Martin Jones je bil s 40 obrambami med glavnimi junaki tretje tekme finalne serije. Foto: Reuters
Martin Jones je bil s 40 obrambami med glavnimi junaki tretje tekme finalne serije. Foto: Reuters
Joonas Donskoi
Finski hokejist Joonas Donskoi je po 12 minutah in 18 sekundah podaljška zadel za zmago San Joseja. Foto: Reuters
NHL: Velika zmaga spremenila razmerje moči

Finalna serija je tako spet odprta, a ni veliko manjkalo, pa bi bil Pittsburgh s tretjo zaporedno zmago na pragu naslova. Morski psi so namreč v zadnji tretjini še zaostajali, nato pa z zadetkom Joela Warda v 49. minuti izsilili podaljšek, ki ga je po dobrih dvanajstih minutah odločil Joonas Donskoi. Finec je pridrsal izza vrat San Joseja in, čeprav sta ga pokrivala dva igralca, z natančnim strelom presenetil Matta Murrayja.

"To je bila naša najboljša tekma. Nikoli se ne predamo in samozavestno lahko nadaljujemo serijo," je povedal 24-letni Donskoi, ki je v letošnji končnici dosegel že šest zadetkov.

San Jose prvič v zgodovini kluba igra v finalu Stanleyjevega pokala, tako da so navijači po 25 letih dočakali prvo zmago v finalu. Tudi tokrat je Pittsburgh sprožil več strelov, razmerje je bilo 42:26, v finalu pa je razmerje zdaj že 113:74. Vratar Martin Jones je ustavil 40 strelov.

Za Pingvine sta zadela Justin Braun in Patric Hornqvist. Murray je zbral 23 obramb. Imel je nekaj lepih potez, a je naredil napako, ko je od daleč sprožil Ward. Zdelo se je, da bo Murray brez težav ustavil strel, toda plošček je "našel luknjo" in končal v mreži.

Liga NHL, končnica, finale, tretja tekma:
SAN JOSE - PITTSBURGH
3:2 (1:1, 0:1, 1:0) v podaljšku
Braun 10., Ward 49., Donskoi 73.; Lovejoy 6., Hornqvist 40.
Obrambe: Jones 40; Murray 23.
Izid v zmagah je 1:2 za Pittsburgh. Moštvi igrata na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1. Naslednja tekma bo v torek ob 2. uri zjutraj.

NHL: Velika zmaga spremenila razmerje moči