Robert Sabolič se je podpisal pod dva slovenska zadetka. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Sabolič se je podpisal pod dva slovenska zadetka. Foto: www.alesfevzer.com

Po nastopih v Sočiju in Pjongčangu bodo risi izpustili olimpijske igre tudi v Pekingu. Po dveh porazih v Oslu so že ostali brez možnosti za sodelovanje na športnem festivalu pod petimi krogi. Tako bo nedeljska tekma z Južno Korejo le formalnost, Danska in Norveška pa bosta tedaj obračunali za edino mesto, ki februarja vodi na Kitajsko.

Varovanci Matjaža Kopitarja so znova zelo slabo začeli dvoboj in se tako kot proti Dancem tudi proti Norvežanom znašli v zaostanku s 3:0. Ponovno je bilo preveč napak, nasprotnik pa je bil preprosto boljši. Sicer so se tokrat hitreje prebudili, že v uvodni tretjini znižali na 3:2, toda v drugi tretjini se je slovenska mreža zatresla še trikrat in pred zadnjimi 20 minutami je bilo jasno, da je bolj kot ne olimpijskih sanj konec. Kanček upanja sta vrnila dva hitra gola, toda Norveška je brez težav ustavila slovenski nalet in ob koncu potrdila peto zaporedno zmago nad Risi.

Blaž Gregorc je z razdalje ob igralcu več na ledu znižal rezultat na 3:1. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Gregorc je z razdalje ob igralcu več na ledu znižal rezultat na 3:1. Foto: www.alesfevzer.com

Obračun z Norveško se je začel po scenariju dvoboja z Dansko. Še prej kot na prvi tekmi, ko je moral Anže Kopitar na kazensko klop po 22 sekundah, je bil izključen Jan Drozg. Že po desetih sekundah so imeli polarni medvedi na voljo "powerplay". Risi so sicer z igralcem manj zdržali, toda vseeno so podobno kot v četrtek imeli kar nekaj težav pri izhodu iz tretjine, ko so večkrat Norvežani prestregli slovenske podaje.

Tako je bil Gašper Krošelj v uvodnih minutah kar nekajkrat na preizkušnji. Zelo nevarno je bilo v peti minuti, ko je najprej streljal Johannes Johannesen, po odbiti ploščici pa je poskusil še Michael Haga, toda Krošelj je bil na mestu. V sedmi minuti je slovenska obramba prvič klonila. Erlend Lesund je popeljal ploščico v napad, Martin Roeymark je streljal, med tremi slovenskimi hokejisti je Eirik Salsten plošček spravil nazaj do Roeymarka, ki je s strelom ob bližnji vratnici premagal Krošlja.

Tudi po vodstvu se je nadaljeval norveški pritisk, Krošelj je bil nekajkrat na preizkušnji, 53 sekund po prvem golu pa ga je z modre črte za 2:0 presenetil Christian Kaasastul. Takoj zatem je jezni Kopitar posredoval z minuto odmora, zamenjal pa je tudi vratarja. Vstopil je Luka Gračnar, ki pa je kmalu moral pobrati ploščico iz svoje mreže. Ko je imela Slovenija igralca več, si je privoščila veliko napako in uspešen protinapad sta izpeljala Mats Rosseli Olsen in Ken Andre Olimb.

V nadaljevanju so risi vendarle strnili svoje vrste, v 13. minuti, ko je z modre črte zadel Blaž Gregorc, pa so kronali številčno premoč na ledu. Natanko minuto in pol pozneje je Sloveniji uspela lepa akcija, s katero je izigrala norveško obrambo. Klemen Pretnar je popeljal ploščico v napadalno tretjino, jo prepustil Drozgu, ta je podal Kopitarju, ki je na desni strani našel samega Roberta Saboliča, ta pa je ploščico poslal pod prečko Henrika Haukelanda. Razmerje v strelih je bilo v prvih 20 minutah 15:6 za Norveško.

