Robert Sabolič je podpisal novo pogodbo z Ingolstadtom, ali je njegov nastop na Švedskem ogrožen, pa bo znano po četrtkovem zdravniškem pregledu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Sabolič je podpisal novo pogodbo z Ingolstadtom, ali je njegov nastop na Švedskem ogrožen, pa bo znano po četrtkovem zdravniškem pregledu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Luka Gračnar in Marcel Rodman
Medtem ko je nastop Marcela Rodmana (pomočnika kapetana in 2. centra) zaradi poškodbe na SP-ju močno vprašljiv, mladi vratar Luka Gračnar upa, da se bo udeležil prvega članskega SP-ja. Foto: BoBo
Risi v Odenseju
Na SP-ju 2013 je prvi cilj Slovenije obstanek med elito, drugi pa izboljšati 13. mesto in s tem doseči najboljšo uvrstitev v zgodovini samostojne Slovenije. Foto: HZS/Drago Cvetanović
"Risi" začeli misijo Švedska 2013

V torek so se najboljši slovenski hokejisti uradno začeli pripravljati na letošnje svetovno prvenstvo, kjer bodo Slovenci skušali potrditi, da "čudež v Odenseju" ni bil naključje, temveč le vrhunec izredne generacije. Zaradi spremenjenega sistema tekmovanja rise v Stockholmu od 4. do 13. maja čaka sedem zahtevnih tekem z Norveško, Belorusijo, Dansko, Švico, Češko, Švedsko in Kanado.

Strokovni štab pod vodstvom Matjaža Kopitarja je treninge v Mariboru začel z 21 hokejisti (poimenski seznam spodaj). Medtem ko so v reprezentančni bazi zbrani že vsi štirje vratarji, ki se bodo potegovali za tri mesta na Švedskem, se obeta pri branilcih in napadalcih še veliko sprememb.

Prihaja še pet branilcev in sedem napadalcev
Na Štajerskem v naslednjih dneh pričakujejo - vsaj do obeh domačih tekem z Avstrijo - naslednje branilce: Blaža Gregorca (Odense), Aleša Kranjca (Köln), Žigo Pavlina (Rogle), Mitjo Robarja (Krefeld) in Andreja Tavžlja (Rouen).

Med napadalci so povabljeni še: Žiga Jeglič (Sodertalje), Aleš Mušič, Žiga Pance (oba Olimpija), Tomaž Razingar (Ravensburg), David Rodman, Marcel Rodman (oba Beitingheim) ter Rok Tičar (Köln). Vsi omenjeni igralci bodo v Maribor prišli, ko bodo končali svoje klubske sezone. Najbolj v oči bode odsotnost Olimpijinih igralcev, ki bodo zaradi kaosa pri izvedbi letošnjega državnega prvenstva, prosti šele po 11. aprilu.

"Sablja" hitro prepričal Ingolstadt
Robert Sabolič
(Ingolstadt) se bo reprezentanci priključil v četrtek. Desnokrilni napadalec ima težave s poškodbo reber, zdravstvena služba reprezentance pa bo po pregledu določila kako in kaj. Preden se je "Sablja" odpravil domov, je še poskrbel za svojo klubsko prihodnost - z Ingolstadtom je podpisal novo enoletno pogodbo. 24-letni Jeseničan se je konec januarja iz Poprada preselil v Nemčijo k Ingolstadtu, kjer je hitro upravičil sloves "golgeterja". Na 11 tekmah je dosegel sedem golov in prispeval štiri podaje, nato pa se je na žalost poškodoval v končnici.

"Že od začetka je Robert Sabolič pokazal, da bo izkoristil svojo priložnost. Hitro se je ustalil in takoj navdušil s svojimi predstavami. Kljub drugim ponudbam se je odločil za nas, ker smo mu dali priložnost v Ligi DEL, kar govori o njegovem karakterju," je ob podpisu dejal športni direktor Jim Boni.

Trenutni kader slovenske reprezentance

Vratarji (4): Luka Gračnar (Salzburg/Avstrija), Andrej Hočevar (Sokol Kijev/Ukrajina), Robert Kristan (Medveščak Zagreb/Hrvaška), Gašper Krošelj (Herlev/Danska)

Branilci (6): Sabahudin Kovačevič (Poprad/Slovaška), Matic Podlipnik (Dukla Jihlava/Češka), Klemen Pretnar (VSV Beljak/Avstrija), Maks Selan (Caen/Francija), Miha Štebih (Dukla Jihlava/Češka), Luka Tošič (Alleghe/Italija)

Napadalci (11): Luka Bašič (Amiens/Francija), Peter Bizalj (Mladi Jesenice), Boštjan Goličič (Briançon/Francija), Luka Kalan (Mora/Švedska), Gregor Koblar (Salzburg/Avstrija), Gašper Kopitar (Mora/Švedska), Gal Koren (Medveščak Zagreb/Hrvaška), Anže Kuralt (Herning/Danska), Rok Leber (Pantern/Švedska), Rok Pajič (Val Pusteria Brunico/Italija), Jan Urbas (Växjö/Švedska)

PRIPRAVLJALNE TEKME (Maribor)

Petek ob 18.30:
SLOVENIJA - ITALIJA

Sobota ob 18.00:
SLOVENIJA - ITALIJA

Torek, 9. aprila, ob 18.30:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN

Sreda, 10. aprila, ob 18.30:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN

Petek, 19. aprila, ob 18.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA

Sobota, 20. aprila, ob 17.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA

"Risi" začeli misijo Švedska 2013