Kapetan Žiga Pance je dosegel prvi zadetek v letošnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Žiga Pance je dosegel prvi zadetek v letošnji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Odlične predstave zmajev na začetku sezone v razširjenem avstrijskem prvenstvu so privabile največ gledalcev v tej sezoni – 1400 se jih je zbralo na Celovški 25. Takega obiska v zadnjih štirih letih, ko so Ljubljančani blesteli v Alpski ligi, ni bilo. Ne štejemo seveda večnih derbijev, ki vedno lepo napolnijo tribune.

Manjkali trije ključni branilci
Olimpija je bila zelo oslabljena na branilskih položajih. Kristjan Čepon je poškodovan, Joona Erving in Miha Štebih pa sta zbolela. Trener Mitja Šivic je komaj sestavil tri branilske dvojce, priložnost je dobil tudi Mark Čepon, ki je bil na prejšnjih tekmah na tribuni. Sredi druge tretjine se je poškodoval še Miha Logar. V četrtem napadu so bili le napadalci.

Tekmeca sta se srečala že pred dvema tednoma, takrat v uvodnem krogu sezone, ko je v Innsbrucku avstrijsko moštvo kljub zaostanku z 0:2 zmagalo prav tako s 4:3. Tokrat so zmaje pokopale izključitve v drugi tretjini, ko so morali za dve minuti na klop Čimžar, Šturm, Logar, Zajc in Sodja. Žan Us, najboljši Olimpijin igralec večera, je branil zelo dobro (37 ubranjenih strelov), v podaljšku pa je bil ob diagonalnem strelu Leavensa nemočen. Razmerje v strelih je bilo na koncu 33:42.

Pance natančen za prvi gol v sezoni
Gostje so imeli prvo priložnost za vodstvo, izkazal se je Žan Us, ki je ubranil poskus Zacharyja Magwooda. V 13. minuti je Olimpija povedla z igralcem več. Daniel Murphy je odložil plošček, Žiga Pance pa natančno ustrelil proti vratom za svoj prvi gol v sezoni. V prvi tretjini ni bilo več spremembe izida, v strelih je bilo 12:11.

Mojstrovina Aleša Mušiča
Innsbruck je učinkovito vstopil v drugo tretjino, nezbranost domače obrambe je po manj kot minuti nadaljevanja izkoristil Michael Huntebrinker. Ko je bila Olimpijina obramba na novi preizkušnji (izključen je bil Tadej Čimžar), je v 25. minuti s sijajno potezo (ukanil je vratarja Toma McColluma, ki je šel iz gola) Olimpijo v vodstvo popeljal Aleš Mušič, kar je bil že četrti Olimpijin gol sezone z igralcem manj. Deset minut pozneje je Innsbruck izenačil, Magwood je sprožil, Martin Ulmer pa podstavil palico.

Aleksandar Magovac je s strelom od daleč v 46. minuti izenačil na 3:3, s čimer je Olimpiji priboril podaljšek in točko. Foto: www. alesfevzer.com
Aleksandar Magovac je s strelom od daleč v 46. minuti izenačil na 3:3, s čimer je Olimpiji priboril podaljšek in točko. Foto: www. alesfevzer.com

Magovac izsilil podaljšek
Tudi tretjo tretjino so bolje odprli gostje. Takoj ko se je v igro vrnil izključeni Jaka Sodja (kazen je dobil že ob koncu 39. minute), je zadel Kanadčan Magwood, ki je natančno meril. To je bilo prvo vodstvo Innsbrucka, trajalo pa je le dobre štiri minute. Takrat je presenetil branilec Aleksandar Magovac, ki je bil sicer pokrit, a mu je uspelo od daleč sprožiti odličen strel, ki je presenetil McColluma.

Leavens natančen po protinapadu
Po rednem delu je bilo razmerje v strelih 33:41, v podaljšku pa Olimpiji ni uspelo ogroziti vrat Innsbrucka v igri treh proti trem. Pance ni mogel podati do Nika Simšiča, ki je bil idealno postavljen. Morski psi so do dveh točk prišli z zadetkom Kanadčana Leavensa z desne strani, podajalec je bil Simon Bourque.

