Sidney Crosby (desno) je v podaljšku odločil drugo tekmo finalne serije na Vzhodu. Foto: Reuters
Sidney Crosby (desno) je v podaljšku odločil drugo tekmo finalne serije na Vzhodu. Foto: Reuters

Nisem vedel, ali me je Rust videl ali ne. Želel sem mu samo sporočiti, da sem tam. Lepo je bilo spet zadeti.

Sidney Crosby
Matt Cullen
Matt Cullen je Pittsburgh takole povedel v vodstvo. Foto: Reuters

Ta je zadel že po 40 sekundah podaljška, potem ko je sprejel podajo Bryana Rusta in s strelom iz zapestja plošček poslal pod prečko vrat vratarja Andreja Vasiljevskega. To je bil za odličnega Kanadčana v karieri šele prvi zadetek v podaljšku v končnici. "Nisem vedel, ali me je Rust videl ali ne. Želel sem mu samo sporočiti, da sem tam. Lepo je bilo spet zadeti," je po tekmi dejal Crosby, ki je v zadnjem času sicer taval v manjšem strelskem mrku.

V prvi tretjini štirje zadetki
Gostitelji so tekmo začeli odlično in po desetih minutah igre vodili z 2:0. Najprej je Matt Cullen v 5. minuti z lepo diagonalno podajo našel Erica Fehra, ki je iz bližine nastreljal Vasiljevskega. Plošček se je nato odbil do Cullna, ki je s strelom iz zapestja Pittsburgh povedel v vodstvo. To je pet minut pozneje podvojil Phil Kessel, ki je vdrslal iz 'drugega plana' in iz bližine matiral Vasiljevskega po odbitem ploščku ob poskusu Nicka Bonina. Navijači v Consol Energy Centru so bili v deliriju, a še pred koncem tretjine so se gostje iz Floride vrnili in izid poravnali na 2:2. Jonathan Marchessault je s krasno diagonalno podajo našel Antona Stralmana, ki je hladnokrvno zadel z desne strani, slabe tri minute pozneje se je med strelce vpisal še Jonathan Drouin. Tudi tokrat je zadetek padel z desne strani, vratar Matt Murray je bil nemočen.

V naslednjih dveh tretjinah gledalci niso videli zadetka. Obe ekipi sta igrali zelo disciplinirano, z 2-minutno kaznijo je bil sredi druge tretjine zaradi spotikanja kaznovan le Murray (kazen je odsedel Kessel). Tampa je upala na dvojni 'break', a njeni upi so se razblinili po le 40 sekundah podaljška, ko je zmago domači ekipi prinesel Crosby.

Liga NBA, končnica, Vzhod, finale

Druga tekma:
PITTSBURGH
- TAMPA BAY 1:1
* 3:2 (2:2, 0:0, 0:0)
Cullen 5., Kessel 10., Crosby 61.; Stralman 17., Drouin 20.

Obrambe: Murray 19; Vasilevskij 38.

Tretja tekma, sreda:
TAMPA BAY - PITTSBURGH 1:1


Zahod, druga tekma, torek:
ST. LOUIS - SAN JOSE 1:0

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Nisem vedel, ali me je Rust videl ali ne. Želel sem mu samo sporočiti, da sem tam. Lepo je bilo spet zadeti.

Sidney Crosby