Chris Dodero in soigralci so znova razočarali navijače. Foto: SŽ Olimpija
Chris Dodero in soigralci so znova razočarali navijače. Foto: SŽ Olimpija

Pionirji iz Predarlberškega so sploh prvič v svoji krstni sezoni povezali dve zaporedni zmagi in so se slovenskemu klubu na predzadnjem, 12. mestu približali na pet točk zaostanka. SŽ Olimpija je namesto koraka nazaj v boj za 10. mesto in dodatno razigravanje za končnico, doživela boleč domači poraz sezone, saj je šla v tekmo kot favorit. V tej sezoni je bilo večje domače razočaranje le polom s Pustertalom z 0:7.

Sploh prvič zaklenjena vrata Vorarlberga
Na ledu je bila drugačna pesem: disciplinirani gostje z razpoloženim vratarjem Alexom Caffijem so bili nepremagljivi za petkovo izdajo zeleno-belih. Na koncu je Italijan s 33 obrambami zaklenil vrata, kar je sploh prvi "shutout" kluba, ki je združil hokejski potencial iz najbolj zahodne avstrijske pokrajine kot skupni naslednik VEU Fledkircha in Dornbirna v najmočnejši regionalni ligi.

Spretni Nizozemec udaril dvakrat
Po uvodni tretjini brez zadetkov se je tekma odločila sredi druge tretjine. Tik pred vodilnim zadetkom gostov je Gregor Koblar zadel vratnico. V pičlih 19 sekundah igre je dvakrat zadel Guus van Nes. 25-letni Nizozemec je najprej ob izteku 27. minute v ljubljansko mrežo pospravil lastni odbitek. Že v naslednjem protinapadu si je van Nes spretno izmenjal dvojno podajo z Jackom Jacomom in z neubranljivim strelom pod prečko matiral Anthonyja Morroneja še na začetku 28. minute.

Kdor ne da, ga dobi
Sledile so velike priložnosti na obeh straneh, najprej je iz oči v oči dvoboj izgubil Macierzynski, nato je v napadu dveh domačih hokejistov Caffi ukrotil poskusa Beričiča in Simšiča, za kar je hitro sledila kazen. Luka Maver, ki igra za Pionirje, je zaposlil Kevina Macierzynskega, ki je v drugo premagal vratarja Olimpije.

Zmaji brez navdiha in iskre so jalovo streljali s slabih položajev, ko so le dočakali prvo številčno prednost, so bili nenevarni. Nasprotno je Vorarlberg v 56. minuti postavil piko na i ob tretjem "power playu" večera. Še tretjič na tekmi je podal Kanadčan Jacome, natančen pa je bil Patrick Spannring. Končno razmerje strelov v okvir vrat je bilo 33:36.

20-letni Gregor Žeželj je v pretepu navdušil gledalce in bil tudi izbran za igralca tekme pri zmajih. Veliko drugih kandidatov za to nagrado seveda ni bilo. Foto: SŽ Olimpija
20-letni Gregor Žeželj je v pretepu navdušil gledalce in bil tudi izbran za igralca tekme pri zmajih. Veliko drugih kandidatov za to nagrado seveda ni bilo. Foto: SŽ Olimpija

Žeželj navdušil gledalce s pretepom
Za nekaj iskric Ljubljančanov je šele pri zaostanku 0:4 pokazal Gregor Žeželj, ki je sprožil pretep z Julianom Metzlerjem. Če bo tovrstna poteza trenerja Mitje Šivica res prebudila njegove varovance, bo znano že hitro, saj v nedeljo v Tivoli prihaja Dunaj, ki je v petek s 4:1 suvereno odpravil KAC.

Šivic: To je bila blamaža
Trener Mitja Šivic je bil izjemno slabe volje po tekmi. "Nikoli se ne bo nič zgodilo brez truda. Nismo igrali borbeno, nismo imeli energije, premalo smo drsali. To je bila katastrofalna predstava. Po zadnjih treh dobrih tekmah si niti slučajno nisem predstavljal, da bomo odigrali tako slabo tekmo. Fantje se morajo pošteno zamisliti. Niso bili pripravljeni na tekmo. To je bila blamaža," je povedal strateg, ki drugo sezono vodi zeleno-bele.

V garderobi norel že po prvi tretjini
"V garderobi sem norel že po prvi tretjini, po drugi pa seveda še toliko bolj. Brez pravega pristopa, boja, grizenja na ledu, ne moremo premagati niti zadnjeuvrščene ekipe slovenske lige. S takim odnosom nimamo nobenih možnosti," je bil brez dlake na jeziku Šivic.

Čas je za pogled v ogledalo
V zadnjem tednu dni so Ljubljančani prikazali tri dobre predstave na gostovanjih. Osvojili so štiri točke, zaslužili pa bi si še kakšno več.

