Zmaji so z navijači proslavili prestižno zmago na derbiju, ki jim zelo verjetno zagotavlja dvojno krono. Žal je bil število gledalcev na tribunah (preveč) omejeno. Naročil za vstopnice je bilo zares veliko in zbralo bi se najbrž prek 3.000 gledalcev. Derbi pač ni navadna tekma Lige IceHL. Foto: SŽ Olimpija
Zmaji so z navijači proslavili prestižno zmago na derbiju, ki jim zelo verjetno zagotavlja dvojno krono. Žal je bil število gledalcev na tribunah (preveč) omejeno. Naročil za vstopnice je bilo zares veliko in zbralo bi se najbrž prek 3.000 gledalcev. Derbi pač ni navadna tekma Lige IceHL. Foto: SŽ Olimpija

20. decembra 2019 so Jesenice, ki jih je takrat vodil Mitja Šivic, v rednem delu Alpske lige izgubile proti Olimpiji z 0:7. Takrat so bili železarji v krizi in na tisti tekmi je šlo res vse narobe. Hitro so se pobrali in dobili naslednja dva derbija. Tudi tokrat bodo morali dvigniti glave, saj so favoriti za naslov v Alpski ligi, ki se jim izmika že pet let.

Razlika med Ligo IceHL in Alpsko ligo je ogromna. Tudi Dornbirn in Linz, ki sta na dnu razširjenega avstrijskega prvenstva, imata zelo širok kader in nekaj odličnih tujcev.

Razlika v širini igralskega kadra med najboljšima slovenskima ekipama je velika. Pri Olimpiji so manjkali Žan Us, Mark Čepon, Miha Logar, Tine Klofutar, Wade Murphy, Aleš Mušič in Luka Kalan. Vseeno je lahko Mitja Šivic sestavil štiri močne napade. Zmaji so povratno tekmo na kulturni praznik dobili s 5:0.

Trener Jeseničanov Nik Zupančič je imel zares velike težave z branilci. Manjkali so Andraž Ziblenik, Luka Ščap in Žiga Urukalo, ki se je poškodoval prav na prvi tekmi polfinala pred dvema tednoma v Podmežakli. Napadalca Nejc Brus in Gašper Seršen sta morala igrati na branilskem položaju. Vratar Oscar Fröberg se je izkazal z nekaj odličnimi obrambami. Šved je preprečil še precej viški poraz.

Zadetka Koblarja in Leclerca v prvi tretjini

Olimpija je bila 56 dni na vrhu Lige IceHL, sledil pa je pričakovan padec. Zmaji so zdaj padli na osmo mesto, do konca februarja pa je predvidenih še deset krogov. Vsaka tekma bo ključna. Po težkem gostovanju v Salzburgu v nedeljo sledijo domače tekme s Celovčani, Pustertalom in Znojmom, ki bodo zelo verjetno odločilne. V najslabšem primeru bi lahko Olimpija padla celo na 11. mesto, kar bi pomenilo, da bi 27. februarja končala z Ligo IceHL. Sledil bi le še finale državnega prvenstva proti zmagovalcu tekme med Slavijo in Triglavom, ki bo 23. februarja v Zalogu.

Jaka Sodja je bil z dvema goloma in podajo najzaslužnejši za visoko zmago Olimpije na torkovem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Sodja je bil z dvema goloma in podajo najzaslužnejši za visoko zmago Olimpije na torkovem derbiju. Foto: www.alesfevzer.com

Sodja: 15 let sem bil na Jesenicah in težko mi je igrati proti njim
Junak torkovega večera je bil Jaka Sodja, ki je zadel dvakrat v zadnji tretjini. "Veliko bolje smo igrali od Jeseničanov. Videlo se je, da so bili utrujeni. Mislim, da smo prikazali zelo dobro predstavo. 15 let sem bil na Jesenicah in težko mi je igrati proti njim. Škoda, da je bila ta tekma že v polfinalu, a mislim, da bi tudi v finalu zmagali. Zdaj bomo igrali proti Triglavu ali Slaviji. Obeta se zanimiv finale, saj bo tekmec maksimalno motiviran," je povedal odlični napadalec.

