Nathan Horton je dosegel edini zadetek na sedmi tekmi finala Vzhodne konference. Foto: Reuters
Nathan Horton je dosegel edini zadetek na sedmi tekmi finala Vzhodne konference. Foto: Reuters

Edini zadetek je v 53. minuti dosegel Nathan Horton. Veliko delo je na levem krilu opravil David Krejci, ki je podal pred gol, Horton pa je spretno premagal vratarja Dwayna Rolosona.

Kanadski hokejist, ki bo v nedeljo praznoval 26. rojstni dan, je že drugič v letošnji končnici dosegel odločilni gol na sedmi tekmi serije, saj je zadel tudi v 1. krogu končnice proti Montrealu. Za igralca, ki pred letošnjo sezono še nikoli ni igral končnice, je to izjemen dosežek.

Boston je prevladoval v prvih dveh tretjinah, toda Roloson (37 obramb) nikakor ni klonil. Obe ekipi sta bili izjemno disciplinirani, tako da ni bilo niti ene izključitve. Po neuradnih podatkih se kaj takšnega na tekmi končnice ni zgodilo že vsaj 20 let.

Tim Thomas je ubranil 24 strelov in tretjič v končnici ostal nepremagan. Boston je bil zadnjič v velikem finalu Lige NHL leta 1990, ko se je pomeril z Edmontonom, medtem ko je Stanleyjev pokal zadnjič dvignil leta 1972. Tokrat bo tekmec Vancouver, prva tekma serije pa bo v sredo.

"Naredili smo tisto, kar smo morali. Bili smo potrpežljivi. Fantje so ob pravem trenutku napravili pravo potezo," je bil zadovoljen trener kosmatincev Claude Julien. "Uresničile so se nam sanje," je bil presrečen napadalec s srbskimi koreninami Milan Lucic.

Liga NHL - končnica
VZHOD, konferenčni finale, 7. tekma
BOSTON (3) - Tampa Bay (5)
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Horton 53.
Obrambe: Thomas 24; Roloson 37.

Boston je serijo dobil s 4:3.