Gary Bettman bo očitno še tretjič popeljal Ligo NHL v
Gary Bettman bo očitno še tretjič popeljal Ligo NHL v "lockout", a tokrat ima na drugi strani Donalda Fehra, ki je dolgo vodil sindikat igralcev bejzbola lige MLB. Foto: Reuters
Mike Richards in Anže Kopitar
Bodo Anže Kopitar in Kralji 12. oktobra v Los Angelesu lahko dvignili prapor v čast prvemu osvojenemu Stanleyjevemu pokalu? Trenutno ne kaže najbolje. Foto: Reuters
Mediator George Cohen, liga NBA
Lani sta se z "lockoutom" spopadli dve še večji severnoameriški ligi: NFL in NBA. Prav uspeh lastnikov v ameriškem nogometu in košarki, ki so spravili stroške za plače pod 50 odstotkov, je veliki motiv in cilj lastnikov NHL-moštev. Foto: EPA

Teden pogovorov med obema stranema se je začel optimistično in kazalo je, da se bosta strani vendarle začeli resno pogajati, s čimer bi lahko sezono 2012/13 izpeljali povsem neokrnjeno.

Vse manj časa za normalno sezono
A ko je sindikat hokejistov NHLPA podrobno preučil drugo ponudbo lastnikov in vodstva lige, je ugotovil, da to ne more biti izhodišče za dosego dogovora. 15. septembra se izteče stara kolektivna pogodba, po kateri igralcem v najboljši hokejski ligi na svetu pripada 57 odstotkov prihodkov Lige NHL. Če v dveh tednih ne bo dogovora, bodo lastniki moštev zaprli dvorane, odpovedani bodo pripravljalni tabori, začetek 96. sezone, ki bi se morala začeti 11. oktobra, pa bo resno ogrožen.

Kaj je "lock-out"?
Stavka delodajalcev, ki preprečujejo delojemalcem dostop do delovnega mesta, dokler ni dosežen dogovor.


Kako se deli "torta"?
Sistem zaprtih lig ima tudi svoje finančne zakonitosti. Lastniki moštev prek vodstva lige in sindikata z igralci sklepajo kolektivno pogodbo, ki določa, kolikšen odstotek vseh bruto letnih prihodkov, povezanih z ligo, je namenjen za plače športnikov. Pri prihodkih so všteti vstopnine, koncesije, medijske pravice, pokroviteljska sredstva, prodaja dresov in preostalih izdelkov, parkirnine, manjši delež od prodaje imen dvoran in luksuznih lož ...


"Salary cap"
Za izenačitev konkurence znotraj lige že desetletja skrbijo nabori, kjer z najbolj talentiranimi mladimi igralci nagradijo najslabša moštva. V zadnjih 17 letih so za dodatno izenačenje konkurence, predvsem pa za omejitev rasti plač igralcev dodatno uvedli "salary cap". Proračun za plače določa, največ (in tudi najmanj) koliko lahko klubi zapravijo za plačilo športnikov.


Kdo bo prej pripravljen na nova pogajanja?

Lastniki na čelu s komisarjem Garyjem Bettmanom ponujajo igralcem za plače 46 odstotkov, ob tem pa bi še spremenili pravila, ki določajo, kaj vse se šteje v prihodke lige. Sindikata in njihovega direktorja Donalda Fehra ponudba ni navdušila in po 90-minutnih pogajanjih v New Yorku sta obe strani lahko sklenili le, da se strinjata v nestrinjanju. No, pa še tej ugotovitvi sta nasprotovala tako Bettman kot Fehr.

"Pripravljeni bomo nadaljevati, ko bodo oni pripravljeni. Upajmo, da ne bo to predolgo trajalo," je bil o volji za pogajanja redkobeseden vodja NHLPA-ja Fehr. "Teden se je začel obetavno, končal pa z razočaranjem," je povzel Bettman, ki se mu obeta, da bo vodil ligo NHL že v tretji "lockout".

Napoveduje se tretji "lockout"
NHL se je s prekinitvijo tekmovanja spopadal že v sezoni 1994/95, ko so klubi v rednem delu sezone namesto običajnih 82 tekem odigrali le 48. Drugi "lockout" je sledil v sezoni 2004/05, ko je NHL kot prva in do zdaj edina liga v Severni Ameriki izgubila celotno sezono, ker se lastniki in igralci niso mogli dogovoriti.

Znižanje plač igralcem ne diši
Iz zadnjega spopada je Bettman izšel kot veliki zmagovalec, a očitno trdna proračunska omejitev plač (salary cap) le ni bila tako uspešna, da zdaj lastniki, ki sicer lahke vesti podpisujejo 100-milijonske pogodbe, znova tožijo o izgubah in zahtevajo od igralcev, da se v novi sezoni za plače zapravi za 19 odstotkov manj kot lani, ko so najboljši hokejisti na svetu skupaj zaslužili 1,5 milijarde evrov.

Kdaj bodo nova pogajanja, se še ne ve, zato pa je NHLPA za 12. in 13. september v New Yorku že sklical srečanje vseh članov sindikata. Bodo hokejisti takrat izvedeli, da sezone ne bodo začeli po načrtu?