V izenačenih tekmah največkrat odloča razpoloženost vratarja. Michal Fikrt je bil na obeh tekmah v Tivoliju odličen. Foto: Iztok Novak
V izenačenih tekmah največkrat odloča razpoloženost vratarja. Michal Fikrt je bil na obeh tekmah v Tivoliju odličen. Foto: Iztok Novak
Mitja Robar
Mitja Robar je bil zelo zbran v obrambnih nalogah. Foto: Iztok Novak
Andrej Hebar
Andrej Hebar še ni ujel pravega ritma po prihodu iz Colorada. Foto: Iztok Novak
Žiga Pance
Tudi kapetan Žiga Pance ni bil spreten pred golom. Foto: Iztok Novak
Jeseničani hitijo k novemu naslovu

Železarji so v samostojni Sloveniji osvojili osem naslovov prvaka, kar sedemkrat pa so pokal dvignili v Tivoliju (1992-94, 2005, 2008-10). Leta 2006 so do zvezdice prišli doma proti Slaviji. Po vseh zapletih z uporabnim dovoljenjem zdaj vendarle kaže, da bosta tretja in četrta finalna tekma v Podmežakli v četrtek in petek.

Fikrt nerešljiva uganka za napadalce Olimpije
Jeseničani imajo težave v branilskih vrstah, poznala se je tudi poškodba Douga Nolana. Vsi preostali branilci so se bojevali kot levi. Ljubljančani so imeli veliko premoč v zadnjih dveh tretjinah, streli na gol so bili kar 37:16, a Fikrt je bil sijajen.
''Psihično smo zdaj v veliki prednosti, a to nas ne sme uspavati. Za osvojitev naslova potrebujemo štiri zmage, ni pomembno, kdo ima prvi dve zmagi. Upam, da bomo doma imeli polno dvorano, šli bomo vsekakor po novo zmago. Imamo velike težave na branilskih mestih, sodnik nam je izključil še Becketta, naš najboljši napadalec Tičar je dobil deset minut kazni. Vse te kazni so nas le še naredile močnejše. Našli smo še tiste zadnje atome moči, pokazali smo veliko večjo željo od njih. Dobro, da je zdaj premor do četrtka, saj smo na koncu igrali še še štirje branilci,'' je povedal kapetan Mitja Robar.

Manfreda: Ritem se bo le še stopnjeval
"Igrali smo tako, kot smo se zmenili. Ni bilo lahko priti do zmage. Igra še ni bila prava, saj se nam zelo pozna mesec dni premora. V bistvu ta zmaga še ne pomeni nič. Vemo, da smo dve tekmi zmagali, ampak vsaka tekma se začne z 0:0. Naredili smo nekaj napak, ampak smo imeli super vratarja. Mi pa smo igrali, kolikor smo lahko, da smo jih čim bolj zapirali," je pojasnil Tomi Hafner.
Zelo zadovoljen je bil tudi Marjan Manfreda: "Smo zadovoljni, takšen začetek smo si lahko le želeli. Mislim, da smo si ga tudi zaslužili, ker je prevladala želja in borbenost. Sreča spremlja hrabre, pozna pa se, da je bila to drugačna tekma kot prva, ko smo se še otipavali in nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Šlo je že veliko bolj na nož in ta ritem se bo le še stopnjeval."

S takimi igrami si nekateri ne zaslužijo novih pogodb
Ljubljančani so s končnico Lige Ebel izpolnili prvi cilj vodstva kluba, državni naslov pa bo zelo težko osvojiti. Prvi dve tekmi finala sta pokazali, da je forma daleč od prave. 8. marca v Salzburgu, na peti tekmi četrtfinala, so zmaji kar 96 minut držali v šahu ekipo, ki je še vedno glavni favorit za naslov v Ligi Ebel. V državnem prvenstvu igrajo z Jeseničani, ki so precej slabša ekipa od milijonarjev s Solnograškega, imajo pa ogromno željo, da popravijo zadnje mesto v rednem delu Lige Ebel. Nekateri igralci pri zeleno-belih so odpovedali na celi črti in si s takimi igrami ne zaslužijo pogodbe za naslednjo sezono.
Brez Toryja, Higginsa in Mustonena misija nemogoče
Trener Hannu Järvenpää je bil po tekmi zelo nezadovoljen. Prepričan je, da lahko njegovi varovanci v Podmežakli igrajo precej bolje. Zdaj sploh ne bo imel več težav s tem, katerega tujca pustiti na tribuni, saj so že trije poškodovani. Jeff Tory je sezono končal že pred finalom, Matt Higgins je po naletu Jasona Becketta končal na urgenci, kjer so mu slikali vrat, dobil je tudi opornico. Tomi Mustonen nam je v pogovoru zaupal, da je stanje njegovega gležnja vsak dan slabše in skoraj zagotovo ne bo zaigral na četrtkovi tekmi.

Hebar bo skušal pozabiti obe tekmi
Andrej Hebar
je daleč od jesenske forme, ko je bil najboljši strelec zmajev v Ligi Ebel pred kaznijo 19. novembra v Salzburgu. "Sem brez besed, ker smo naredili vse, dali vse od sebe, a plošček ni hotel v gol. Dosegli smo le en gol, Fikrt je bil odličen. Treba bo igrati bolj fizično, le tako se pride do uspeha. Pozabiti moramo na ti dve tekmi. Osredotočiti se moramo na tekmi v četrtek in petek. Zavedamo pa se, da bo zelo težko. Zaostanek z 0:2 je precejšen," je povedal napadalec, ki je mesec dni igral v severnoameriški Ligi CHL za Colorado Eaglese.
Treba bo izboljšati igro na telo
Žiga Pance, ki je v glasovanju za najboljšega mladega igralca Lige Ebel v letošnji sezoni zasedel drugo mesto s 4.768 glasovi, več jih je prejel le John Hughes (6.981), je bil prav tako precej potrt. ''Poraz boli, boli pa tudi to, da smo na dveh tekmah zadeli vsega trikrat. Imeli smo priložnosti, a tudi ob prednosti z igralcem in dvema igralcema več nismo znali zadeti. Morali bomo dobro trenirati v prihajajočih dneh, da bomo to nadoknadili. Mislim, da smo vsi stoodstotno pripravljeni, da nimamo težkih nog, a se nam žal nič ni izšlo po naših načrtih. Treba bo odpraviti napake, serije še ni konec. Celotna ekipa je jezna zaradi dveh porazov na domačem igrišču. Treba bo izboljšati igro na telo. Motiva je več kot dovolj, na teh dveh tekmah smo bili v krču. Igrali smo precej bolje kot na prvi tekmi, a tudi to ni bilo dovolj," je vtise strnil kapetan zeleno-belih.

Jeseničani hitijo k novemu naslovu