Andrej Hebar, ki je odločil prvi letošnji večni derbi v Tivoliju, upa, da bo lahko v rednem delu Lige Ebel še pomagal svojim soigralcem. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hebar, ki je odločil prvi letošnji večni derbi v Tivoliju, upa, da bo lahko v rednem delu Lige Ebel še pomagal svojim soigralcem. Foto: MMC RTV SLO
Pierre Page
Pierre Page je po petkovi tekmi v Salzburgu zahteval ostro kazen za Hebarja. Foto: MMC RTV SLO
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää meni, da bi bile štiri tekme neigranja dovolj visoka kazen za Hebarja. Foto: MMC RTV SLO
Robert Lukas
Robert Lukas je odslužil kazen 12 tekem zaradi udarca Benoita Grattona. Vrnil se je na Jesenicah, kjer je Linz zmagal s 3:1. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Pance
Žiga Pance je proti Gradcu dosegel dva gola in prispeval podajo za zadnji zadetek Mateja Hočevarja. Foto: MMC RTV SLO
Jan Chabera
Novi vratar zmajev Jan Chabera je v nedeljo dokazal, da zna biti zelo koristen. Na debiju v Salzburgu je prejel kar sedem zadetkov. Foto: MMC RTV SLO

Najboljši strelec zeleno-belih se je v petek v Salzburgu v 20. krogu Lige Ebel zapletel s Kevinom Puschnikom. 19-letni Avstrijec je ostro naletel na Hebarja ob ogradi, napadalec zmajev pa ga je nato udaril s palico od zadaj in ga še nekajkrat udaril s pestjo, ko je Puschnik že nepremično ležal na tleh.
Hebar je tekmo z Gradcem spremljal s tribune, po tekmi pa je tudi novinarjem razložil, da se zaveda nespametne poteze. V klubu so pozvali disciplinsko komisijo Lige Ebel, da Andrejev odziv obravnavajo celovito in v kontekstu z dogodkom, ki ga je sprožil.


Puschnik nima hudih poškodb
"Po naletu, ki sem ga dobil, sem odreagiral v afektu. Zdaj mi je zaradi tega zelo žal. Če ne bi odmaknil glave, bi danes ležal v bolnišnici. Klical sem Puschnika po telefonu, pogovarjal sem se z njim, se mu opravičil. Z njim je skoraj vse v redu. Ima nekaj prask na nosu in ustnici, zaradi preventive nosi tudi opornico na vratu,” je neljubi dogodek pojasnil Hebar.
Znašel se je v čisto drugem filmu
V petek je bila resnično težka tekma, z visokim ritmom in vseskozi na robu incidenta. Sodniki so dopuščali precej trdo igro in skozi tekmo je bilo nad menoj narejenih precej prekrškov, ki so jih delilci pravice gladko spregledali. Vse skupaj se je zgodilo v afektu, saj sem dobil močan udarec v glavo. Za las sem se izognil Puschniku, ki je brutalno naletel name z dvignjenimi rokami in palico. Ko sem z glavo udaril ob pleksi in padel na tla, sem se znašel v čisto drugem filmu. Obžalujem ta neljubi dogodek. Upam, da me ne bodo kaznovali do konca sezone, ker ljubim hokej. Upam, da bom lahko kmalu zaigral,” je še dodal odlični napadalec.
Pripravljen je na najhujše
26-letni Hebar je eden najboljših slovenskih hokejistov, v letošnji sezoni je dosegel že 11 golov in 9 podaj. Navijačem Olimpije je še posebej v lepem spominu ostal po odločilnem zadetku na večnem derbiju, 26. septembra je v podaljšku pokopal Jeseničane v Tivoliju. Brez njega se bo zmajem precej težje prebiti v končnico, ki se jim izmika že dve sezoni.
Za zdaj še ne vem, kakšna bo kazen. Vsi upamo, da bo čim manjša. Pripravljen sem na najhujše. Pridobili smo vse posnetke, poslali jih bomo vodstvu lige. Ne zagovarjam mojega dejanja, a do vsega skupaj ne bi prišlo, če ne bi bilo njegovega grobega naleta. Zdaj se je pač to zgodilo, poklical sem ga, z njim ni tako hudo,” je pojasnil Hebar.
Pageovo ostro mnenje bi lahko odločilno vplivalo
Po tekmi v Salzburgu smo srečali trenerja rdečih bikov Pierra Pagea, ki je z ostrimi besedami komentiral nalet. Več kot 20 minut nam je razlagal podobne primere iz Lige NHL. 62-letni strateg je zahteval visoko kazen, celo obravnavo na sodišču, vsekakor pa po njegovem mnenju Hebar letos ne bi smel več stopiti na ledeno ploskev. Page je najbolj priznan trener Lige Ebel in njegov dopis na vodstvo lige bi lahko imel velik vpliv pri končni odločitvi.

