Do finala je največ v vsej končnici pokazal kapetan Chicaga, 22-letni Jonathan Toews, takoj za njim pa je kapetan Philadelphie Mike Richards. Foto: Reuters
Do finala je največ v vsej končnici pokazal kapetan Chicaga, 22-letni Jonathan Toews, takoj za njim pa je kapetan Philadelphie Mike Richards. Foto: Reuters
Chris Pronger in Michael Leighton
Prekaljeni 35-letni branilec Chris Pronger je sinonim za uspeh v končnici po 'lock-outu'. Leta 2006 je bil poraženec v dresu Edmonton, leta 2007 pa zmagovalec v dresu Anaheima. Za Michaela Leightona kaj takega ne bi mogli trditi, saj je šele letos pri 29 letih dobil prvo serijo v končnici. Zanimivo, da ga je leta 1999 na naboru izbral Chicago. Foto: Reuters
Antti Niemi in Duncan Keith
Na drugi strani obrambni zid predstavljata Antti Niemi, ki igra šele prvo leto v Ligi NHL, in Duncan Keith, ki se mu nasmiha naziv najboljšega branilca v rednem delu sezone. Foto: Reuters
Peter Laviolette, trener Philadelphia Flyersov
Peter Laviolette je rešil Letalce pred katastrofo in jih skozi šivankino uho pripeljal vse do velikega finala Lige NHL. Foto: Reuters

Lovorika, ki v 117-letni zgodovini ni izgubljala pomena, kvečjemu ga le pridobivala, je na voljo le še dvema moštvoma, ki sta resnično "lačni in žejni" uspeha. Philadelphia je hokejski "sveti gral" osvojila nazadnje leta 1975, ko je ponovila uspeh izpred leta prej. Post Chicaga traja še 14 let dlje - takrat še Black Hawksi so tretjič in zadnjič postali prvaki leta 1961, ko je v Ligi NHL igrala še "originalna šesterica". Oranžno-črni so nazadnje v finalu igrali leta 1997, ko jih je "pometel" Detroit, medtem ko so rdeče-črni podobno usodo doživeli leta 1992, ko je bil s 4:0 močnejši Pittsburgh.

Fantastična napoved iz marca
Če je edina letošnja medsebojna tekma pokazatelj tega, nas čaka fantastični veliki finale Lige NHL. 13. marca so Flyersi na domačem ledu s 3:2 ugnali Blackhawkse, pri čemer je Chris Pronger zabil zmagoviti gol 2,1 sekunde pred iztekom rednega dela, Michael Leighton pa je ubranil 39 strelov.
Kapetan proti kapetanu
Obe moštvi imata fantastična kapetana, ki sta pravi vodji moštva tako v slačilnici kot na ledu - Jonathan Toews (7 golov + 19 podaj) in Mike Richards (6 golov + 15 podaj) sta bila v Vancouvru kot soigralca v napadu tudi temelj kanadskega olimpijskega zlata. Tako Blackhawksi kot Flyersi razpolagajo s tremi učinkovitimi napadi, kjer ne gre spregledati prvih pomočnikov kapetanov Patricka Kana (7+13) in Dannyja Brierja (9+9).

Najboljši proti najboljšemu
V obrambi bo potekal izreden boj med Prongerjem in Kimmom Timonenom (0+8) proti mlajšima Duncanu Keithu (1+9) in Brentu Seabrooku (3+6), medtem ko bosta v vratih svoja sanjska debija v končnici nadaljevala Antti Niemi (92,1 % in 2,33 GAA/16 tekmah) in Leighton (94,8 % in 1,45 GAA/8 tekmah).
Od "loterije" do pokala?
Chicago je zaradi izredno uspešne redne sezone veliki favorit, medtem ko se je Philadelphia, ki je bila med favoriti pred začetkom sezone, komaj uvrstila v končnico, kamor je prišla šele po zmagi po kazenskih strelih nad NY Rangersi na zadnji, 82. tekmi. A v končnici se je pokazala pravo vrednost Letalcev, ki so spisali zgodovino, ko so kot šele tretje moštvo v zgodovini nadoknadili zaostanek z 0:3 (proti Bostonu v 2. krogu).

Moč v navezi z natančnimi rokami
V obračunu dveh fizično močnih moštev bo odločalo, kdo si bo priboril prednost v spopadu moči in večje število razpoloženih podpornih strelcev, kot so Patrick Sharp (7+9), Dave Bolland (5+5), Dustin Byfuglien (8+2) na strani Chicaga ter Claude Giroux (8+9), Ville Leino (4+8) in Simon Gagne (7+3) na strani Philadelphie, pa še se najde kdo. Seveda se ne sme pozabiti na srečo in zdravje, ki je bilo letos predvsem zaveznik Blackhawksov, medtem ko so imeli Flyersi z njim izjemne težave.

Urok Mariana Hosse - mit ali resničnost?
Zadnji dejavnik in ne najmanj pomemben pa je Marian Hossa. Slovaški superzvezdnik bo že tretje leto zapored igral v velikem finalu in to s tretjim različnim moštvom. Do zdaj je bil obakrat na strani poražencev (Pittsburgh, Detroit). Bo večnemu osmoljencu, ki je v vsej karieri osvojil eno samo lovoriko (kot mladinec je bil prvak lige WHL), v tretje le uspelo ali se bo urok nadaljeval?

Dobra volja in velika pričakovanja vsepovsod
"Mesto nas izredno podpira. Mislim, da bi zmaga res pomenila veliko našim ljudem. Mesto bo v tem primeru podivjalo," se trener Chicaga Joel Queeneville zaveda pomena in pritiska, da Blackhawksom končno uspe. "Res je nekaj posebnega, to se čuti v zraku," še povzema vzdušje v "vetrovnem mestu" strateg "indijancev".

"Nekaj čarobnega je, kako smo prišli v končnico in kako smo prišli do tukaj. Komaj čakamo, da se začne zares," se smeji generalnemu menedžerju Philadelphie Paulu Holmgrenu, ki je sezono pred katastrofo rešil decembra, ko je na mesto trenerja pripeljal Petra Lavioletta.

Kdo bo na koncu dvignil pokal lorda Stanleyja - Toews ali Richards?

Kako se je razpletla edina letošnja medsebojna tekma med Philadelphio in Chicagom?


Spored velikega finala (vsi termini po slovenskem času):

Nedelja, 30. maja, ob 2:00:
CHICAGO - PHILADELPHIA 0:0

Torek, 1. junija, ob 2.00:
CHICAGO - PHILADELPHIA

Četrtek, 3. junija, ob 2.00:
PHILADELPHIA - CHICAGO

Sobota, 5. junija, ob 2.00:
PHILADELPHIA - CHICAGO

Morebitne tekme, ponedeljek, 7. junija, ob 2.00:
CHICAGO - PHILADELPHIA

Četrtek, 10. junija, ob 2.00:
PHILADELPHIA - CHICAGO

Sobota, 12. junija, ob 2.00:
CHICAGO - PHILADELPHIA

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.


Zakaj je Stanleyjev pokal nekaj posebnega?