"Zdaj nas časa še deset krogov v Ligi IceHL, kjer je še vse odprto. Razlike med drugim in enajstim mestom so zelo mahjne in vse se lahko še premeša," je še dodal Sodja.

Trener Mitja Šivic je bil zelo sproščen. Lani je osvojil dvojno krono z Jeseničani, letos pa bo zelo verjetno napolnil vitrino na Celovški 25.

Gol Šturma za vodstvo Olimpije s 3:0

Šivic: Tokrat smo bili res pravi in razlika med ekipama je očitna
"Začeli smo zelo dobro. Prva tretjina je bila fantastična. Bili smo odločni in zbrani. Zelo pomembno je bilo, da smo se ubranili z igralcem manj, potem pa smo hitro povedli. V drugi tretjini smo ubranili z dvema igralcema manj. Številke ne lažejo, že v Ligi IceHL smo zelo dobri v igri z igralcem manj. Ta predstava je bila veliko boljša od prve tekme, ko smo imeli tudi nekaj sreče. Na Jesenicah nismo bili pravi, tokrat pa smo bili in razlika med ekipama je očitna," je poudaril 42-letni strokovnjak.

"Vsako tekmo Lige IceHL analiziramo s številnimi parametri. Tekme proti Jesenicami so drug svet. Na teh srečanjih številke vedno govorijo v naš prid, a težko je upravičiti vlogo favorita. Želim si, da bi derbije igrali v isti ligi. Redni del državnega prvenstva ne koristi nam in tudi ne Jeseničanom," je še dodal Šivic.

Zadetka Sodje v zadnji tretjini za potrditev Olimpijine zmage

Hölsä: To je bilo res nepozabno doživetje, eno najlepših, odkar sem v Sloveniji
Paavo Hölsä 120 minut ni prejel gola v polfinalu. Tokrat je zbral le 13 obramb, saj so bili železarji večji del tekme močno v podrejenem položaju.

"Zelo dobro poznam prvi napad Jeseničanov. Poznam rojaka Eela in Viikliäja. Zelo težka je bila prva tekma na Jesenicah, na povratni tekmi pa smo jih popolnoma nadigrali. To je bila izjemna tekma, prav nič jim nismo dopustili. V vratih sem se kar shladil, saj nisem imel skoraj nič dela sredi tekme. Pred začetkom te serije nisem pričakoval, da ne bodo niti enkrat zadeli. To je bilo res nepozabno doživetje, eno najlepših, odkar sem v Sloveniji," je razlagal Finec.

Tuji hokejisti pri Olimpiji so bili zelo motivirani na derbiju: "Že na pokalni tekmi Bledu smo se zmenili, da bomo vsi tujci iztisnili maksimum na derbijih. To ni navadna tekma in vsi smo se tega zavedali. Pripravili smo se zelo dobro. Mi smo profesionalci in tudi v finalu bomo opravili svoje delo korektno."

Po koncu tekme je uprizoril pravi šov na ledu za navijače Olimpije, ki so mu namenili stoječe ovacije. "Že na Finskem sem zabaval navijače po koncu tekme. Končno so bili lahko na derbiju. Me veseli, da so se tako zabavali," je zaključil finski čuvaj mreže.

Izjavi Nejca Stojana in Mitje Šivica po tekmi Olimpija - Jesenice

Stojan: Glavni cilj je zdaj Alpska liga
Jeseničani bodo zdaj vse sile usmerili v Alpsko ligo, kjer so blesteli v rednem delu, v drugem delu tekmovanja pa so že doživeli dva poraza. Asiago je prevzel vodstvo in bo zelo neugoden tekmec tudi v končnici.

