Hokejisti Salzburga so proslavljali ob koncertu žvižgov 5.000-glave množice. Foto: MMC RTV SLO
Hokejisti Salzburga so proslavljali ob koncertu žvižgov 5.000-glave množice. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Mohorič
Klemen Mohorič je dobro zamenjal Westlunda. Noben od treh zadetkov ne gre na njegov račun. Foto: MMC RTV SLO
Mobilni telefon
Navijaška ljubezen do Olimpije je velika. V znak protesta proti sodniški odločitvi v škodo domačih je na led priletel prenosni telefon. Foto: MMC RTV SLO
Green Dragons
Green Dragonsi so bučno navijali skozi vso tekmo. Foto: MMC RTV SLO
ZM Olimpija klonila s 4:2
Pogovor z Matjažem Sekljem
Goli s tekme ZM Olimpija - Salzburg

Zmaji so pustili srce na ledu nabito polnega Tivolija, a tokrat so bili rdeči biki za odtenek boljši in da, tudi srečnejši, saj so bili nadstreljani s 30:25. Reševal jih je vratar Reinhard Divis, ki se je tako odkupil za vse "kikse" na prejšnjih tekmah. Dieter Kalt in Tomaž Vnuk sta postavila izid nervozne uvodne tretjine. Matthias Trattnig (34.) je poskrbel za novo vodstvo gostov, ki so bili v 2. tretjini popolnoma nadigrani (streli 15:4).

Kaj bi bilo, če ne bi bilo ... "birokracije"?
Pritisk domačih je presekal Josh Green za 3:1 (51.). Nekaj upanja je vlil mojstrski prodor Todda Elika in zadetek Brendana Yareme, a je nato izključitev Jeremiaha McCarthyja preprečila zadnji juriš zeleno-belih. Kljub porazu pa kapa dol Olimpiji, ki je že v prvi sezoni nastopanja v Ligi Ebel več kot presegla vsa pričakovanja. Še pomisliti si ne upamo, kaj bi bilo, če se ne bi prikradla tista bizarna napaka na 4. tekmi, ki jo je vodstvo lige nedvomno prestrogo kaznovalo.

Film tekme ZM Olimpija - Salzburg
1. tretjina (1:1)
Izjemno nervozen začetek tekme. Že po 17 sekundah je bil izključen Elik, nekaj sekund kasneje pa sta na klop sedla še Ralph Intranuovo in Greg Kužnik. Avstrijci so minuto in pol igrali 5:3, a številčne prednosti niso izkoristili. Zato pa jim je Klemena Mohoriča uspelo premagati v 9. minuti. Thomas Koch je izza gola z desne strani podal pred ljubljanska vrata, kjer je Kalt s kakšnega metra z bekhendom zadel pod prečko. Po zadetku je bilo nekajkrat vroče pred golom Divisa, a mreža je ostala nedotaknjena.

Živci igralcev in navijačev napeti kot strune
V 15. minuti je bila tekma prekinjena za nekaj minut, saj je bilo potrebno očistiti ledeno ploskev, na katero so navijači, ki so po prekršku nad Ralphom Intranuovom zahtevali izključitev na gostujoči strani, zmetali različne predmete. Kri tako na ledu kot tudi na tribunah je ponovno zavrela slabe tri minute pred koncem 1. tretjine, ko je Intranuovo dosegel gol, a je nemški sodnik že pred tem upravičeno prekinil igro, saj sta v Divisovem prostoru stala Yarema in Elik. Na ledu so se ponovno znašli predmeti, ki tja ne sodijo, tako da sodnikom ni preostalo drugega, kot da igralce pošljejo v slačilnice, preostanek 1. dela pa odigrajo po odmoru.

Pred nadaljevanjem je najprej kapetan Tomaž Vnuk pozval navijače, naj se vzdržijo metanja predmetov na led, le nekaj sekund kasneje pa še izenačil. Ob številčni prednosti je Greg Kužnik podal pred vrata, kjer je Vnuk mojstrsko podstavil palico in ukanil Divisa. Streli: 13:10 za Olimpijo.

2. tretjina (0:1)
Olimpija je pritisnila za vodilni gol. V 3. minuti je 55 sekund igrala z dvema igralcema več. Vnuk, Elik in Yarema so oblegali Divisa, ki pa je po blamažah na prejšnjih tekmah dokazal, da je kljub vsemu vrhunski vratar. Salzburg je bil v povsem podrejenem položaju. Napadi Olimpije so se vrstili, vselej pa je na mestu Divis.

Trattnig udaril iz protinapada
Salzburg je prežal na protinapade in v enem izmed njih prišel do drugega gola. Kalt je v srednji tretjini prestregel plošček, v ogenj poslal Trattniga, ki je s krila zadrsal v sredino, nato pa neubranljivo zadel v levi zgornji kot Mohoričevih vrat. Pritisk Olimpije kljub hladnemu tušu ni popuščal, a kaj, ko je v vratih stal izjemni Divis. Streli: 15:4 za zmaje.

3. tretjina (1:1)
Olimpija je bila veliko pri ploščku, vendar do pravih priložnosti ni prihajala. Salzburg se je disciplinirano branil in čakal na svoje priložnosti. V 51. minuti je kakšen meter od modre črte silovito ustrelil Craig Johnson, Mohorič je plošček odbil, toda le do Josha Greena, ki je mojstrsko zadel v levi zgornji kot Mohoričevih vrat. Kazalo je, da je tekma odločena, a je naveza Elik-Yarema v 57. minuti poskrbela za znižanje zaostanka. Elik se je sprehodil skozi avstrijsko obrambo in podal pred gol, kjer je bil Yarema na pravem mestu. Na domačo žalost je bil kmalu izključen Jeremiah McCarthy, tako da je zaključni juriš odpadel.

IZJAVE PO TEKMI
Žiga Pavlin:
"Četrta tekma je bila za nas nočna mora in kaj hujšega si sploh ne bi mogli predstavljati. Tokrat smo naredili vse, mislim pa, da so jim sodniki spet toliko pomagali, da ni bilo mogoče zmagati. Doslej smo svoje priložnosti ob igralcu ali dveh več zadevali, na zadnjih dveh tekmah pa ne. Njihova zmaga ima grenak priokus."

Nik Zupančič: "Manjkala nam je le pika na i. Vzdušje na zadnji tekmi je bilo sproščeno, nismo bili obremenjeni. Škoda, ker nismo pri 1:1 dosegli zadetka, ker sem prepričan, da nas v tem primeru ne bi več ujeli. Oni so dovolj izkušena ekipa, da po vodstvu z dvema goloma tekmo dobijo."

Tomaž Vnuk: "Danes smo izgubili finalno tekmo, dali smo sicer vse od sebe, ampak se pač ne bomo veselili. Liga Ebel je za nami in moramo se pripravljati za državno prvenstvo."

Josh Green: "Finalna serija je bila težka. Obe moštvi sta močni, mi smo doživeli en nesrečen poraz, toda sicer smo igrali dobro in se hitro pobrali. Hitro smo dosegli gol, naš vratar je bil dober in to nas je poneslo."

Šesta tekma:
ZM OLIMPIJA - SALZBURG 2:4
2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
5.000; Vnuk 18., Yarema 57.; Kalt 9., Trattnig 34., Green 51.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrali so na 4 zmage.

A. V.

ZM Olimpija klonila s 4:2
Pogovor z Matjažem Sekljem
Goli s tekme ZM Olimpija - Salzburg