Po zaostanku s 3:0 risi v prvi tretjini znižali na 3:2

Po spodbudnem koncu uvodne tretjine je po petih minutah nadaljevanja sledila nova hladna prha. Risi so imeli igralca več na ledu, ko je Jan Urbas spotaknil Kena Andreja Olimba. Dosojen je bil kazenski strel, ki ga je uspešno izvedel Mats Zuccarello. Prvi norveški zvezdnik je Gračnarja premagal med nogami. Napadalec Minnesote je nevarno zapretil v 13. minuti, ko je po strelu še podal Thomasu Valkvaeju Olsenu, a obakrat je bil Gračnar na pravem mestu. Predtem je Slovenija imela nekaj lepih priložnosti ob igralcu več.

Zadnji del tretjine je pripadel polarnim medvedom, ki so počasi prevzemali pobudo in bili vse nevarnejši. V 39. minuti so izpeljali lepo akcijo. Ken Andre Olimb je z leve strani podal pred vrata, kjer so risi pustili preveč prostora njegovemu bratu Mathisu Olimbu, ki je matiral Gračnarja. Slovenski vratar je minuto in pol pozneje še enkrat klonil, znova pa je bil uspešen drugi norveški napad. Dolgo časa je imel ploščico Ken Andre Olimb, ki je prišel do strela, odbito ploščico pa je za Gračnarjev hrbet pospravil Rosseli Olsen. Razmerje strelov je bilo v drugi tretjini 10:7 v norveško korist.

Norvežani v drugi tretjini trikrat zatresli slovensko mrežo

Nekaj upanja so Sloveniji vrnile uvodne minute zadnje tretjine. Po dobrih treh minutah so risi namreč izkoristili izključitev Johannesena. Kopitar je poslal ploščico spet na modro črto, kjer je bil Pretnar, ki jo je nemudoma podal na desno stran, od koder je še enkrat z diagonalnim strelom Haukelanda ukanil Sabolič. 45 sekund pozneje je Ken Ograjenšek ob ogradi pridobil ploščico, jo poslal na levo stran, kjer je prvi gol v reprezentančnem dresu dosegel Kristjan Čepon.

Norvežani so kmalu ustavili slovenski nalet. Dvakrat so zadeli okvir vrat, nato pa je dobre štiri minute pred koncem piko na i zmagi s svojim drugim golom postavil Kaasastul. Sodniški met je dobil Haga, Andreas Martinsen je plošček podaljšal do norveškega branilca, ki je bil uspešen z razdalje. V zadnji tretjini so risi sprožili dva strela več od nasprotnikov (8:6).

Kaasastul po dveh golih risov v zadnji tretjini potrdil norveško zmago

Danska, ki lovi prvi nastop na olimpijskih igrah, je medtem vpisala drugo zmago v norveški prestolnici, saj je s kar 11:1 nadigrala Južno Korejo. Najzaslužnejši za visoko zmago so bili Nikolaj Ehlers z dvema goloma in štirimi podajami, Oliver Bjorkstrand s tremi goli, Frederik Storm z golom in tremi podajami ter Markus Lauridsen s štirimi podajami.


Kvalifikacijski turnir v Oslu:
NORVEŠKA – SLOVENIJA
7:4 (3:2, 3:0, 1:2)
Roeymark 7., Kaasastul 7., 56., K. A. Olimb 10., Zuccarello 25., M. Olimb 39., Rosseli Olsen 40.; Gregorc 13., Sabolič 14., 44., Čepon 45.

DANSKA – JUŽNA KOREJA
11:1 (1:1, 7:0, 3:0)
Blichfeld 20., 35., Ehlers 21., 41., Bjorkstrand 26., 28., 31., Poulsen 28., 54., Storm 32., Russell 42.; K. S. Kim 14.


Nedelja ob 12.00:
SLOVENIJA – JUŽNA KOREJA

Ob 16.00:
NORVEŠKA – DANSKA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Že odigrano:
DANSKA – SLOVENIJA 4:3
JUŽNA KOREJA – NORVEŠKA 1:4

Vrstni red: Danska in Norveška po 6, Slovenija in Južna Koreja 0 točk.