NHL bo hitro odprl vrata, najprej enotedenski pripravljalni tabor, nato pa že prve tekme. Tudi z LA Kingsi, ki bodo končno lahko dvignili prvi šampionski prapor. Foto: Reuters
NHL bo hitro odprl vrata, najprej enotedenski pripravljalni tabor, nato pa že prve tekme. Tudi z LA Kingsi, ki bodo končno lahko dvignili prvi šampionski prapor. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Sreča v nesreči je, da poškodba Anžeta Kopitarja ni hujše narave.. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar se vrača v Los Angeles. O igranju za Moro pa je dejal: "Sem kar zadovoljen. Cilj, ki sem si ga zastavil pred sezono, je bil, da se na ledu zabavam oziroma da nisem preveč pod stresom. To sem dosegel, tukaj sem se imel zelo dobro, tudi ekipa je bila super in mislim, da smo bili vsi zadovoljni." Foto: Reuters
Liga NHL se bo vendarle začela

V New Yorku se je v soboto zgodil preboj v pogajanjih za razrešitev "lockouta" v Ligi NHL. Po dnevu in pol sta se strani znova srečali iz oči v oči, prej pa so se hokejisti in lastniki ter vodstvo tekmovanja pogajali prek mediatorja, ki pa jih je znova spravil nazaj za mizo.

Končno strti glavni orehi
Najprej je bil rešen zaplet s pokojninami, nato pa so v nočnih urah rešili še "salary cap" za prehodno sezono 2013/14, ki je predstavljala najtrši oreh na poti do dogovora. Od večjih ovir je bila tu še maksimalna dolžina pogodb.

Nova kolektivna pogodba bo veljala 10 let, pri čemer se bosta strani lahko umaknili po osmih letih. Drugo leto bo "salary cap" omejen na 64,3 milijona dolarjev, koliko je znašal že v lanski sezoni, nato pa se bo denarna pogača med lastniki in igralci delila po načelu 50:50, kar so se dogovorili že pred meseci, nato pa niso našli načina za neboleč prehod. Po novem bodo lahko klubi pogodbe s prostimi igralci podpisali za največ sedem let oz. z lastnimi igralci, ki so že v klubu, za največ osem let.

Komisar lige Gary Bettman: "Še vedno nas čaka ogromno dela, ampak osnoven dogovor je dosežen. Moramo izpeljati še potrditveni proces, tako vodstvo lige kot igralci morajo dati še uradno privolitev."

Kdaj točno pade prvi pak?
Po doseženem načelnem dogovoru med NHLPA-jem in NHL-om morata strani zgladiti še manjše stvari ter določiti začetni datum lige in število tekem vsakega moštva v rednem delu sezone: 48 ali 50 tekem. Najpozneje se bo skrajšana sezona 2013, v kateri bodo Los Angeles Kingsi branili Stanleyjev pokal, začela v soboto, 19. januarja.

S poškodbo končal švedsko avanturo
Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar si je na tekmi More z Leksandom (0:5) poškodoval koleno, tako da bo verjetno počival od dva do tri tedne. Ko bo zdrav, pa bo končno zaigral v Ligi NHL.

Hrušičan, ki za švedskega drugoligaša Moro igra zaradi "lockouta" v Ligi NHL, je poškodbo staknil že v prvi tretjini tekme, ki je bila odigrana v stockholmski dvorani Globen, kjer se je zbralo več kot 13.000 gledalcev.

Malce poškodovana stranska vez
"Akcija ni bila nič posebnega. Plošček sem imel v posesti v obrambni tretjini, napadel me je igralec nasprotne ekipe in nato sva se nekako čudno 'zavozlala'. Malce mi je obrnilo desno koleno, kot se je izkazalo pozneje, pa imam malce poškodovano stransko vez. V ponedeljek me v Mori čaka pregled z magnetno resonanco. Po posvetu z zdravniki iz Los Angelesa bomo videli, koliko časa bo potekala rehabilitacija," je povedal Kopitar, ki po lastni presoji ocenjuje, da ne bo mogel igrati od dva do tri tedne.

Kopitar: Imeli bomo tarčo na hrbtu
Kopitar je zadovoljen, da se bo liga vendarle začela. "Mislim, da bo zdaj kakšen teden ali dva kar malo norišnice, saj bomo zdaj vsi igralci morali iti nazaj v svoje klube, tako da bo vse skupaj malce bolj intenzivno. Nato pa bo potrebno začeti zelo dobro, imeli bomo tarčo na hrbtu, saj nas bodo vsi želeli premagati. A tako je vsako leto, ko želiš premagati prvaka prejšnje sezone in zato verjamem, da bo vse skupaj kar zanimivo."

Slovenija ostala brez NHL-ovcev
Skorajšnji začetek Lige NHL pomeni, da športnik leta 2012 in Jan Muršak ne bosta pomagala Sloveniji v boju za olimpijske igre v Sočiju 2014, saj bosta igrala v NHL-u. Na začetku februarja čaka "rise" kvalifikacijski turnir v Vojensu z gostiteljico Dansko, Belorusijo in Ukrajino.

Slovo Muršaka od Olimpije
S koncem "lockouta" se postavlja vprašanje, ali bo Jan Muršak sploh še odigral poslovilno tekmo od Olimpije za Bežigradom? V Detroitu Muršaka čaka izredno ostra konkurenca za mesta v napadu.
Liga NHL se bo vendarle začela