Matjaž Kopitar, ki je ob vlogi selektorja Slovenije tudi evropski oglednik za Los Angeles Kingse, se veseli odpravljanja omejitev, tako da bo lahko v živo videl še več slovenskih hokejistov, na katere računa za majski SP v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Matjaž Kopitar, ki je ob vlogi selektorja Slovenije tudi evropski oglednik za Los Angeles Kingse, se veseli odpravljanja omejitev, tako da bo lahko v živo videl še več slovenskih hokejistov, na katere računa za majski SP v Ljubljani. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Cilji ostajajo isti: radi bi še kaj naredili, dokler so fantje še na vrhuncu moči. Ne smemo bežati pred odgovornostjo – prvenstvo je doma. Če bomo zdravi in bo vse potekalo, kot mora, merimo na prvi dve mesti, ki vodita v elitno divizijo," je na petkovem druženju ob 90. letnici prvih hokejskih tekem na Sloveniji dejal selektor moške članske reprezentance Matjaž Kopitar.

Sorodna novica Kapetani počastili 90-letnico hokeja na Slovenskem

IIHF: Brez pripravljalnih tekem doma

Razmah koronavirusne različice omikron je odnesel februarski načrtovani reprezentančni turnir, kar ni ravno voda na slovenski mlin. Ob tem so tukaj še zahteve Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki od prirediteljev svetovnih prvenstev zahteva, da v domačem okolju pred začetkom turnirjev ne gostijo pripravljalnih tekem oziroma taborov.

Kot je pojasnil generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec, bodo zato Slovenci med aprilskimi pripravami morali igrati v sosednjih državah. Čeprav bodo do takrat odpravljene skoraj vse omejitve, povezane s pandemijo, ki je navsezadnje tudi dvakrat odnesla načrtovani SP v Ljubljani.

Pripravljalne tekme pred SP-jem

19. aprila z Madžarsko (na Madžarskem)
21. aprila z Japonsko (na Slovaškem)
22. aprila z Romunijo (na Slovaškem)
do 27. aprila po možnosti tekma s Korejo
28. aprila z Italijo (v Italiji)

Zbor 11. aprila na Bledu

A za rise bo pomembnejša prednost domačega igrišča, če bodo tribune dobro napolnjene z navijači. Navsezadnje bo SP drugega hokejskega razreda eden prvih mednarodnih športnih tekmovanj v Sloveniji, za katero se obeta, da ne bodo potrebni ostrejši protipandemični ukrepi.

"V ponedeljek, 11. aprila, je uradni zbor reprezentance. Takrat se bomo na Bledu zbrali vsi. Do takrat bo potrebna kakšna individualna vadba, a to bo improvizacija," je selektor Kopitar razkril načrt pripravljalnega tabora na Bledu.

Tekme risov na domačem SP-ju

Ponedeljek, 2. maja, ob 20.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA

Sreda, 4. maja, ob 18.00:
AVSTRIJA - SLOVENIJA

Četrtek, 5. maja, ob 20.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA

Sobota, 7. maja, ob 16.30:
SLOVENIJA - MADŽARSKA

Nedelja, 8. maja, ob 20.00:
JUŽNA KOREJA - SLOVENIJA

"Imamo dogovorjene štiri pripravljalne tekme. Iščemo še eno pripravljalno tekmo, ki naj ne bi bila predaleč, nekje v bližini. Igrali bomo z Japonci, Madžari, Romuni in Italijani," je seznam nasprotnikov med pripravami naštel Kopitar.

"Za zdaj po mojem vedednju ni kakšnih občutnih poškodb. Vsi igrajo in so v polnem pogonu," je z igranjem in tudi formo reprezentančnih kandidatov zadovoljen slovenski selektor.

Hokejska obletnica za ogrevanje na majski SP

Razpoloženi zlasti napadalci v DEL-ju

V tujini blestijo risi zlasti v Nemčiji, prav napadalni četverec Žiga Jeglič, Jan Urbas, Miha Verlič in Robert Sabolič predstavlja okostje slovenske reprezentance. Naveza Jeglič-Urbas sta nosilec igre Fischtown Pingiunsov in sta 7. ter 8. strelec nemškega elitnega prvenstva s po 43 oz. 42 točkami z 41 tekem. Pingvin je tudi Verlič, ki je doslej prispeval 34 točk na 39 tekmah. Mejo 10 golov v sezoni je presegel tudi Sabolič, ki igra za Krefeld (22 točk na 37 tekmah).

V "domačem" IceHL-u strelsko prednjači Rok Tičar (39 točk na 41 tekmah za KAC), blizu mu je tudi Anže Kuralt (36 točk na 43 tekmah za Fehervar). Nato sledijo Ken Ograjenšek (30 točk/43 tekem za Gradec) ter prva domača napadalca Olimpije Žiga Pance (27 točk/41 tekmah) in Nik Simšić (26 točk/41 tekmah). Pri vratarjih se je tudi v Ligi prvakov proslavil Matija Pintarič, ki sicer brani v Franciji za Rouen (več kot 93 odstotkov ubranjenih strelov).

22-letni Mariborčan Jan Drozg je na 22 tekmah v Ligi AHL doslej prispeval štiri gole in šest podaj za podružnično ekipo Pittsburgha, s katerim se mu poleti izteče triletna vstopna pogodba. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
22-letni Mariborčan Jan Drozg je na 22 tekmah v Ligi AHL doslej prispeval štiri gole in šest podaj za podružnično ekipo Pittsburgha, s katerim se mu poleti izteče triletna vstopna pogodba. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Drozgu ne kaže dobro za končnico

Slovenija ima v Severni Ameriki dva pomembna aduta: Jana Drozga in seveda najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja. Njun nastop za reprezentance je odvisen predvsem od (ne)uspešnosti njunih klubov. Kopitarjev Los Angeles se dobro bori za končnico, redni del Lige NHL pa se konča 29. aprila. Drozg igra za Wilkes-Barre/Scranton v AHL-u, v katerem se redni del konča 24. aprila, njegovim Pingvinom pa ne kaže najbolje v lovu na končnico.