Šivic: Sodniški kriterij je bil zanimiv
Trener Šivic je prav danes praznoval 42. rojstni dan. "Innsbruck ima zelo hiter prehod iz obrambe v napad. Ekipa je zelo hitra in drsalno močna. V prvi tretjini smo bili boljši, potem pa smo naredili preveč prekrškov. Sodniški kriterij je bil zanimiv. Tisti hokejisti, ki so na ledu ob igralcu manj, so umirali. Nekateri te prvine ne igrajo in so nato hladni. V zadnji tretjini smo bili vsaj enakovredni. Nismo se predali po zaostanku. V podaljšku je Pance skušal podati do Simšiča. Če bi šel plošček čez palico, bi imel prazen gol pred seboj. Na drugi strani smo prejeli odločilni zadetek," je tekmo ocenil strateg zeleno-belih.

Mitja Šivic je praznoval 42. rojstni dan. Ko je zapuščal dvorano Tivoli, mu je predsednik Miha Butara poklonil darilo v zeleni barvi. Vodstvo Olimpije je zelo zadovoljno s štartom v sezono, 10 točk po petih krogih je res dober izkupiček.
Mitja Šivic je praznoval 42. rojstni dan. Ko je zapuščal dvorano Tivoli, mu je predsednik Miha Butara poklonil darilo v zeleni barvi. Vodstvo Olimpije je zelo zadovoljno s štartom v sezono, 10 točk po petih krogih je res dober izkupiček.

"Zelo sem ponosen na fante, saj so manjkali trije standardni branilci. Poškodoval se je še Logar v drugi tretjini in je moral v obrambi igrati Koblar. Innsbruck ima odličen 'power play'. Igrajo zelo agresivno in vse usmerijo proti golu."

Takoj bi podpisal 10 točk po petih krogih
Olimpija je na odličnem tretjem mestu in trener je lahko zadovoljen: "Če bi mi kdo rekel, da bomo imeli po petih krogih 10 točk, bi takoj podpisal. Le enkrat smo izgubili po 60 minutah. Vse ekipe proti nam se bodo pripravile temeljito. Moramo igrati še boljše in prepričan sem, da bomo."

Us: Liga IceHL je nekaj popolnoma drugega kot Alpska liga
"Imel sem veliko dela. Innsbruck je igral zelo dobro. Ob prednosti igralca več je zelo nevaren. Pred vrati so mojstri kratkih podaj. Poznalo se je, da smo bili oslabljeni na branilskih položajih. Izključitve v drugi tretjini so nas precej izmučile. To je boleč poraz, a že v nedeljo je na Dunaju naslednja tekma. Zelo smo zadovoljni z izkupičkom točk, a ne smemo popustiti," je poudaril vratar Us.

"Liga IceHL je nekaj popolnoma drugega kot Alpska liga. Igra je hitrejša, streli so močnejši, manj časa imamo vratarji za reakcijo. Igralci so bolj spretni pred vrati. Hitro sem se navadil na ta ritem. Najboljšo tekmo smo odigrali v Bolzanu, tokrat pa je bila najtežja tekma za nas," je še dodal Us, ki je lani z izjemnimi predstavami zagotovil Jesenicam dvojno krono, poleti pa se je vrnil v Ljubljano.

Innsbruck v podaljšku strl Olimpijo

5. krog:
SŽ OLIMPIJA - INNSBRUCK
* 3:4 (1:0, 1:2, 1:1)
1.420; Pance 13., Mušič 25., Magovac 46.; Huntebrinker 21., Ulmer 35., Magwood 41., Leavens 62.

ORLI ZNOJMO - GRADEC
9:3 (0:1, 2:2, 7:0)

DORNBIRN - FEHERVAR
3:6 (1:0, 1:4, 1:2)

LINZ - BOLZANO
* 3:4 (1:1, 1:0, 1:2)

KAC CELOVEC - DUNAJ
0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

PUSTERTAL - SALZBURG
* 3:4 (2:0, 0:0, 1:3)

Preloženo:
BRATISLAVA - BELJAK
* - v podaljšku

Lestvica:                     * x      
FEHERVAR                 5  5 0 0 0 15 
BOLZANO                  5  3 1 0 1 11 
SŽ OLIMPIJA              5  3 0 1 1 10 
ORLI ZNOJMO              5  3 0 0 2  9 
BRATISLAVA               5  2 1 0 2  8 
SALZBURG                 5  2 1 0 2  8 
-------------------------------------- 
KAC CELOVEC              5  2 0 1 2  7 
DORNBIRN                 5  1 2 0 2  7 
PUSTERTAL                5  2 0 1 2  7 
INNSBRUCK                6  1 2 0 3  7 
-------------------------------------- 
DUNAJ                    5  2 0 0 3  6 
GRADEC                   5  1 0 2 2  5 
BELJAK                   4  1 0 0 3  3 
LINZ                     5  0 0 2 3  2 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih