Patrik Eliaš je pustil neizbrisen pečat v New Jerseyju, osvojil je dva Stanleyjeva pokala. Foto: EPA
Patrik Eliaš je pustil neizbrisen pečat v New Jerseyju, osvojil je dva Stanleyjeva pokala. Foto: EPA

Uradno se bo poslovil naslednji teden na zadnji tekmi rednega dela sezone, ko bodo vragi igrali proti New York Islandersom.

"Dovolj je bilo. Vesel sem, da sem imel priložnost in možnost sam odločati o tem, kdaj bom nehal. Nekateri so v to prisiljeni čez noč, in to mora biti res težko," je razmišljal hokejist, ki bo čez 14 dni dopolnil 41 let.

Poslovil se bo kot najboljši strelec Devilsov vseh časov s 408 goli, kot najboljši podajalec (617) in igralec z največ točkami (1025). V 20 letih in na 1240 tekmah je prišel na vrh še marsikaterega statističnega ocenjevanja v klubu, med drugim pa ima tudi največ golov za vrage v končnicah, dosegel jih je 45, dodal pa še 80 podaj.

Z New Jerseyjem je bil dvakrat prvak Lige NHL, v letih 2002 in 2003, še dvakrat je igral v finalu za Stanleyjev pokal.

Devilsi so že sporočili, da njegove številke 26 ne bo nosil nihče drug, uradno pa bodo njegov upokojeni dres pod strop dvorane Prudential Center potegnili na začetku naslednje sezone.

V letošnji sezoni je imel češki napadalec veliko težav s poškodbami, tako da ni igral niti na eni tekmi. Zadnjo tekmo je odigral 9. aprila lani, ko je dosegel gol in dve podaji proti Torontu. Maja ga čaka nova operacija kolena, tudi zaradi zdravstvenih težav pa se je Eliaš po daljšem premisleku odločil, da ne bo več igral v NHL.