonathan Toews je napadalec, ki se je najbolj izkazal v obrambnih nalogah. Foto: Reuters
Shawn Horcoff (Edmonton Oilers) - vratar Josh Harding in center Mikko Koivu (Minnesota Wild)
Vratar Minnesote Josh Harding se je na led vrnil po boju z multiplo sklerozo. Foto: Reuters

MVP sezone bo znan pred drugo tekmo finala med Chicagom, ki je v seriji povedel po 113 minutah dolgi prvi tekmi, in Bostonom. Kandidati so Sidney Crosby iz Pittsburgha, Alex Ovečkin in Washingtona in John Tavares iz New York Islandersov. Pred drugo tekmo bodo podelili še nagrade za najboljšega branilca, vratarja, novinca in igralca po izboru NHLPA.

Glavna kandidata za Frank Selke Trophy, ki jo prejme najboljši defenzivni napadalec, sta bila člana Blackhawksov in Bruinsov, na koncu pa je več točk zbral kapetan Chicaga Jonathan Towes, ki je za las prehitel Patrica Bergerona. 27-letni Kanadčan, ki letos blesti v dresu Bruinsov, vseeno ni ostal praznih rok in je prejel King Clancy Memorial Trophy za igralca, ki najbolje ponazarja vodstvo moštva na terenu in zunaj njega.

Napadalec Tampe Martin St. Louis je zmagovalec Lady Bynmg Trophy za fair play, kapetan Detorita Henrik Zetterberg NHL Foundation Player Award za igralca, ki ponazarja temeljne vrednote hokeja za ljudi v svoji skupnosti, kapetan Ottawe Daniel Alfredsson Mark Massier NHL Leadership Award za najboljšega kapetana, menedžer Pittsburgha Ray Shero pa NHL General Manager of the Year Award.

Jack Adams Trophy za najboljšega trenerja leta je prejel Paul MacLean, ki je pripeljal Ottawo v končnico, čeprav so imeli Senatorsi ogromno težav s poškodbami. "Ko so se začele poškodbe, sem se kar vprašal, kdo je naslednji? Ko nam je uspelo težave prebroditi, smo si rekli, da moramo najti način do zmage. To delajo dobre ekipe. Že na začetku sezone se je tako pojavil velik izziv. Mlajši igralci, ki so dobili priložnost, in njihova kvaliteta sta razlog, da smo prišli do takega uspeha letos," je povedal MacLean.

Nagrado za predanost hokeju, t. i. Bill Masterton Memorial Trophy, je dobil vratar Minnesote Josh Harding, ki je večino letošnje sezone izgubil, saj se je bojeval z multiplo sklerozo, vendar se mu je uspelo vrniti na ledeno ploskev. "Ne vem, ali sem res želel odnehati. Ko sem zvedel diagnozo, sem bil šokiran. Tako pa sem se zavedal, da moram nekaj narediti, da bom lahko prišel nazaj. Bilo je težko, a nikoli nisem razmišljal, da bi odnehal," je dejal Harding.