Derek Roy je dosegel dva zadetka. Foto: EPA
Derek Roy je dosegel dva zadetka. Foto: EPA
Ilja Kovalčuk
Ilja Kovalčuk je dosegel prvi zadetek in bil najbolj zaslužen tudi za drugega. Foto: EPA
Dustin Brown
Dustin Brown je načel rusko mrežo. Foto: EPA
Aleksender Lukašenko
Beloruski predsednik Aleksender Lukašenko je velik hokejski navdušenec. Zelo rad igra na veteranskih turnirjih. Foto: EPA
Rusi strli odpor Američanov

Finale SP-ja elitne divizije v Bernu bo ponovitev lanskega, v katerem so Rusi po dolgih letih spet prišli na hokejski prestol. Kanada je v ponovitvi lanskega polfinala iz Quebeca spet premagala Švedsko, tokrat še za gol bolj prepričljivo kot pred letom dni.

Roy nerešljiva uganka za švedsko obrambo
Kanadčani so povedli že v sedmi minuti. Edini zadetek v prvi tretjini je po lepi akciji Martyja St. Louisa dosegel Derek Roy. Švedi so morali v nadaljevanju več tvegati v napadalni tretjini pred golom Kanade, v katerem se je izkazal sijajni Dwayne Roloson. Kanadčani so svoje priložnosti v drugi tretjini spretno izkoriščali. Najprej je Shawn Horcoff izkoristil napako Skandinavcev, ki so izgubili plošček na modri liniji, ter rutinirano premagal Jonasa Gustavssona. Le 45 sekund zatem so svetovni podprvaki prvič izkoristili še prednost igralca več in po drugem golu Roya povedli že s 3:0.

Gol Erikssona veliko premalo za preobrat
Švedi so pritisnili in v 47. minuti znižali. Kanadčani so pred vrati pozabili na Louija Erikssona, ki je odbiti plošček pospravil za hrbet Rolosona. Švedi so slabi dve minuti pred koncem poskusili še brez vratarja in imeli nekaj strelov na gol tekmecev, vseeno pa so bili daleč od podaljška.

Štirje goli v drugi tretjini
Američani so na popoldanski tekmi proti Rusom povedli v 24. minuti, ko je Dustin Brown prestregel plošček in ukanil Iljo Brizgalova. Rusi so izenačili osem minut zatem, ko je Sergej Zinovjev dobil sodniški met, Ilja Kovalčuk pa je takoj ustrelil in Robert Esche ni imel možnosti. V 35. minuti je strel Kovalčuka zadel Aleksandra Frolova in plošček se je odbil v mrežo. Dve minuti pred koncem druge tretjine je Kyle Okposo po podaji Rona Hainsleyja izenačil.

Srečen gol Gorovikova
V zadnji tretjini je že vse kazalo na podaljšek, potem pa je moral v 57. minuti na kazensko klop T. J. Oshie. Minuto in 47 sekund pred koncem je Aleksander Radulov streljal z desne strani, Gorovikova pa je plošček zadel in se odbil za hrbet Escheja. V zadnji minuti so Američani skušali brez vratarja priti do podaljška, a jim ni uspelo. Prav v zadnji sekundi je nevarno streljal Patrick O'Sullivan, toda Rusija ni prejela še enega gola in Američanom je tako ostal boj za tretje mesto.

Najboljša igralca srečanja sta bila Okposo in Kovalčuk.

Leta 2014 bo elita zbrana v Minsku
Izbrali so tudi prireditelja tega tekmovanja za leto 2014. V konkurenci Latvije, Madžarske, Ukrajine in Belorusije je bila v glasovanju članov Mednarodne hokejske zveze najuspešnejša Belorusija, ki bo tako z Minskom gostila SP čez pet let. Belorusi, ki v Minsku načrtujejo dve sodobni hokejski dvorani, so dobili 75 glasov in brez težav premagali Madžarsko (24), medtem ko sta Latvija in Ukrajina dobili le simbolične tri glasove.

"Prvenstvo ne bo le v veliko spodbudo našemu gospodarstvu, temveč bo tudi pomagalo naš hokej spraviti še stopničko višje. Naši navijači si nadvse želijo svoje junake spremljati na domačem ledu," je dejal predsednik beloruske hokejske zveze Vladimir Naumov. Belorusi so predvideli proračun za 11,8 milijona evrov, predstavniki Minska pa so zagotovili, da bodo dvorano Čižovka, 18 kilometrov oddaljeno od središča mesta, ki bo z 8.000 sedeži drugo prizorišče tekmovanja, začeli graditi že letos poleti.

Švedi in Finci bodo skupaj pripravili dve prvenstvi
IIHF je na zasedanju v Bernu sprejela tudi veliko novost. Na predlog švedske in finske hokejske zveze so sklenili, da bosta prvenstvi v letih 2012 in 2013 gostili obe državi. Po prvotno predvidenem časovnem načrtu bi bili leta 2012 gostitelji Finci, leto pozneje pa Švedi, zdaj pa bosta obe državi tekmovanji izvedli skupaj. Še vedno pa bo nosilec SP-ja s polfinalnima in finalnima tekmama leta 2012 Finska, 2013 pa Švedska.

Polfinale:
RUSIJA
- ZDA
3:2 (0:0, 2:2, 1:0)
11.000; Kovalčuk 32., Frolov 35., Gorovikov 59.; Brown 24., Okposo 39.

KANADA - ŠVEDSKA
3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
11.400; Roy 7., 31., Horcoff 30.; Eriksson 47.

Finale, nedelja ob 20.30:
RUSIJA - KANADA

Tekma za 3. mesto, nedelja ob 16.00:
ZDA - ŠVEDSKA

A. G.

Rusi strli odpor Američanov