Matjaž Mahkovec je kot trener deloval v Slaviji. Foto: Iztok Novak
Matjaž Mahkovec je kot trener deloval v Slaviji. Foto: Iztok Novak
Jean Philippe Pare
Jean Philippe Pare je eden od štirih hokejistov, ki se prihodnjo sezono vračajo v Podmežaklo. S tem nabor okrepitev še ni končan. Foto: Iztok Novak
Miha Rebolj in Andrej Hebar
Jeseničani so v vetrine spravili že 29. pokal za naslov državnega prvaka. Foto: Iztok Novak
Matjaž Mahkovec za MMC

Železarji so pod vodstvom trenerja Kima Collinsa dolgo celo vodili v Ligi Ebel, v četrtfinalu pa nesrečno izpadli z Linzem z 2:3. Vodstvo kluba se je odločilo za spremembo na klopi, prišel je ameriški strateg Doug Bradley, ki je popolnoma preporodil ekipo in vnesel zmagovalno mentaliteto.

V finalu DP-ja je bila Olimpija brez možnosti, dobila ni nobene tekme (0:4). V Podmežaklo se vračajo Jean-Philippe Pare, Tomaž Razingar, David in Marcel Rodman, Mahkovec pa bo moštvo dokončno sestavil v naslednjih dveh tednih.

Pred začetkom finala državnega prvenstva si marsikdo ni mislil, da boste s 4:0 odpravili ZM Olimpijo. V klubu ste očitno potegnili prave poteze.
Upal sem na zmago s 4:0, želel sem si. Vedel sem, da so fantje pravi. Že vso sezono so igrali zelo dobro, kar so dokazali z 12 zaporednimi zmagami v Ligi Ebel. Razočaran sem bil, ker se nismo uvrstili v polfinale Lige Ebel, saj smo bili sposobni doseči precej več. Igralci so svoje sposobnosti dokazali v finalu DP-ja, kjer so gladko porazili Olimpijo. Niso ji dali niti enega centimetra, niti sekunde na ledu. Če so pravi, so v bistvu nepremagljivi.

Po Ligi Ebel ste zamenjali trenerja. Očitno ste zadeli v polno.
Nekaj je bilo treba narediti, ker fantje znajo igrati. Prej smo igrali kar malo na ''horuk''. Z zamenjavo trenerja so fantje spremenili svoj odnos do igre. Ogromno prometa se je delalo pred golom, in ne po kotih. V napadu smo bili vedno bolj nevarni.

Kako ste spremljali igre Olimpije? V finalu ste zlahka opravili s finalistom Lige Ebel. Kje vidite glavne razloge? Morda nasprotnik ni bil povsem pripravljen na ta finale.
Vsi smo vedeli, da se bo ta finale igral. Mene nikoli ni zanimal nasprotnik. Če bi le za sekundo popustili, bi oni to z veseljem sprejeli. Nismo jim dopustili tega, do konca smo verjeli v svojo zmago.

Vemo, da prihajajo Jean Philippe Pare, Tomaž Razingar in brata Rodman. Kakšne bodo še spremembe v naslednji sezoni?
V naslednjem tednu ali dveh bo znana ekipa za naslednjo sezono.

Cilj v Ligi Ebel bo prav gotovo izboljšanje letošnjega dosežka.
Vsekakor. Štartamo minimalno na polfinale. S takšno ekipo smo zreli za visoke dosežke.

Kako gledate na to, da bo naslednja sezona v Ligi Ebel trajala vse do 8. aprila? Če bi se ena izmed slovenskih ekip prebila v finale, bi bila potem spet lahko prikrajšana v DP-ju. Lani ste bili to Jeseničani, letos Olimpija. Spored bo težko sestaviti.

Liga Ebel se bo še podaljšala. Če gre ekipa v finale in odigra sedem tekem, se serija konča šele en teden pred svetovnim prvenstvom divizije I. Reprezentanca bo pripravljena 100-odstotno, stvari se bodo uredile sproti. Mislim, da bo hokejska zveza prisluhnila. Fantje bodo naredili svoje, še zveza naj bo 100-odstotna in potem ne bo problemov.

Aleš Golob

Matjaž Mahkovec za MMC