Mož odločitve je bil tokrat Šved Conny Strömberg, ki je dosegel prvi gol in bil podajalec pri drugem. Foto: Iztok Novak
Mož odločitve je bil tokrat Šved Conny Strömberg, ki je dosegel prvi gol in bil podajalec pri drugem. Foto: Iztok Novak
Klemen Mohorič je tokrat branil odlično. Nekajkrat je s čudežnimi posredovanji, še posebno v zadnji tretjini, spravljal v obup jeseniške napadalce. Foto: Iztok Novak
Robert Kristan in Ralph Intranuovo
Robert Kristan je zaklenil jeseniška vrata. Klonil je le v 19. minuti, ko ga je ukanil Todd Elik. Foto: Iztok Novak
Todd Elik
Todd Elik je dosegel drugi gol v finalni seriji, vendar je bil v igri spet precej nervozen. V zadnji tretjini je svojemu klubu napravil medvedjo uslugo, ko si je prislužil 10 minut disciplinske kazni. Foto: MMC RTV SLO
Tomo Hafner
Tomo Hafner je postavil končni izid že v 29. minuti. Foto: Iztok Novak
Olimpijo lahko reši le še čudež

Železarji si lahko šesto zvezdico v samostojni Sloveniji oziroma 29. v zgodovini kluba zagotovijo že v sredo, ko bo v Ljubljani ob 19.15 četrta tekma.

Hladen tuš za Olimpijo že v drugi minuti
Ljubljanski navijači so onemeli že v 2. minuti, ko se je po strelu Connyja Strömberga z desne strani plošček odbil za hrbet Klemna Mohoriča. Premoč Olimpije v prvi tretjini je kronal Todd Elik, ki je ob igralcu več izza gola mojstrsko ukanil Roberta Kristana.

Hafner zadel ob največji premoči zmajev
Odločitev je padla v 29. minuti. V obdobju največje prevlade Olimpije se je za strel spet odločil Strömberg, palico je postavil Tomo Hafner in plošček je pod prečko švignil v mrežo vratarja Mohoriča.

Blestela Kristan in Mohorič
Na nervozni tekmi z veliko izključitvami se izid ni več spremenil. Zmaji so poskušali vse, a so napravili preveč neumnih prekrškov za izključitve. Blestela sta tudi oba vratarja, še posebno junak tekme Kristan.

Izjavi po tekmi
Jurij Goličič, igralec Acroni Jesenic:
"Izključitve, ki smo jih imeli, so nam pobrale ritem. Večinoma so takrat igrali eni in isti igralci in tako zmanjka moči za normalno tekmo 5:5. Ampak to smo pričakovali, to je hokej v končnici in užitek je igrati v takšni tekmi."

Mike Posma, trener ZM Olimpije: "Oba vratarja sta bila odlična, predvsem Mohorič je bil še posebej izvrsten. Priigrali smo si ogromno priložnosti, toda nismo jih znali izkoristiti, še posebej ob igri z igralcem več. To je odločilo tekmo, saj se v končnici igra zelo discipliniran hokej in dobra obramba."

Prva tretjina (1:1)
Tekma se je začela sanjsko za goste. Po izključitvi Pasija Petrilainena je z desne strani streljal Conny Strömberg, plošček pa se je od Grega Kužnika odbil za hrbet vratarja Mohoriča. Hladen tuš za ljubljanske navijače že v 2. minuti. Po izključitvi Dejana Varla se je sam pred vratarjem Robertom Kristanom znašel Ralph Intranuovo, a je bil jeseniški vratar uspešnejši. Zmaji v nadaljevanju niso izkoristili niti 20 sekund igre z dvema igralcema več. Olimpija se kaže v precej boljši luči kot na Jesenicah. Nevarne napade jeseniška obramba in Kristan za zdaj uspešno odbijata. V obdobju premoči Ljubljančanov si je nepotrebno izključitev prislužil Kevin Mitchell, toda železarji kljub nekaj nevarnim strelom niso zatresli mreže. Ob koncu tretjine je številčno premoč izkoristil Todd Elik, ki je izza gola mojstrsko premagal Kristana - podajalec Intranuovo. Daleč najboljša tretjina prerojenih zmajev v letošnjem finalu.

Druga tretjina (0:1)
Jeseničani so na začetku "preživeli" igralca manj še iz prve tretjine. Ko so zaigrali v polni postavi, si je izključitev prislužil Gregor Polončič. Z ledu mora tudi Varl. Olimpija je 48 sekund oblegala nasprotna vrata s petimi proti trem, toda železarji so se čudežno rešili. Nadaljuje se igra pred vrati Kristana. Izključen je tudi Paul Healey. V hitrem protinapadu z igralcem manj je strel Polončiča ustavil Mohorič. Devet minut je minilo popolnoma v znamenju zeleno-belih. Kar ne daš, dobiš. Za strel se je spet odločil Strömberg, palico je postavil Tomo Hafner in plošček je pod prečko švignil v mrežo Mohoriča - 1:2. Olimpija ima spet igralca več, toda Jesenice imajo Kristana. Ob koncu 2. dela so si Jesenčani prislužili že deveto malo kazen. Na klopi za kaznovane je Sabahudin Kovačevič. Strel Elika je zaustavil Kristan, na drugi strani pa se je priložnost nenadoma ponudila Kovačeviču, ki v dvoboju na štiri oči z Mohoričem ni bil uspešen. Obupni poskusi zmajev ob koncu srečanja, vendar je junak tekme Kristan vedno na mestu.

Tretja tretjina (0:0)
Na začetku zadnjega dela je bil izključen Egon Murič. Četrta kazen za Olimpijo na tekmi ni bila usodna. Ljubljančani so nevarnejši, ko sta moštvi v popolnih postavah, a kaj, ko delajo nespametne prekrške. Tokrat je moral na klop za kaznovane Mitchell. Jeseničani priložnosti spet niso izkoristili. Ljubljanski tujci so vse bolj nervozni. Izključen je bil Ralph Intaranuovo, Todd Elik pa si je prislužil disciplinsko kazen 10 minut. V vratih Olimpije Mohorič dela čudeže. Spet nevejetna neumnost zmajev. Dve minuti kazni še za Kužnika. Že četrta mala kazen samo v tej tretjini. Sedem minut pred koncem so moči na ledu spet izenačene. Do konca še tri minute. Olimpiji se pozna utrujenost, "rdeči" so nevarnejši, vendar Mohorič brani izredno. Obupni poskusi gostiteljev, toda Kristan je vedno na mestu. Zadnja minuta. Mohoriča ni več v vratih, a izid se ni več spremenil.

Tretja tekma:
ZM OLIMPIJA - ACRONI JESENICE 0:3
1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
4.500; Elik 19.; Strömberg 2., Hafner 29.

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku.

Četrta tekma, sreda ob 19.15:
ZM OLIMPIJA - ACRONI JESENICE

R. K.

Olimpijo lahko reši le še čudež