22. oktobra je Olimpija odpravila Beljak kar s 6:0. 1. februarja v Tivoliju so zmaji izgubili z 2:4. Obe tekmi v Beljaku sta bili na sporedu konec decembra, vsaka ekipa je slavila enkrat. Foto: www.alesfevzer.com
22. oktobra je Olimpija odpravila Beljak kar s 6:0. 1. februarja v Tivoliju so zmaji izgubili z 2:4. Obe tekmi v Beljaku sta bili na sporedu konec decembra, vsaka ekipa je slavila enkrat. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so zasedli šesto mesto po rednem delu tekmovanja. Če bi v zadnjem krogu premagali Dunaj, bi končali na četrtem mestu in zelo verjetno bi dobili KAC. Nihče izmed prvih treh ekip pričakovano ni želel izbrati branilcev naslova v četrtfinalu.

Salzburg je vedno velik favorit, proti Fehervarju pa zmaji v tej sezoni niso osvojili niti točke. Beljak je torej tekmec, ki je premagljiv, potovanje je kratko. Obeta se napeta serija za preboj v polfinale, saj trener Rob Daum stavi predvsem na prva napada, kjer igrajo številni izkušeni tujci. Beljak, pri katerem vlogo pomočnika trenerja opravlja Marcel Rodman, je dobil 12 od zadnjih 13 tekem rednega dela in se zavihtel na drugo mesto.

V zeleno-beli zasedbi so s prikazanim v dozdajšnjem delu sezone zelo zadovoljni. Klub je naredil nov velik korak naprej. Tudi v državnem prvenstvu so se prebili v finale po visoki zmagi nad Jeseničani (3:0 in 5:0).

"Pred petimi leti, ko smo začeli to zgodbo, si nismo mislili, da bo to tako uspevalo. Konkurenčni smo vsaki ekipi, tako da sem zelo zadovoljen z dozdajšnjim delom sezone. Prepričan sem tudi, da fantje niso še rekli zadnje besede. Meje so v naših glavah. Skupaj z navijači nam lahko veliko uspe," je na novinarski konferenci v Tivoliju povedal predsednik Miha Butara, ki v petek zvečer pričakuje rekorden obisk sezone v Tivoliju.

Mušič popeljal zmaje v polfinale pred desetimi leti
Aleš Mušič je 1. marca 2012 odločil šesto tekmo četrtfinala proti Fehervarju. Olimpija je dobila serijo s 4:2 v zmagah in se v polfinalu nato pomerila z Linzem.

"Leta 2012 smo imeli zares močno ekipo. Vseskozi smo bili med najboljšo šesterico. Podobno je bilo tudi letos. Proti Madžarom smo imeli številne kazni, glavni trener in prvi vratar sta bila odsotna. Na odločilni tekmi je branil tretji vratar Matic Boh. Tivoli je bil nabito poln in močno upam, da bo tudi letos podobno. Take tekme ti ostanejo v spominu. Verjamem, da še nismo rekli zadnje besede. Imamo lepo priložnost, da se uvrstimo naprej. Vse bomo naredili za to, da pokažemo, česa smo sposobni," je dejal Mušič, ki bo poleti dopolnil 40 let.

Šivic: Oni imajo sredstva, mi pa veliko srce in "jajca"
Trener Mitja Šivic je poudaril, da je že pred sezono verjel, da jim lahko uspe priti v končnico, opozoril je na pričakovane vzpone in padce. V petek zvečer je še prej v posteljo in ni spremljal izbora četrtfinala, a ga je takoj poklical predsednik Butara.

"Liga IceHL je izjemno izenačena, ker lahko ti vsakega premagaš in vsak te lahko premaga. Izgubili smo vse štiri tekme proti Innsbrucku, ki se ni uvrstil v končnico. Trikrat smo premagali prvouvrščeni Salzburg. Dejstvo je, da je Beljak ekipa, ki je poimensko zelo dobra. Prvih šest napadalcev je zmožnih samih odločiti tekmo, tudi v igri z igralcem več so lahko zelo nevarni zaradi individualne kakovosti. Pritisk je na njih, naša naloga pa je, da se pokažemo v najboljši verziji," je povedal strateg, ki je zadnji teden rednega dela zbolel. Tekmi proti Dunaju in Bolzanu je vodil njegov pomočnik Matic Kralj.

