Jean Philippe Pare igra v drugem napadu, kjer se je odlično ujel s Tomažem Razingarjem. Foto: Iztok Novak
Jean Philippe Pare igra v drugem napadu, kjer se je odlično ujel s Tomažem Razingarjem. Foto: Iztok Novak
Jean Philippe Pare
Kanadčan tudi v naslednji sezoni ostaja v Podmežakli. Foto: Iztok Novak
David in Marcel Rodman
David in Marcel Rodman sta po mnenju Pareja med najboljšimi igralci Lige Ebel. Foto: Iztok Novak
Zadetki s petkovega večnega derbija
408. hokejski derbi železarjem

29-letni Kanadčan je letos na 32 tekmah dosegel 15 zadetkov in prispeval 11 podaj. Na torkovi tekmi proti Innsbrucku (2:3 po podaljšku) je dobil plošček v zobe, zato se je kar malce izmikal intervjuju, saj težko govori. Zavedal se je, da odlična serija železarjev ne more trajati v nedogled, padec je bil pričakovan. Pravi, da ekipa spada med prvo šesterico. Prav posebej je poudaril kakovost bratov Rodman in Tomaža Razingarja, ki niso prav nič slabši od tujcev v Ligi Ebel. Vsak dan rad pride na trening, saj so fantje med seboj veliki prijatelji, trdega profesionalizma, ki vlada v drugih klubih, na Gorenjskem ni čutiti.

V prve pol ure je bila Olimpija celo boljša od vas, na koncu pa ste zmagali kar s 5:0. Kako ste vi videli četrti letošnji večni derbi?
Res je, bili so boljša ekipa, a naš vratar je obranil nekaj zelo nevarnih strelov. Izid tekme ne kaže dejanskega dogajanja na ledeni ploskvi. Lahko bi bilo vse precej drugače. V prvem delu tekme so bili veliko boljši, zgrešili so veliko priložnosti, nato smo zaigrali bolje in s podporo s tribun nam je steklo. To je zares velika zmaga, saj trenutno nismo preveč samozavestni. Ne igramo najboljšega hokeja, zato je bila to pomembna zmaga.

Kakšni so glavni razlogi, da ste na zadnjih desetih srečanjih pred derbijem slavili le enkrat?
Sezona je zares dolga, vse ekipe imajo slabša obdobja. Dunaj in Linz sta začela zelo slabo, pa sta se pobrala. Vsa moštva imajo padec v formi, ne moreš igrati na najvišji ravni osem mesecev zapored. Moramo biti bolj psihično stabilni, tudi če smo v zaostanku. Vedeli smo, da bo prišlo tudi obdobje porazov, ki pa si jih ne smeš preveč jemati k srcu. Imamo zelo dobre igralce in prepričan sem, da je le vprašanje časa, kdaj se bomo spet dvignili.

Morda je ta zmaga v derbiju lahko prelomnica za vas, zdaj je čas za nov zmagovalni niz.
Samozavest trenutno res ni na najvišji ravni. Težave smo imeli z doseganjem zadetkov, čeprav imamo veliko dobrih napadalcev. Počasi se bodo vsi delčki zložili v mozaik in kmalu bomo spet na tisti ravni iz začetka sezone.

Osnovni cilj je končnica, vsekakor pa bi bilo dobrodošlo 4. mesto in prednost domačega ledu.
Liga je zelo izenačena, nihče ne ve, kako se bo razpletel redni del. Mislim, da je prvih šest ekip res zelo dobrih, sledijo pa ekipe, ki niso tako kakovostne. Mi si zaslužimo mesto med prvo šesterico, v končnici pa lahko vsakogar premagamo, seveda pa lahko tudi proti vsakomur izgubimo. Najbolj pomembno je, da zmagujemo doma. V gosteh so vse ekipe težko premagljive. Doma moramo tako rekoč vsako tekmo dobiti, na začetku sezone nam je to neverjetno dobro uspevalo, zato smo tudi bili na prvem mestu. Zadnjih nekaj tekem smo na Jesenicah izgubili, kar pa se tudi lahko zgodi. V naši dvorani smo vedno sposobni premagati vsako ekipo.

Kako gledate na veliko rivalstvo z Olimpijo? Ljubljančani so dobili obe tekmi v Tivoliju, vi pa v Podmežakli.
Letos sem prvič občutil to rivalstvo, saj sem lani igral v Innsbrucku. Lani so bile tekme z Ljubljančani povsem normalne, na tribunah ni bilo veliko gledalcev. Zdaj, ko sem na Jesenicah, je seveda povsem drugače. Derbiji so nekaj, zaradi česar igramo hokej. Zelo zabavno je igrati take tekme, kjer je veliko gledalcev, čutiti je prav posebna čustva.

Kako vidite vašo prihodnost? Drugič ste že na Jesenicah. Ste zadovoljni tukaj?
Podpisal sem dveletno pogodbo, drugo leto bom še ostal tu. Večina soigralcev je podpisala za dve leti, saj si vodstvo kluba želi delati na daljši rok. Podpisal sem, potem ko sem zvedel, da se brata Rodman vračata z Dunaja, Razingar pa iz Innsbrucka. Tu je še Conny Strömberg. Poznal sem odlično vzdušje v slačilnici, česar ne vidiš marsikje drugje. To je posebna skupina hokejistov, ki so skupaj že celo večnost. Vsak dan na treningu se imamo zelo dobro, smo skupina prijateljev. Tega v modernem hokeju ne vidiš pogosto. Največkrat nekateri igrajo predvsem zase, v ospredju je predvsem čim boljša pogodba.

Na Jesenicah je res posebna ekipa, samo dva tujca.
Res imamo le dva tujca, a tudi Marcel in David Rodman sta prav tako dobra, nič slabša od tujcev. lahko bi igrala v drugih državah, a sta se odločila, da bosta pač raje na Jesenicah. Tudi Razingar ni tujec, pa ima vsekakor podobne kvalitete. Res imamo le dva tujca, a v resnici imamo veliko kakovostnih igralcev.

Aleš Golob

Zadetki s petkovega večnega derbija
408. hokejski derbi železarjem