Anže Kuralt je z zadetkom v 46. minuti bolj kot ne že odločil tekmo na Jesenicah. Foto: Iztok Novak
Anže Kuralt je z zadetkom v 46. minuti bolj kot ne že odločil tekmo na Jesenicah. Foto: Iztok Novak
Žiga Pance
Žiga Pance je s četrtim golom sezone v Ligi Ebel Tilii Olimpiji zagotovil dragoceno zmago, po kateri je moštvo pobegnilo s predzadnjega mesta na lestvici. Foto: Iztok Novak
Brett Lysak
Brett Lysak je v dvorani Podmežakla zadel dvakrat. Foto: Iztok Novak

Oslabljeni železarji so se moštvu iz avstrijske prestolnice maščevali za poraz pred enim mesecem, dva zadetka je dosegel Brett Lysak, vratar Jaakko Suomalainen pa je ubranil 32 strelov. Olimpijo je pestila neučinkovitost ob igri z igralcem več, toda z nekaj sreče in izjemnim Matijem Pintaričem (39 obramb) je spravila na kolena branilce naslova. Odločil je zadetek Žige Panceta v 58. minuti.

Tičarjev deveti gol sezone
Na Jesenicah je bilo pred tekmo kar nekaj dvomov, kako bodo železarji brez petih igralcev (manjkali so branilci Wade Skolney, Doug Nolan, Jason Beckett in Klemen Pretnar ter napadalec Marjan Manfreda) zmogli streti Dunaj. Prve dvome je razblinil udarni napad - po lepi podaji Roberta Saboliča je zadel Rok Tičar, kar je njegov 9. zadetek sezone. Še pred koncem prve tretjine je imel po podaji Andreja Židana prosto pot proti dunajskim vratom Brett Lysak.

Lysak zadel še drugič
Najlepša priložnost za vodstvo s 3:0 se je ponudila v 26. minuti, vendar Jegliču s pol metra ni uspelo premagati Jürgena Penkerja. Avstrijski reprezentančni vratar je moral tretjič po plošček v mrežo v 31. minuti. Podal je Tomo Hafner, s strelom med nogama Penkerju je svoj drugi gol na tekmi dosegel Lysak. Domači vratar je prvič klonil v 34. minuti ob dunajski številčni prednosti, po nekaj zaporednih strelih se je plošček skotalil v gol, zadetek pa so pripisali Benoitu Grattonu.

Pretep na koncu
Jesenice so imele na začetku tretje tretjine še drugič na tekmi 22 sekund dva igralca več. V 46. minuti je padla odločitev, ko je vodstvo domačih povišal 19-letni Anže Kuralt. Ob koncu tekme je Suomalainen ubranil nevaren strel Bjoernlieja, pri tem pa je prekršek napravil Sabolič. Gostje so znižali zaostanek z igralcem več v 58. minuti, spet je zadel Gratton. Minuto pozneje je imel Kanadčan priložnost za "hat-trick", ko se je nenadoma znašel sam pred Suomalainenom, ki je preprečil zadetek. Pred koncem je izbruhnil pretep, sodnik je izključil tri gostujoče igralce in dva Jeseničana.

Neučinkovita Olimpija
V Tivoliju je bilo napeto do konca. Olimpija je imela v prvih desetih minutah trikrat igralca več na ledu, vendar je vratar Reinhard Divis ostal nepremagan. Kazen je prišla dve minuti pred koncem uvodne tretjine, ko so gostje izvedli šolsko akcijo in vrgli domačo obrambo iz igre, Brent Aubin pa je plošček potisnil v gol.

Eric Pance zapravil dve priložnosti
Izenačenje je prišlo na polovici tekme, ko je Šachl vendarle potisnil plošček v mrežo. Pred tem je najlepšo priložnost zamudil Eric Pance, domači pa so nato preživeli igro z igralcem manj. Ob koncu tretjine se v napadu ni proslavil Eric Pance, ki je zgrešil s pol metra, pa tudi ne Matt Higgins, ki prodora ni znal končati z natančnim strelom. Vratar Matija Pintarič je z akrobatsko akcijo preprečil zadetek Manuelu Latusi.

Pintarič rešil zmaje
Zadnja tretjina je prinesla razburljivo dogajanje, kar pet golov in srečen razplet za Olimpijo. Salzburg je najprej izkoristil "power play", toda odgovor zeleno-belih je bil hiter - Erik Pance je v tretje le zadel. Razpoloženi Pintarič je v 45. minuti ubranil kazenski strel.

Končno izkoristili "power play"
Nato se je domačim hokejistom odprlo še v igri z igralcem več in v 49. minuti je prvič na tekmi takšno razmerje izkoristil Andrej Hebar. Pet minut pred koncem je imela Olimpija eno minuto na ledu kar dva igralca več, vendar učinka ni bilo. Gostje so to kaznovali in Brent Aubin je s svojim drugim golom poskrbel za napet razplet.

Šachl opravil veliko delo
Zadnjo besedo so vendarle imeli zeleno-beli. Po prodoru Šachla, ki je sodeloval pri treh golih, je vratar tekmecev plošček še odbil, akcijo pa je spremljal Žiga Pance ter odbit plošček pospravil za njegov hrbet. Zadnje minute so pomenile težko preizkušnjo za domačo obrambo, tudi brez vratarja Salzburga in s šestimi tekmeci v polju, a spremembe izida ni bilo.

13. krog:
ACRONI JESENICE
- DUNAJ
4:2 (2:0, 1:1, 1:1)
2.500; Tičar 6., Lysak 19., 31., Kuralt 46.; Gratton 34., Bouchard 58.

TILIA OLIMPIJA - SALZBURG
4:3 (0:1, 1:0, 3:2)
2.000; Šachl 28., E. Pance 45., Hebar 49., Ž. Pance 58.; Aubin 19., 56., Lakos 42.

MEDVEŠČAK - SAPA FEHERVAR
6:0 (3:0, 3:0, 0:0)

GRADEC - VSV BELJAK
3:4 (2:0, 1:2, 0:2)

KAC CELOVEC - LINZ
6:1 (1:0, 3:0, 2:1)


Lestvica: *

KAC CELOVEC 13 10 2 1 +17 22
BELJAK 13 10 0 3 +19 20
SALZBURG 13 8 0 5 +16 16
ACRONI JESENICE 13 7 1 5 -10 15
DUNAJ 13 7 0 6 +12 14
MEDVEŠČAK 13 6 1 6 +4 13
TILIA OLIMPIJA 13 5 1 7 -14 11
GRADEC 13 5 0 8 -5 10
LINZ 13 4 2 7 -17 10
SAPA FEHERVAR 13 3 2 8 -22 8

* - poraz po podaljšku oz. kazenskih
strelih prinaša eno točko