Vlogo favorita je prepustil Beljaku, ki ima številni sijajne tujce. John Hughes je bil MVP rednega dela pred desetimi leti. Poleg njega je v Tivoliju navduševal tudi branilec Jamie Fraser. Nosilci igre so tudi Rick Schofield, Chris Collins, Scott Kosmachuk in Anton Karlsson.

"Naj kar bodo favoriti. Klub ima na voljo precej večji proračun. Naša naloga je, da pokažemo, da favoriti ne zmagujejo vedno, da oni lahko imajo sredstva, mi pa veliko srce in 'jajca'. Če so nas oni izbrali, so nas z razlogom, ker so mislili, da bo proti nam lažje. To pa je samo plus za nas, da dokažemo, kako hudičevo se motijo," je poudaril Šivic, ki ne bo mogel računati na Kristjana Čepona, Tineta Klofutarja in Luko Kalana, ki so že končali sezono. Največ težav bo torej na branilskih položajih. Priložnost bo dobil Mark Čepon, ki je bil dlje časa zunaj kadra.

V končnici obramba zmaguje
"Vsak mora najprej pomisliti na obrambo. Mi imamo štiri napade, to je naša prednost. Vsi lahko igrajo na visoki ravni. V naši ekipi je težko priti v postavo."

Podobno razmišlja tudi Mušič, ki je igral tudi v finalu Lige Ebel pred 14 leti proti Salzburgu. "V končnici obramba zmaguje. Moramo narediti čim manj napak, ker vemo, da imajo odlične igralce, ki znajo izkoristiti vsako. Treba se bo boriti na maksimumu, tako smo lahko konkurenčni, kar smo pokazali že med sezono."

Rok Kapel je bil v sijajni formi zadnji teden redenga dela. Foto: SŽ Olimpija
Rok Kapel je bil v sijajni formi zadnji teden redenga dela. Foto: SŽ Olimpija

Kapel se je hitro navadil na ritem Lige IceHL
Rok Kapel je sredi januarja prišel iz druge ekipe KAC-a in hitro se je vklopil v moštvo. Blestel je na zadnjih dveh domačih tekmah proti Dunaju (5:2) in Bolzanu (3:2), ko je dosegel odločilne zadetke.

"Vzdušje v garderobi je odlično. Verjeli smo v preboj v končnico. Vesel sem, da sem lahko pomagal. Alpska liga ni tako kakovostna, na začetku se je bilo treba navaditi na ta ritem."

Štirje avstrijski klubi že končali sezono
Avstrijci seveda niso najbolj zadovoljni, da so že štirje njihovi klubi (Linz, Dornbirn, Innsbruck in Gradec) končali sezono.

"Liga je najbolj izenačena v zadnjih desetih letih. Na sestankih vodilnih ljudi klubov je razpoloženje zelo nihali. Na začetku je slaba volja, ker smo mi dolgo časa vodili, potem jim ni bilo všeč, ker je bilo premalo avstrijskih ekip med osmerico. Zelo dobro je, da so v končnici tudi štirje klubi, ki niso iz Avstrije," je dodal predsednik Butara.

Z generalnim menedžerjem Beljaka se bo skušal dogovoriti o popustih za navijače. Sedišče v njihovi dvorani stane kar 38 evrov, cene vstopnic v Tivoliju so precej nižje, ponudili so tudi pakete za vse domače tekme v četrtfinalu. Omejitev ni več, tudi PCT pogoj je na srečo postal preteklost, v petek ob 19.45 je čas za hokejski praznik na Celovški 25.


Četrtfinale, prve tekme, sreda ob 19.15:
BELJAK - SŽ OLIMPIJA

SALZBURG - ORLI ZNOJMO

FEHERVAR - PUSTERTAL

Ob 19.45:
DUNAJ - KAC CELOVEC

Igrajo na štiri zmage. Druge tekme bodo v petek, tretje v nedeljo, četrte pa 15. marca.