Dvakratni strelec Justin Williams in podajalec Anže Kopitar. Kingsi so na dobri poti, da ubranijo naslov. Foto: Reuters
Dvakratni strelec Justin Williams in podajalec Anže Kopitar. Kingsi so na dobri poti, da ubranijo naslov. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Kingsi v Staples Centru niso izgubili na zadnjih 14 tekmah, kar je nov klubski rekord. Foto: Reuters
LA Kingsi v konferenčnem finalu Lige NHL

Kopitar je z Los Angeles Kingsi v odločilni sedmi tekmi polfinala Zahoda z 2:1 premagal San Jose. "Kopi" je podal pri drugem golu Justina Williamsa. Zdaj čaka na nasprotnika v finalu, ki bo znan po četrtkovi sedmi tekmi med Chicagom in Detroitom. Želja Hrušičana so "Rdeča krila".


Drugi krog letošnje končnice je za vami, tudi ta pa je bil uspešen, saj ste s 4:3 v zmagah izločili San Jose. Najprej nam zaupajte občutke po tej sedmi tekmi končnice, ki ste jo sami igrali prvič v karieri?
Občutki so, sploh zdaj po tekmi in tudi že prej, bili zelo dobri. Prevelike treme ni bilo. Nekaj je je bilo, a to je tista pozitivna trema. Še enkrat, občutki so fenomenalni, sploh po zmagi. Serija je bila težka, na koncu pa je bila prednost domačega igrišča, kot kaže, odločilen dejavnik in mi smo ga izkoristili.

Je bilo res tako težko slaviti v gosteh oz. kje vi vidite razloge za takšen razplet, da je vsaka ekipa dobila vse tekme na domačem ledu?
Prednost domačega igrišča je pomemben dejavnik v končnici, kar smo lahko videli tudi v tej seriji. San Jose je doma igral zelo dobro že skozi redni del sezone, kjer mislim, da so po 60 minutah igre izgubili vsega dve tekmi. Vedeli smo, da imamo prednost domačega ledu, normalno smo vse skupaj želeli končati že prej, a na koncu se je vse skupaj dobro izteklo.

Za preboj v finale Zahoda ste letos potrebovali štiri tekme več kot lani. Se v garderobi pogovarjate o primerjavi z lansko končnico?
Ne, nič. Vemo, da je to novo poglavje v naši končnici, in to, kar smo dosegli lani, smo dosegli. Treba je gledati naprej in biti pripravljen na nove vzpone in padce ter se koncentrirati na to.

Že pred začetkom končnice ste dejali, da bo letos treba spisati novo zgodbo. Prav ta sedma tekma je bila definitivno del tega. Kakšno razliko ste pred sedmo tekmo občutili vi? Ali je bila to za vas povsem navadna tekma?
Če povem čisto po pravici, se nisem počutil kaj drugače kot pred drugimi. Vemo, da je to sedma tekma, da po njej nadaljuješ ali greš domov. S tega vidika je zagotovo drugače, a osebno nisem imel takšnega občutka. Na tekmo se moraš pripraviti kot na vsako drugo in biti osredotočen kot na vsaki drugi.

V ekipi imate kar nekaj izkušenih igralcev, ki so že igrali te odločilne tekme. Ste morda koga vprašali za kakšen nasvet ali je kdo celo sam prišel do vas s kakšnim nasvetom?
Niti ne. Kot sem že rekel, na tekmo sem se pripravil kot na vsako drugo. Vedeli smo, da moramo zmagati, res pa imamo zelo veliko igralcev, ki so že igrali take tekme in so bili faktor tudi na včerajšnji tekmi.

Tudi v tej seriji ste dosegli zelo pomemben gol, na peti domači tekmi, ko ste zadeli za 1:0. Kako ste zadovoljni s svojimi predstavami v tej seriji?
Lahko sem kar zadovoljen. Verjamem, da je lahko še bolje, in upajmo, da bo res tako in da bom še stopnjeval tempo ter da v naslednji seriji dosežem še kakšen gol več.

Trener Darryl Sutter je v vaš prvi napad ob bok namesto kapetana Dustina Browna na treh tekmah postavil Kyla Clifforda. Je slednji prinesel potrebne spremembe in zakaj je včeraj v drugi polovici tekme priložnost znova dobil Brown?
Včasih je dobrodošla tudi kakšna manjša sprememba. Menjave se zgodijo, to vemo tudi igralci sami. Slog igre se sicer nič kaj dosti ne spremeni, tako da je bilo še vedno vse enako. Glede na to, da smo včeraj polovico tekme zopet igrali z Brownom, mislim, da bo tako tudi vnaprej.

Znova smo bili priča izredno fizični seriji. Prav naleti so bili element igre, kjer ste San Jose res "nadigrali" na vseh tekmah. Na drugi strani se veliko rezerv kaže predvsem pri sodniških metih. Kje vi še vidite prostor za napredek v igri vaše ekipe?
Sodniški meti so morda res tisti, kjer ne želimo imeti nizkega odstotka. Mislim pa, da se moramo koncentrirati na našo igro in delati tiste stvari, ki nam na koncu pripeljejo uspeh. Znotraj garderobe vsi vemo, kaj je to, in na to se moramo koncentrirati.

Kljub evforiji, ki je znova zajela Los Angeles in Slovenijo, pa ste šele na pol poti do želenega cilja. Kot majhen otrok ste navijali za Detroit, si ga zato tudi bolj želite v finalu Zahoda?
Mogoče res. Mislim, da bi bila to zelo dobra serija med dvema zelo dobrima ekipama. Detroita si gotovo želim tudi zaradi tega, ker bi potem zopet imeli prednost domačega igrišča. Vsi pa se zavedamo, da je tudi Chicago dobra ekipa in da danes ne bodo igrali "kar tako". Vsi vemo, da niso bili kar tako najboljša ekipa rednega dela sezone. Mi smo pripravljeni na vse!

LA Kingsi v konferenčnem finalu Lige NHL