Luka Gračnar je v letošnji sezoni že 479 minut stal v vratih Salzburga. Foto: MMC RTV SLO
Luka Gračnar je v letošnji sezoni že 479 minut stal v vratih Salzburga. Foto: MMC RTV SLO
Pierre Page
Pierre Page je zelo zadovoljen s predstavami 19-letnega Jeseničana. Foto: MMC RTV SLO
Zadetki s tekme med Olimpijo in Salzburgom

ojstni dan, je v petek v Tivoliju dokazal, da se razvija v enega najboljših vratarjev Lige Ebel. S 27 obrambami je bil najzaslužnejši za zmago rdečih bikov (1:4).

Salzburg se po zelo slabem štartu pobira, v torek je odpravil Dunaj s 4:0, v Ljubljani pa je prekinil niz sedmih zaporednih porazov v gosteh. Najboljša ekipa Lige Ebel v zadnjih letih je trenutno na devetem mestu z 18 točkami.
Trener Pierre Page še ni najbolj zadovoljen z igro svojih izbrancev. Priznanega stratega smo po tekmi vprašali, kako ocenjuje predstave Gračnarja. "Sezono smo začeli zelo dobro, potem pa smo neverjetno padli. Mislil sem, da bomo v krizi le nekaj tekem, a nikakor nismo našli prave poti. Luka Gračnar je svetla prihodnost našega kluba, že tri poletja je veliko delal in to se pozna. Izjemno se je izboljšal in prav njegove sijajne obrambe so razlog, da smo znova začeli zmagovati," je 64-letni Kanadčan z izbranimi besedami ocenil Jeseničana.
Gračnar, ki je v letošnji sezoni obranil 92,6 odstotka strelov na vrata, si je nato vzel čas tudi za pogovor za MMC.


Kako ste doživeli srečanje v Ljubljani?
Zelo dobro smo odigrali celotno tekmo, plošček smo nadzorovali, tudi Olimpija ni bila slaba, saj si je priigrala veliko priložnosti. To je bila zelo težka tekma, ki smo jo zasluženo dobili.
Veliko se govori o vaših sijajnih predstavah tudi v Avstriji.
Ne obremenjujem se preveč z mediji, za vsako tekmo posebej se skušam zbrati.
Znova je bilo vroče na tribunah Tivolija. Na vseh drugih tekmah Telemacha Olimpije je vzdušje mirnejše, proti Salzburgu so prav na vsaki tekmi strasti razgrete.
Gledalci so malce vročekrvni. Nisem prepričan, da vsi poznajo vsa pravila. Ko je nekaj na meji, začnejo vpiti. Zelo pozitivno je, da so gledalci vpeti v tekmo, saj potem ni srečanje kot v gledališču.
Pred sezono je bilo predvideno, da bo prvi vratar rdečih bikov Alex Auld. Kanadčan ima bogate izkušnje iz Lige NHL, a ste ga s sijajnimi predstavami povsem zasenčili. Ste pričakovali, da boste dobili toliko priložnosti?
Če bi mi nekdo rekel, da bom do novembra branil že na toliko tekmah, tega nikoli ne bi verjel. Treba je izkoristiti priložnosti.
Na začetku sezone ekipi ni šlo po načrtih. Salzburg je še vedno v spodnjem delu lestvice, pričakovanja pa so popolnoma drugačna, saj je vsako leto cilj naslov prvaka. Kakšni so bili vzroki za slabši štart?
Treba je vedeti, da se je ekipa zelo spremenila. Več kot polovica igralcev je novih. Potrebujemo čas, da se začutimo med seboj. Mislim, da bomo do končnice maksimalno pripravljeni.

V Salzburgu je vse skupaj na precej višji ravni kot v Sloveniji. Zdaj ste že nekaj let na Solnograškem. Kakšna je organizacija v tem klubu?

Vse se začne in konča pri denarju. Salzburg si lahko privošči marsikaj, v Sloveniji pa ga ni, a ekipe še vseeno delajo po maksimalnih zmožnostih, kar je tudi občudovanja vredno.
Kako ste zadovoljni z življenjem v Salzburgu?
Kakovost življenja je na zares visoki ravni, verjetno je vse skupaj na najvišji ravni v Avstriji. Salzburg je mesto bogatašev, to je pravo mesto umetnikov. Ljudje so umirjeni, nikomur se nikamor ne mudi.
Trener Pierre Page je zelo priznan, že več let je v Salzburgu. Zelo vas občuduje, poudaril je, da ste izjemen talent.
Če to reče tak strokovnjak, je to zame velika čast. Page je trener že 40 let, dolga leta je bil v strokovnem štabu ekip v Ligi NHL. Njegovi izidi povedo vse. Kar on reče v našem klubu, tako potem je. Z njim se ni kaj dosti pregovarjati.
Kako gledate na dogajanje na Jesenicah, kjer ste tudi začeli kariero pri mladi ekipi? Zelo žalostno je, da ni več drugega slovenskega kluba v Ligi Ebel.
To je zelo žalostna zgodba. Na Jesenicah imam veliko prijateljev. V klubu Jesenice mladi so zastavili nov projekt, vodijo ga zelo sposobni ljudje, zavel je svež veter. Prepričan sem, da bodo imele Jesenice v nekaj letih znova močno člansko ekipo.

Zadetki s tekme med Olimpijo in Salzburgom