Paul Healey in Jurij Goličič sta poskrbela za lepo vodstvo po prvi tretjini. Foto: Iztok Novak
Paul Healey in Jurij Goličič sta poskrbela za lepo vodstvo po prvi tretjini. Foto: Iztok Novak
Robert Kristan
Robert Kristan je tudi na četrti tekmi blestel. Foto: RTV SLO/T. G.
Doug Bradley
Doug Bradley je v dobrem mesecu dni od izpada iz Lige Ebel preporodil jeseniško moštvo, ki je bilo - razumljivo - precej bolj sveže in bolj motivirano od ljubljanskega. Zmaji so se izpraznili v finalu Ebla, kar je bilo v domačem finalu še kako očitno. Foto: Iztok Novak
Nik Zupančič
Veteran Nik Zupančič je bil med tistimi zelenimi, ki so v finalu pokazali največ. Foto: MMC RTV SLO
Jesenice že opravile svoje delo

Železarji so povedli že po dobri minuti igre, ko je Jurij Goličič presenetil Klemena Mohoriča z modre črte. Premoč Gorenjcev v uvodni tretjini je v 14. minuti kronal še Paul Healey, ki je v mrežo Mohoriča poslal "odbitek" po strelu Aleš Kranjca.

Kristan preprečil nadaljevanje serije
Brian Felsner, nastopil je namesto poškodovanega Todda Elika, je Olimpijo vrnil v igro, več pa zmajem kljub pritisku v zadnji tretjini ni uspelo. Predvsem zaradi Roberta Kristana, ki je znova branil sijajno in bil morda najzaslužnejši, da so Gorenjci v le štirih tekmah prišli do skupno 29. zvezdice in 6. v samostojni Sloveniji (1992, 1993, 1994, 2005, 2006, 2008).

Film tekme ZM Olimpija - Jesenice
Prva tretjina (0:2)
Jeseničani so povedli po vsega minuti in 10 sekundah igre. Jurij Goličič je nenadoma ustrelil z modre črte in presenetil Mohoriča. Sledila je odprta igra na obeh straneh z nekaj polpriložnostmi, a mreži se nista zatresli. Vse do 14. minute. Takrat je Kranjc pred vrata Olimpije poslal plošček, ki ga je Mohorič na kratko odbil, toda le do Healeyja. Ta je obdrsal domačega vratarja in dosegel 4. gol v finalni seriji. Najlepšo priložnost za zmaje je zamudil Jaka Avgustinčič, ki se je po hitrem protinapadu sam znašel pred Robertom Kristanom, a je streljal preslabo. Belordeči so bili v uvodnih 20 minutah občutno hitrejši in boljši nasprotnik.

Druga tretjina (1:0)
Olimpija je pritisnila na vrata Jesenic, kar je odprlo prostor za gorenjske protinapade. V enem izmed njih se je "smrtna" priložnost ponudila Borisu Pretnarju, ki pa je za las zgrešil vrata. Na drugi strani je naveza Egon Murič-Avgustinčič izpeljala sijajno akcijo, a je slednji ni zaključil z golom, saj je njegov strel s pol metra Robert Kristan zadržal. Sredi tretjine je nervozni Greg Kužnik želel pretep, vendar se Anže Terlikar in Dejan Varl nista pustila sprovocirati. Po krajši prekinitvi zaradi luknje v ledu je v 15. minuti Tomaž Vnuk izza gola sam pridrsal pred Kristana, vnovič pa je dvoboj dobil jeseniški vratar. Zato pa je bil "Lix" nemočen v 39. minuti, ko je Olimpija le kronala premoč v 2. tretjini. Dejan Kontrec je podal pred vrata, kjer je Felsner plošček pospravil v mrežo. Olimpija je bila v drugem delu izrazito boljša (streli 25:18), medtem ko so se gostje preveč "osredinili" na branjenje prednosti.

Tretja tretjina (0:0)
Gorenjci so imeli na začetku zadnjega dela več kot minuto dva igralca več na ledu, a številčne prednosti niso izkoristili. Olimpija si je na vse kriplje prizadevala doseči izenačujoči zadetek, kar pa ob disciplinirani igri Gorenjcev ni bilo lahko. Kljub temu so "zmaji" sprožili nekaj nevarnih strelov proti jeseniškim vratom, vendar je bil vselej na mestu Kristan. V 13. minuti so imeli Jeseničani še drugič na ledu dva igralca več, lepe številčne prednosti pa znova niso znali izkoristiti. Najbližje sta bila Jurij Goličič in Derek Bekar, ki sta izgubila dvoboj "na štiri oči" z Mohoričem. Na drugi strani so domači v zadnji minuti poskušali še brez vratarja, toda zasluženega jeseniškega slavja niso uspeli preprečiti ...

Jurij Goličič, napadalec Acroni Jesenic: "Lahko smo veseli, da smo zmagali, saj je bila borba za vsak plošček. Tudi na domačih tekmah smo jih zlomili z ritmom. Ampak Olimpija je izvrstna ekipa, kar je dokazala tudi na tekmah s Salzburgom. Zdaj sledi slavje in počitek, tudi za nas je bilo tole naporno, saj en mesec nismo imeli tekem. Zame osebno je bilo proti koncu že zelo težko, zato bo počitek prišel kar prav."

Egon Murič, napadalec ZM Olimpije: "To je že naš drugi finale in Jeseničani so to izkoristili in zasluženo zmagali. Mi nismo bili čisto pravi, poskušali smo, a nam ni uspelo. Že dolgo ni bilo tako dolge sezone in že dolgo nismo igrali toliko težkih tekem."

Četrta tekma finala:
ZM OLIMPIJA - ACRONI JESENICE 0:4
1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
4.500; Felsner 39.; Goličič 2., Healey 14.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrali so na 4 zmage.

A. V.

Jesenice že opravile svoje delo