Vladislav Tretjak je s Sovjetsko zvezo osvojil 10 zlatih, dve srebrni in eno bronasto odličje na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Vladislav Tretjak je s Sovjetsko zvezo osvojil 10 zlatih, dve srebrni in eno bronasto odličje na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Viktor Tihonov
Viktor Tihonov je Sovjetsko zvezo popeljal do neverjetnih 338 zmag. Foto: EPA
Vjačeslav Fetisov
Vjačeslav Fetisov v akciji.

Zbornaja komanda je že v svojem prvem nastopu na svetovnem prvenstvu leta 1954 v Stockholmu šla do konca. Do razpada države leta 1991 je nanizala še 21 naslovov, od tega je bila med letoma 1963 in 1971 prvak devetkrat zapored. Sovjetsko moštvo je kraljevalo tudi na olimpijskih igrah, kjer je na najvišjo stopničko stopilo sedemkrat. Neporaženo je bilo kar 16 let (1964-1980).

Tehnično superiorna in uigrana ekipa, katere člani so večinoma prihajali iz vojaškega kluba CSKA, je poleg prevlade na SP-jih in OI-jih znana po še nečem - zrušila je mit o nepremagljivosti profesionalcev iz Lige NHL.

Sovjeti prizemljili visokoleteče Kanadčane
Leta 1972 se je namreč v osmih tekmah pomerila z najmočnejšo postavo Kanade. Prvo srečanje je bilo odigrano 2. septembra v Montrealu. Pred 18.000 gledalci so domači že po sedmih minutah povedli z 2:0 in kazalo je na potop tekmecev z druge strani železne zavese. Toda Sovjetska zveza je že do konca tretjine izenačila (Evgenij Zimin, Vladimir Petrov), nato pa v drugi z goloma Valerija Harlamova povedla s 4:2.

Toda to še ni bilo vse. V zadnjem delu so varovanci Vsevoloda Bobrova vzvišenim Kanadčanom zabili še tri zadetke (Boris Mihajlov, Zimin, Aleksander Jakušev) za končnih 7:3. Polovico golov za zgodovinsko zmago je dosegel legendarni prvi napad Mihajlov-Petrov-Harlamov, izkazal pa se je tudi komaj 20-letni vratar Vladislav Tretjak, ki je ustavil 29 strelov.

Naslednje tri tekme (Toronto, Winnipeg, Vancouver) so se končale s 4:1, 4:4 in 3:5, nato pa se je serija preselila v Moskvo. Prva tekma je bila na sporedu 22. septembra. Kanadčani so po dveh tretjinah vodili s 3:0, v zadnjem delu pa je 15.000 navijačev videlo vstajenje svojih ljubljencev, ki so v pičlih desetih minutah zabili pet golov in slavili s 5:4. Zadeli so Jurij Blinov, Vjačeslav Anisin, Vladimir Šadrin, Aleksander Gusev in Vladimir Vikulov.

Serija javorjevim listom, toda ...
To je bila zadnja zmaga Sovjetske zveze, saj so naslednje tri tekme v Moskvi dobili Kanadčani. Vse zelo tesno: 3:2, 4:3 in 6:5. Javorjevim listom se je izšlo tudi zato, ker so na 6. tekmi poškodovali enega največjih domačih asov Harlamova. Umazano delo je opravil Bobby Clarke, ki je Harlamova namerno s palico udaril po gležnju. Kasneje je Clarke priznal, da mu je v premoru med 1. in 2. tretjino pomočnik trenerja Harryja Sindena John Ferguson naročil, naj »poskrbi za Harlamova«.

... »CCCP« je vrnil udarec
Kanadčani so sicer 28. septembra dobili serijo s 4:3 v zmagah, vendar je bilo jasno, da so jim Sovjeti povsem enakovredni, če ne celo boljši. Potrditev slednjega je prišla dve leti kasneje, ko sta se moštvi znova pomerili v osmih tekmah. Tokrat so serijo med 17. septembrom in 6. oktobrom kar s 4:1 dobili varovanci Borisa Kulagina. Po tekmah v Kanadi je bil izid 1:1, ko pa se je obračun preselil v moskovsko dvorano Lužniki, so domači dobili kar tri od štirih srečanj in dokončno razblinili mit o superiornosti severnoameriškega hokeja.

Legende rdečega moštva
Veliko je hokejistov, ki so se z igranjem v rdečem dresu z napisom »CCCP« na prsih zapisali med nesmrtne. Najboljši strelec vseh časov je Aleksander Malcev, ki je v 321 nastopih zabil 213 golov. Sledijo mu Mihajlov (207), Harlamov (193) ter Petrov in Sergej Makarov (oba po 189). Svoj pečat so pustili tudi že omenjeni Tretjak, Jakušev, Vjačeslav Fetisov, Aleksej Kasatonov, Vladimir Krutov, Igor Larionov ...

Reprezentanco je v skoraj 50 letih vodilo šest selektorjev: Vladimir Jegorov, Anatolij Tarasov, Vsevolod Bobrov, Boris Kulagin, Arkadij Černišev in najbolj znan med njimi »polkovnik« Viktor Tihonov, ki je na 413 tekmah med letoma 1976 in 1991 moštvo popeljal do kar 338 zmag.

Po razpadu Sovjetske zveze je »naravna« naslednica, reprezentanca Rusije, daleč od uspehov nekdaj najboljšega hokejskega moštva na svetu. Mogoče pa bo mladi rod na čelu z Aleksandrom Ovečkinom in Evgenijem Malkinom Rusijo znova popeljal na pota stare slave ...