Detroit je le še dve zmagi oddaljen od ponovitve dosežka iz let 1997 in 1998, ko je kot zadnje moštvo dvakrat zapored osvojil Ligo NHL. Foto: EPA
Detroit je le še dve zmagi oddaljen od ponovitve dosežka iz let 1997 in 1998, ko je kot zadnje moštvo dvakrat zapored osvojil Ligo NHL. Foto: EPA
Chris Osgood je zaustavil 31 od 32 strelov. Foto: EPA
Detroit na pol poti do Stanleyjevega pokala

Gosti so povedli z golom Jevgenija Malkina v 17. minuti, nato pa niso več našli poti do mreže Chrisa Osgooda, ki je zbral 31 obramb. Za Rdeča krila sta bila v drugi tretjini v razmiku 6 minut uspešna Jonathan Ericsson in Valtteri Filppula, na začetku zadnje pa je tako kot na prvem dvoboju končni izid postavil Justin Abdelkader. Detroit je proti vratom Marca-Andrea Fleuryja sprožil 26 strelov, v zadnji 20 minutah le tri.

"Bili smo izmučeni"
Trener Detroita Mike Babcock je priznal, da je njegovo moštvo v primerjavi z mlado ekipo Pittsburgha precej bolj utrujeno: "Seveda sta nas dve tekmi v dveh dneh utrudili. Mislim, da smo bili na ledu izmučeni. Res je neverjetno, kako ti lahko pomaga volja do uspeha." V finalu Stanleyjevega pokala so odigrali dve tekmi v dveh dneh prvič po letu 1955.

Crosby ostaja opitimist
Sidney Crosby
, ki je tudi na drugi finalni tekmi ostal brez točke, se še zdaleč ne predaja: "Trenutni izid ni dober, toda hkrati menim, da smo dokazali, da je naša igra lahko uspešna. Če bomo vztrajali pri tem, se bodo stvari obrnile v naš prid." Pingvini, ki so lani izgubili s 4:2, so na prvih dveh tekmah igrali precej bolje kot prejšnjo sezono.

V sredo na operaciji slepiča, v nedeljo že med strelci
Eden izmed junakov tekme je bil tudi branilec Ericsson, ki so mu v sredo odstranili slepič, v soboto pa je že pomagal soigralcem. "Nekaj let nazaj si za okrevanje po taki operaciji potreboval mesec dni okrevanja. Zdaj rabiš le tri dni," se je čudil 25-letni Šved, strelec izenačujočega zadetka v 25. minuti.

Zvezdniški pretep
Tik pred koncem tekme je Max Talbot po eni izmed akcij potisnil palico v mednožje Osgooda, kar je sprožilo pretep med zvezdnikoma Henrikom Zetterbergom in Malkinom.

V zgodovini finalov so moštva, ki so povedla z 2:0, zmagala v 41 od 44 serij.

KONČNICA, finale
Druga tekma:
DETROIT (2) - PITTSBURGH (4)
3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Ericsson 25., Filppula 31., Abdelkader 43.; Malkin 17.
Obrambe: Osgood 31; Fleury 23.

R. K.

Detroit na pol poti do Stanleyjevega pokala