Ruski hokejisti so se veselili naslova svetovnih prvakov maja letos v Švici. Foto: Reuters
Ruski hokejisti so se veselili naslova svetovnih prvakov maja letos v Švici. Foto: Reuters
Ilja Kovalčuk
Ilja Kovalčuk je blestel na zadnjih dveh SP-jih. Foto: EPA

Selektor Vjačeslav Bikov, ki je bil v ekipi leta 1992 v Albertvillu, je izbral 23 hokejistov. V moštvu je tudi 40-letni Sergej Fedorov, eden izmed devetih igralcev iz ruske lige. Letos se je vrnil domov po 18 letih v Ligi NHL, kjer je z Detroitom trikrat dvignil Stanleyjev pokal.

"Vsi si želimo finala s Kanado. Dvakrat zapored smo jih premagali v finalu svetovnega prvenstva in na domačem ledu bi se nam skušali maščevati. Sporočim jim lahko, da smo hočemo tudi olimpijsko zlato," je dejal Ovečkin, ki je bil izbran za MVP-ja rednega dela sezone v Ligi NHL v zadnjih dveh letih.

Prvi vratar bo verjetno Jevgenij Nabokov, ki blesti pri San Joseju, njegova menjava pa Ilja Brizgalov (Phoenix).

"Zaenkrat še nihče nima zagotovljenega mesta v olimpijski ekipi. V svojih klubih morajo igralci prikazati zelo dobre igre, drugače ne bom računal na njih," je bil odločen selektor Bikov, ki trenira tudi ekipo Salavat Julajev Ufa.

Seznam selektorja Bikova:
Vratarji: Ilja Brizgalov (Phoenix Coyotes), Jevgenij Nabokov (San Jose Sharks), Semjon Varlamov (Washington Capitals)

Branilci: Sergej Gončar (Pittsburgh Penguins), Denis Grebeškov (Edmonton Oilers), Dmitri Kalinin (Salavat Julajev Ufa), Konstantin Kornejev (CSKA Moskva), Andrej Markov (Montreal Canadiens), Ilja Nikulin (Ak Bars Kazan), Fedor Tjutin (Columbus Blue Jackets), Anton Vončenkov (Ottawa Senators)

Napadalci: Maksim Afinogenov (Atlanta Thrashers), Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings), Sergej Fedorov (Metalurg Magnitogorsk), Ilja Kovalčuk (Atlanta Thrashers), Viktor Kozlov (Salavat Julajev Ufa), Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins), Aleksej Morozov (Ak Bars Kazan), Aleksander Ovečkin (Washington Capitals), Aleksander Radulov (Salavat Julajev Ufa), Aleksander Semin (Washington Capitals), Danis Zaripov (Ak Bars Kazan), Sergej Zinovjev (Salavat Julajev Ufa)