Anže Kopitar je tudi letos najučinkovitejši igralec Los Angeles Kingsov in bo februarja prvi adut Slovenije za kakšen podvig
Anže Kopitar je tudi letos najučinkovitejši igralec Los Angeles Kingsov in bo februarja prvi adut Slovenije za kakšen podvig "risov" v Sočiju. Foto: Reuters
Anže in Gašper Kopitar
Koliko Kopitarjev bo v Sočiju? Za dva ni dvoma, vprašanje tretjega pa razburja številne hokejske navijače, saj je Gašper trenutno brez kluba, potem ko je prve tedne sezone brez vidnega učinka igral v 2. švedski ligi za Moro. Foto: BoBo
Anže Kopitar - Ben Scrivens (Los Angeles Kings)
26-letni Kopitar igra osmo sezono v najmočnejši hokejski ligi na svetu. V rednem delu je na 543 tekmah doslej zbral že 495 točk za 178 golov in 317 podaj. Foto: Reuters
Anže Kopitar, Mike Richards, Drew Doughty, Jake Muzzin in Tyler Toffoli (Los Angeles Kings)
Los Angeles po naslovu leta 2012 in lanskem finalu Zahoda ostaja med velesilami Lige NHL. Trenutno so Kralji na izjemno močnem Zahodu sicer "šele" sedmi, a bi z 29 točkami vodili na Vzhodu. Foto: Reuters

Dogovor lige NHL, igralskega sindikata in Mednarodne hokejske zveze, da Liga NHL med olimpijskimi igrami prekine tekmovanje in igralcem iz različnih tujih držav dovoli igrati za državne reprezentance, je Kopitar sprejel z velikim veseljem, da bo lahko branil barve Slovenije na prvih olimpijskih igrah, na kateri bodo slovenski hokejisti zaigrali po osamosvojitvi.

Bo Gašper dobil klub in popravil formo?
Kopitar je ob tem namignil, da upa na neke vrste ponovitev spektakla z zadnjega evropskega prvenstva v košarki, ko sta barve Slovenije uspešno branila brata Goran in Zoran Dragić. A trenutna težava je, da je brat Gašper Kopitar zaradi premalo priložnosti prekinil pogodbo s švedskim drugoligašem Moro in trenutno še išče novi klub, kar je predpogoj, da sploh pride v poštev za končni seznam 25 hokejistov, ki ga mora oče -selektor Matjaž Kopitar objaviti do 1. januarja.

Olimpijske igre pomembne za Slovenijo
Na zadnji turneji po severovzhodu ZDA se je v New Yorku "Kopi" razgovoril tako s slovenskimi kot novinarji ameriških medijev na vzhodni obali. Ob tem je Američanom večkrat poudaril, kako velika stvar za Slovenijo so olimpijske igre. "Za državo z dvema milijonoma prebivalcev je vedno velika stvar, če se uvrsti na olimpijske igre, in še posebej, če fantje in dekleta osvajajo medalje, kot so jih doslej."

Konec strelskega posta po gostovanju pri Ellen
Za Hrušičana bo nastop na olimpijskih igrah dobrodošel predah, čeprav bo še naprej igral hokej. "Lepo pa je tudi, ko prideš nazaj med fante v garderobo," je povedal 1. center Los Angeles Kingsov, ki se je počasi navadil že na vse, kar pride skupaj s slavo po osvojitvi Stanleyjevega pokala v NHL. Nedavno je oktobra v televizijski oddaji Ellen DeGeneres veselo razbijal krožnike in s tem nabiral dobrodelna sredstva za boj proti raku. V manj kot minuti je s ploščki razbil deset krožnikov, obešenih na hokejska vrata, in zbral 10.000 dolarjev, pri čemer jih je njegov klub prispeval še enkrat toliko.

"Kaže, da mi je nastop v tej oddaji pomagal, da zadevam tudi na tekmah. Imel sem malce treme, ker še nisem delal česa podobnega, sploh pa v takšni televizijski oddaji, ki jo gledajo po vsem svetu. Na srečo je bilo dovolj ploščkov in dovolj časa, da sem lahko vse pravočasno razstrelil," je dejal Kopitar in dodal, da je treme zdaj že konec.

"Na začetku je bilo malo čudno. Pred desetimi leti smo to gledali samo na televiziji in je bilo 'oh in sploh'. Potem pa naenkrat prideš v ta svet in se pogovarjaš s temi ljudmi. Na začetku je malce čudno, ampak sem se že navadil in nimam preveč treme," je povedal Kopitar.

Tujina dobrodošla za kakovost reprezentance
Najboljši slovenski hokejist se je razgovoril tudi o hokeju v Kaliforniji. "Los Angeles ni največje hokejsko mesto in igralci imamo še kar veliko miru. Je pa veliko ljudi, ki pridejo mimo, rečejo živijo in ti zaželijo srečo. To je seveda dobro, kar pa je tudi lepo, je pa to, da je v Sloveniji veliko večje zanimanje za hokej od takrat, ko sem začel igrati tule in je zunaj igral le še Jan Muršak. Zdaj veliko slovenskih reprezentantov igra po svetu v zelo dobrih ligah. Veliko več je zanimanja, navijačev in novih gledalcev, kar je zelo dobro za naš hokej," meni Kopitar, ki v najmočnejši hokejski ligi na svetu igra že osmo sezono.

Liga NHL se bo prekinila med 9. in 25. februarjem, kar pomeni, da ne pride v poštev za nosilca slovenske zastave na odprtju, ki bo v Sočiju 7. februarja.

Kopitarju je uspelo priti na sam hokejski vrh, Muršak pa je imel pri Detroitu manj sreče in se je letos iz Detroita preselil čez ocean v rusko Kontinentalno hokejsko ligo (KHL) k ekipi Amur Habarovsk. "Jan je prišel v zelo težek položaj. Detroit je imel zelo dobro ekipo in vanjo je bilo zelo težko priti. Vsi vemo, da je Jan zelo dober igralec, ni pa se mu izšlo najbolje, kar je res škoda. Ampak mislim, da ima zdaj zelo pomembno vlogo v svoji ekipi v ligi KHL, kar pa tudi ni tako slabo," je usodo nekdanjega kolega v NHL-u komentiral Kopitar.

Na pravem mestu ob pravem času
Na vprašanje, ali vidi koga v Sloveniji, ki bi se mu lahko v kratkem pridružil v kanadsko-ameriški ligi, je Kopitar odgovoril, da si to vsekakor želi. "Težko je reči, ampak upam, da bo kakšen zanesljivo prišel, in to čim prej. Kot sem že dejal, Janu ni uspelo, ker je prišel v težak položaj. Dejstvo je, da če prideš iz majhne Slovenije, moraš biti na pravem mestu ob pravem času, da te nekdo opazi. Potem moraš dobiti še konkretno priložnost, da lahko to izkoristiš. Upam, da bo kdo prišel čim hitreje," je ob slovesu od New Yorka po zmagoviti turneji še povedal Kopitar, športnik Slovenije leta 2012.