Domači Bluesi so ob izključitvi zamenjali vratarja za dodatnega igralca in uravnotežili število igralcev na ledu, kljub zaostanku dveh golov pa poskušali vse do zadnjega z igro brez vratarja. Pavel Bučnevič je udaril iz srednje tretjine, a gostujoči vratar ploščka ni odbil, temveč ga je prestregel z lovilko, nato pa spretno ustrelil visoko po zraku naravnost na drugo stran v izpraznjena vrata St. Louisa. Power-play gol čuvaja mreže za končnih 4:1.

Filip Gustavsson se je tako vpisal v posebni klub vratarjev z golom v najmočnejši hokejski ligi na svetu. 26-letni Šved iz Skelleftee tretjo sezono brani mrežo Minnesote, pri kateri je zdaj postal prva izbira med vratnicami. V novo sezono je tako Gustavsson kot Wild vstopil nadvse spodbudno: dve zmagi in dva poraza v podaljšku, pri čemer je Šved branil na treh tekmah za pet osvojenih točk.

Redek prizor – vratar slavi gol. Filip Gustavsson je dosegel 18. vratarski gol, šele tretji ob igralcu več, sam Šved pa je postal 15. čuvaj mreže z zadetkom. Legendarni Martin Brodeur je dosegel kar tri gole, Ron Hextall pa dva. Foto: Reuters
Redek prizor – vratar slavi gol. Filip Gustavsson je dosegel 18. vratarski gol, šele tretji ob igralcu več, sam Šved pa je postal 15. čuvaj mreže z zadetkom. Legendarni Martin Brodeur je dosegel kar tri gole, Ron Hextall pa dva. Foto: Reuters

Fleury mu je svetoval, da naj strelja

"Vzeli so pol minute odmora, ko je bilo do konca še okoli 30 sekund. Takrat je Flower pogledal na semafor in mi rekel: 'Poskusi streljati, če dobiš priložnosti. Saj boš streljal, kajne?' Sam sem mu odvrnil v slogu: 'Da, mogoče pa bi res moral,'" je Gustavsson razkril, da mu je idejo vcepil njegov vratarski kolega in menjava Marc-Andre Fleury, ki je pri 39 letih preložil upokojitev, a že deluje kot podaljšana roka trenerskega štaba Minnesote.

"Trenerji so običajno jezni, če streljaš ob prednosti enega gola, saj lahko pride do prepovedanega dolgega strela, če zgrešiš. Ob takšnem izidu 3:1 pa če dobiš priložnosti, lahko poskusiš," je še Gustavsson pojasnil, da sta si s Fleuryjem takšen poskus vratarjeva gola dovolila le zaradi prednosti dveh golov. Šved je tudi priznal, da predtem še nikoli ni dosegel gola, niti v otroških kategorijah.

Lani od vratarjev zadel Pittsburghov Jarry

Filip Gustavsson je s tem golom postal petnajsti vratar v zgodovini Lige NHL, ki se je v rednem delu sezone vpisal med strelce. Prvi čuvaj mreže Wilda z uradnim golom. Predtem je to nazadnje postal lani Tristan Jarry, ki je 30. novembra 2023 zadel za Pittsburgh na tekmi s Tampo Bayem. Po Jarryjevem golu je bilo še kar nekaj poskusov vratarskih golov, a noben uspešen.

Pred Gustavssonom so za Wild proti Bluesu zadeli Ryan Hartman, Jakub Lauko in Marco Rossi, Kiril Kaprizov pa je podeli dve zadnji podaji. Minnesota je lani ostala brez končnice, potem ko je predtem štirikrat zapored zaigrala v bojih za Stanleyjev pokal. Na papirju so Wildu napovedovali novo sezono gradnje ekipe in s tem malo možnosti za preboj v končnico, a začetek je več kot spodbuden, trenutno pa so na tretjem mestu Centralne skupine, kjer je na dnu presenetljivo Colorado s tremi porazi.


Tekme 15. oktobra

CAROLINA – NEW JERSEY 4:2
COLUMBUS – FLORIDA 3:4
TAMPA BAY – VANCOUVER 4:1
WASHINGTON – VEGAS 4:2
ST. LOUIS – MINNESOTA 1:4
DALLAS – SAN JOSE * 3:2 – kazenski streli
NASHVILLE – SEATTLE 3:7
CALGARY – CHICAGO 3:1
EDMONTON – PHILADELPHIA 4:3 – v podaljšku