"Na prvi tekmi v Podmežakli smo zapravili veliko priložnosti. Tokrat smo se večji del tekme branili. Imamo zelo ozek igralski kader. Imamo veliko poškodb, tudi covid-19 nas je zdesetkal. Državni naslov nam ogromno pomeni. Žal letos mi ne bomo osvojili naslova. Žalostno, da ne bomo igrali v finalu, naš glavni cilj je zdaj Alpska liga," je povedal Nejc Stojan.

Nik Zupančič je zelo odkrito spregovoril o trenutnem finančnem položaju na Jesenicah. Foto: www.alesfevzer.com
Nik Zupančič je zelo odkrito spregovoril o trenutnem finančnem položaju na Jesenicah. Foto: www.alesfevzer.com

Zupančič: Denar ni vse, a če ga nimaš, ne moreš prav ničesar narediti
Trener Jesenic Zupančič je zelo realno ocenil srečanje. "Brez zadetka ne moreš dobiti nobene tekme. Tokrat smo imeli prvi igralca več in na takih tekmah je treba to izkoristiti. Olimpija je nato povedla z 2:0 in težko je bilo za nas v nadaljevanju tekme. Njihova skupna zmaga je zaslužena. Čestitam jim in želim srečo v nadaljevanju sezone. Upravičili so vlogo favorita."

"Velike težave imamo z branilci. Težko je najti okrepitve v tem delu sezone. Želeli smo dobiti povratno tekmo, a brez gola pač to ni bilo realno. Vse moje varovance globoko spoštujem, da resno hodijo na treninge, če upoštevamo vložek, ki ga za ekipo namenjajo Jesenice. Finančni vložek je res minimalen. Hokej v Sloveniji obstaja le še zaradi tega, ker imajo fantje radi hokej. Tekmeci se proti koncu sezone okrepijo, mi se pa ne moremo. Zdaj se sezona odloča, Asiago je trenutno najboljša ekipa Alpske lige. Ritten bo še zelo nevaren, tudi Lustenau se je izboljšal, mlada ekipa Salzburga bo prav tako neugoden tekmec, če bodo dobili nekatere igralce, ki igrajo manj v prvem moštvu."

Legendarni kapetan Olimpije Igor Beribak je vrgel prvi plošček. Osvojil je številne lovorike, v finalu leta 1993 pa je na sedmi tekmi s kazenskega strela zadel vratnico in naslov je odšel na Jesenice. Foto: SŽ Olimpija
Legendarni kapetan Olimpije Igor Beribak je vrgel prvi plošček. Osvojil je številne lovorike, v finalu leta 1993 pa je na sedmi tekmi s kazenskega strela zadel vratnico in naslov je odšel na Jesenice. Foto: SŽ Olimpija

Težko si predstavlja Jesenice v Ligi IceHL
"Nekdo bo moral premisliti, da se spremeni format državnega prvenstva. To je trenutno le velika obremenitev za oba kluba. Idealno bi bilo, da bi obe ekipi igrali v isti ligi. Denar ni vse, a če ga nimaš, ne moreš prav ničesar narediti. Zelo težko si predstavljam, da bi Jesenice v naslednjih sezonah lahko vstopile v Ligo IceHL, ker finančni položaj kluba tega ne dopušča.

Predsednik Bohinc zelo zaskrbljen
Po koncu tekme smo pred dvorano Tivoli srečali oba predsednika. Miha Butara je bil seveda precej bolj zadovoljen od Petra Bohinca. Predsednika sta prijatelja, večkrat se dobita na kavi v središču Ljubljane.

Po besedah Zupančiča o finančnem položaju kluba smo vprašali tudi Bohinca. Zelo je bil zaskrbljen. Z županom Jesenic Blažem Račičem je večkrat govoril, a nista našla skupnega jezika. Velike težave imajo tudi s pokrovitelji, le trije iz lokalnega okolja so podprli klub. Visok poraz proti Olimpiji je trenutno res najmanjša težava, ki jo ima predsednik Jesenic.