Zaveda se velike napake
Page je res izbral težke besede. Ne bom odgovarjal njemu, svojo zgodbo sem povedal. On je pač povedal svoje mnenje,” je dejal Hebar, ki gleda le naprej: "Žalosten sem, ker vem, da sem s tem dejanjem povzročil nemalo gorja klubu, trenerju, soigralcem in nazadnje tudi zvestim navijačem. Predvsem mi je žal, ker na nekaj naslednjih tekmah ne bom mogel pomagati soigralcem v boju za čim boljšo uvrstitev v Ligi Ebel. Vsem, ki sem jih s svojim dejanjem prizadel, se iskreno opravičujem," je končal Hebar.
Järvenpää: Kazen štirih tekem bi bila dovolj
V petek so bile glave še zelo vroče, po dveh prespanih nočeh in pregledanih videoposnetkih pa smo za komentar prosili tudi trenerja Tilie Olimpije.
V hokeju sem že veliko let. Zgodila bi se velika krivica, če Hebar ne bi smel igrati do konca sezone. Treba je upoštevati tudi Puschnikov nalet, tega se ne sme kar tako pozabiti. Kazen štirih tekem bi popolnoma zadostovala,” je poudaril Hannu Järvenpää.
Razočaran nad Pageovimi besedami
Igralec Linza Robert Lukas je za podoben udarec s palico, od zadaj je udaril hokejista Dunaja Benoita Grattona, dobil kar 12 tekem prepovedi. Page je vse skupaj primerjal z brutalnim naletom Todda Bertuzzija na Steva Moora leta 2004 v Ligi NHL. Moore je moral zaradi hudih poškodb končati kariero.
Page naj govori, kar hoče. Njegovi komentarji so me pretresli. Upam, da jih je izrekel zato, ker je bil šokiran. Vedno pravim, da nikoli ne govori v mikrofon, ko imaš popolnoma vročo glavo. Naslednji dan je že vse drugače. Page je zelo spoštovan človek, izkazal se je kot trener v Ligi NHL. Trener nikoli ne sme biti razsodnik v tej zadevi! Naj opravlja delo trenerja, ne pa, da našteva primere. Posebej Bertuzzijev primer je bil popolnoma drugačen. Puschnik se bo kmalu vrnil, z njim ni tako hudo,” je malce povišal ton vedno mirni Finec.
Hebar nikoli več ne bo storil take napake
"Vsi se strinjamo, da Andrejeva reakcija ni bila pravilna. V afektu je naredil veliko napako, za katero mu je zelo žal. Še naslednji dan, preden sva si dodobra ogledala posnetek, je bil prepričan, da je Puschnika udaril z roko, in ne s palico. V hokeju se stvari zelo hitro obrnejo. Če bi bil Hebar ob Puschnikovem naletu le malo manj priseben, bi bili danes vlogi verjetno obrnjeni. Andrej bi ležal v bolnišnici z razbitim obrazom, Kevina pa bi pošiljali v zapor in bi se opravičeval za svoja dejanja," je pojasnil Järvenpää, ki je prepričan, da je Hebar že dobil lekcijo: “Andrej je precej na tleh zadnje dni, potrebuje mojo podporo. Več kot to ne morem narediti, na odločitev disciplinske komisije nimam vpliva. Verjamem v pravico na tem svetu, z ohlajenimi glavami morajo vsi pristopiti k stvari in določiti razumno kazen. Do rednega dela je še 33 krogov, to bi bila res previsoka kazen. Prepričan sem, da Hebar nikoli več ne bo storil take napake. Dobil je svojo lekcijo.”
Proti Gradcu ena najboljših letošnjih iger
Järvenpää je bil zelo zadovoljen z zmago nad Gradcem: “V petek smo imeli tri nove igralce v moštvu, ki niso igrali pravih tekem več mesecev. To se je poznalo. Naredili smo preveč napak. Proti Gradcu smo igrali zelo dobro, nadzorovali potek igre. Izpolnjevali so moje naloge, držali so se načrta. To je bila ena najboljših predstav v letošnji sezoni.” Ob tem se je finski strateg že obrnil k petkovi tekmi v Beljaku: “Mislim, da lahko presenetimo tudi v Beljaku. Prepričan sem, da lahko ta ekipa premaga vsakogar v tej ligi.”