"Naročil sem, da moramo ponoviti predstave iz Salzburga, Asiaga in Celovca. Pričakoval sem veliko energije, zagrizenosti in želje, dobil pa nisem nič od tega. Ne morem obuti drsalk in igrati namesto njih. Po taki tekmi je čas za pogled v ogledalo," je razlagal Šivic.

Po takem polomu nas je seveda zanimalo, če ga igralci sploh še poslušajo. "Igralec mora imeti dostojanstvo. Prepričan sem, da so me igralci zadnje štiri tekme poslušali, tokrat pa me kot kaže niso."

Šele po brci v zadnjo plat se igralci zavedajo, da ni več šale
Šivic razmišlja le o naslednji tekmi, Jesenice seveda dobro pozna, a najprej želi popraviti vtis v nedeljo proti Dunaju: "Vsi se moramo dokazati. Pričakujem popolnoma drugačno predstavo v nedeljo. Že nekajkrat v letošnji sezoni smo po brci v zadnjo plat odigrali precej bolje. Igralci se takrat zavedajo, da ni več šale. Najbolj me moti, da tako nihamo v igri. Začeti bo treba že v nedeljo."

SŽ Olimpija je na zadnjih 11 tekmah IceHL-a doživela deset porazov. Od 2. decembra je tri točke osvojila le v Asiagu. Foto: www.alesfevzer.com
SŽ Olimpija je na zadnjih 11 tekmah IceHL-a doživela deset porazov. Od 2. decembra je tri točke osvojila le v Asiagu. Foto: www.alesfevzer.com

Neill: S tako igro ne moreš premagati nobene ekipe v tej ligi
Posebna zgodba letošnje sezone so tuji hokejisti. Tudi na današnji tekmi se niso izkazali. Po tekmi smo srečali Carla Neilla, ki je prejel že številne kritike. Ni jih malo, ki bi ga že pred dvema mesecema najraje poslali nazaj v Kanado.

"Mislim, da smo dobro trenirali ta teden. Želeli smo prikazati dobro igro, a že prvo tretjino smo prespali. V nadaljevanju se nikakor nismo uspeli zbrati. Ni bilo prave energije. Ni nobenega izgovora za ta poraz. S tako igro ne moreš premagati nobene ekipe v tej ligi in tako ne moremo nadaljevati, saj smo na tenkem ledu," je povedal 26-letni Neill, ki je v Evropi igrali za Aalborg na Danskem, lani ob koncu sezone pa je odigral štiri tekme za Köln.

Vso sezono že nismo konstantni
"To so bile tri pomembne točke, ki smo jih izgubili. Že vso sezono imamo težave, saj nismo konstantni. Zadnje tri tekme smo odigrali zelo dobro, tokrat pa je šlo vse narobe. Znotraj garderobe se bomo morali pogovoriti."

Tujci se zavedajo, da je državno prvenstvo pomembna lovorika
V torek ob 18.30 je na sporedu prva tekma finala državnega prvenstva proti Jesenicam, ki so z ogromno prednostjo končale na prvem mestu rednega dela Alpske lige. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

"Ko smo prišli v Ljubljano, nam je vodstvo kluba dalo jasno vedeti, da je državno prvenstvo pomembna lovorika. Upam, da bo Tivoli lepo poln v torek in vsi se veselimo tega izziva. Prepričan sem, da se bomo bolje pripravili, saj tako slabo ne smemo delovati na ledu," je še dodal Neill.

Nov poraz SŽ-ja Olimpije

Bolzano znižal zaostanek za vodilnim Innsbruckom
37. krog je prinesel tudi pravi derbi vrha lestvice, kjer je hkrati šlo za čezmejni tirolski obračun. V Bolzanu so domače Lisice s kar 5:1 nadigrale vodilne Morske pse iz Innsbrucka.


37. krog:
SŽ OLIMPIJA – VORARLBERG
0:4 (0:0, 0:3, 0:1)
850; van Nes 27., 28., Macierzynski 33., Spannring 56.

DUNAJ – KAC CELOVEC
4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

LINZ – ASIAGO
5:3 (2:0, 1:2, 2:1)

FEHERVAR – SALZBURG
1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

BOLZANO – INNSBRUCK
5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

PUSTERTAL – GRADEC
3:0 (1:0, 1:0, 1:0)


LESTVICA

                             * x       
INNSBRUCK              35 24 0 2  9 74 
BOLZANO                34 22 3 0  9 72 
SALZBURG               32 20 2 3  7 67 
LINZ                   33 17 3 1 12 58 
BELJAK                 34 17 2 1 14 56 
KAC CELOVEC            34 12 7 4 11 54 
-------------------------------------- 
DUNAJ                  31 14 2 4 11 50 
FEHERVAR               33 13 2 5 13 48 
PUSTERTAL              35 10 2 4 19 38 
GRADEC                 34  9 4 3 18 38 
-------------------------------------- 
ASIAGO                 33  9 3 2 19 35 
SŽ OLIMPIJA            33  9 2 2 20 33 
VORARLBERG             33  7 1 2 23 28 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih