Srečanje v Joe Louis Areni je dokončno odločil Valtteri Filpulla z vratolomnim zadetkom v 49. minuti. Foto: Reuters
Srečanje v Joe Louis Areni je dokončno odločil Valtteri Filpulla z vratolomnim zadetkom v 49. minuti. Foto: Reuters
Čestitke Chrisu Osgoodu
Chris Osgood, ki se sicer ni pretirano preznojil, je odlično opravil svoje delo (22 obramb). Foto: Reuters
Franzenen na led poslal Malkina
Po dveh naletih na vratarja so v Detroitu zapele tudi pesti. V enem izmed njih je še ne povsem zdravi Franzen na led poslal Malkina. Foto: Reuters

Rdeča krila so v 12. minuti tekme že vodila z 2:0 (Brad Stuart in Tomas Holmstrom), medtem ko Pingivini sploh še niso sprožili strela proti vratom tudi tokrat odličnega Osgooda (22 obramb), ki je drugič zapored ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Prvi strel ob igri 5 na 5 pa so Pensi zabeležili šele v 26. minuti!

"Detroit uničuje igro"
Izjemni rdeči stroj je povsem onemogočil Sydneyja Crosbyja, Jevgenija Malkina, Mariana Hosso in druge, ki ploščka niso mogli zadržati za več kot nekaj sekund. Po koncu se je gostujoči trener Michel Therrien obrgnil ob zmagovalce in jih obtožil, da goljufajo "igro", saj da je uničevanje igre nasprotnika njihov edini namen. "Če bodo pravila ostala takšna kot so, bo zelo težko ustvariti kakršenkoli napad," je bil užaljen Therrien, ki je pred srečanjem temeljito premešal napadalne trojke, a je bil učinek še slabši kot na uvodni finalni tekmi.

Namesto strelov, napad na vratarja
Ena najboljših obrambnih predstav v zgodovini Lige NHL je Detroit popeljala že na pol poti do osvojitve 11. naslova prvaka in petega po letu 1997. Vodilni strelci Red Wingsov Henrik Zetterberg, Pavel Dacjuk in Johan Frenzen se sicer niso vpisali med strelce, so bili pa toliko bolj požrtvovalni v obrambi, za povrhu pa so še podelili nekaj udarcev nasprotnikom, ki so se v nemoči dvakrat spravili nad nepremostljivo oviro v vratih Detroita - Chrisa Osgooda. Po koncu so močno živčni mladci iz Pittsburgha obtožili 35-letnega vratarja simuliranja in igranja, za kar bi si lahko v Holywoodu zaslužil tudi oskarja.

Bo Pingvinom le uspelo zadeti doma?
Boj za Stanleyjev pokal se zdaj seli v Pittsburgh, kjer zmagovalci vzhodne konference računajo na vstajenje v domači trdnjavi, v kateri v končnici sploh še niso izgubili. Zadnji poraz na domačem ledu so Pingvini doživeli daljnega 13. februarja. A statistika vseeno ostaja na strani Detroita: med 31 ekipami, ki so v finalu Lige NHL uspele povesti z 2:0 v zmagah, se jih je končne zmage veselilo kar 30.

FINALE, druga tekma

DETROIT - PITTSBURGH - 2:0
3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Stuart 7., Holmstrom 12., Filppula 49.

Obrambe: Osgood 22; Fleury 31.

V oddebeljenem tisku izid v zmagah; igrajo na 4 zmage.

Spored, sreda:
PITTSBURGH - DETROIT
Sobota:
PITTSBURGH - DETROIT

----------- morebitne tekme ----------

Ponedeljek:
DETROIT - PITTSBURGH
Sreda, 4. junija:
PITTSBURGH - DETROIT
Sobota, 7. junija:
DETROIT - PITTSBURGH

T. G.