"Bomo videli. Vemo, da bodo tekmovanja v Severni Ameriki potekala še malo dlje zaradi nadomeščanja odpadlih tekem. Potem bomo videli, kako je z Janom Drozgom in Anžetom, kako je z zdravjem in bomo takrat urejali," je odvrnil Kopitar starejši, ki ima zdaj mesec in pol časa, da si v živo ogleda čim več reprezentančnih kandidatov, s katerimi bi zaostril konkurenco že za pripravljalne tekme. Vse zato, da si Slovenija na svetovnemu prvenstvu v Hali Tivoli znova priigra mesto v elitni diviziji svetovnega hokeja.

Premiera hokeja na ledu v Ljubljani (dr. Tomaž Pavlin)

Premierna tekma s Celovčani
Vodenje in trening prvega hokejskega moštva Ilirije je prevzel drsalec Viktor Vodišek. V zimi 1931/32 sta sledili logično nadaljevanje začetega dela in organiziranje prvih javnih tekem. Prvo tekmo je Ilirija odigrala v Kamniku 7. februarja 1932 in zmagala s 15:1. Tekma je bila za Ilirijo prej pripravljalnega značaja, saj je bila pred ilirijani na nedeljo, 21. februarja 1932, ob 10.30 dopoldne tekma s celovškim KAC-em ali "premiera hockeya na ledu" v Ljubljani, Sloveniji in celo Jugoslaviji.

S Celovčani so ilirijani vzpostavili športne stike že pred prvo vojno, in sicer nogometne, po prvi vojni pa so stike obnovili in jih prenesli tudi na hokej. KAC je bil spoštljiv hokejski
tekmec, med najboljšimi klubi v Avstriji, ki je gojil hokej že dobro desetletje, pred tekmo z Ilirijo pa so imeli tudi uspešno mednarodno turnejo. Časopis Slovenski narod je v februarski napovedi tekme temu primerno poudaril, da Ilirija "rutiniranim gostom ne bo kos, vendar upamo, da bo častno prestala svoj krst".

Celovčani so v Ljubljano prispeli v soboto in v nedeljo, 21. 2., nastopili v postavi: Nusser, Stertin, Raunegger, Scheriau, Eggenberger, Egger in Rascher; Ilirijo so zastopali Gorše, Kačič, Makuc, Lombar, Brvar, Pogačnik, Jug in Otič. Goste je slovesno pozdravil klubski tajnik in vodja drsalcev Evgen Betetto. Tekmo je sodil avstrijski sodnik Novak.

Bila je dobro obiskana, Jutro poroča o obisku približno 1000 Ljubljančanov, Slovenec pa celo 2000. Rutinirani KAC je visoko porazil Ilirijo 12:1 (6:0, 4:0, 2:1), in kot je po tekmi pisalo Jutro, se je takoj "videlo, da je nasprotnik Ilirije prvorazredno moštvo. Vsi igrači gostov so bili izvrstni drsalci in so v tem
pogledu znatno prekašali domače".

Ilirijani so šele proti koncu vzpostavili nekaj ravnotežja, imeli nekaj priložnosti, pa bili nespretni pred golom, medtem ko je Gorše v vratih rešil marsikatero situacijo. Kakovost in daljši igralni staž sta se odrazila zlasti v taktičnem pogledu, saj so Celovčani držali svoja igralna mesta, medtem ko so se Ilirijani večkrat "znašli na kupu" in izpadali iz igre.

Pri KAC-u sta navdušila Egger (strelec osmih golov) in Scheriau. Za Eggerja, ki naj bi na takrat pravkar končanih zimskih olimpijskih igrah v ameriškem Laku Placidu igral za nemško reprezentanco, je Jutro poudarilo, da je bil "neprekosljiv mojster v vodenju" ploščka in da je "z lahkoto preigraval kompletno šestorico Ilirije". Na vprašanje o igri domačih je avstrijski sodnik Novak dejal, da se moštvu Ilirije "pozna, da mu manjka rutine in je zaradi tega potrebno, da igra mnogo tekem. So pa zelo nadarjeni igrači in predstavljajo prav dober material. V drsalnem pogledu popolnoma odgovarjajo, so dovolj hitri, le taktika jim je naravno popolnoma začetniška."

Z Beljačani teden dni pozneje
Čez teden dni, 28. februarja 1932, je v Ljubljani sledila »repriza«. Ilirija je tokrat gostila Villacher Sportverein iz Beljaka (VSV). Tekma se je končala z zmago gostov 4:2 (0:1, 3:1, 1:0), vendar naj bi Ilirija že kazala napredek. Za VSV so igrali Eder, Kanzl, brata Schandl, Schlotterbach, Zimmer
in Aicher; za Ilirijo Gorše, Otič, Brvar, Kačič, Pogačnik, Makuc in Pavletič. Sodil je Viktor Vodišek.

Tokrat je bilo občinstva manj, po Jutru okoli 500, za kar naj bi bil kriv hud mraz. V igri Ilirije je bilo začetniškim korakom primerno veliko tehnično-taktičnih napak, a kljub temu je Jutro poudarilo, da Ilirijina hokejska sekcija po nekaj tednih sezone in prvih tekmah "beleži ogromen napredek, večji kot ga more v svojih početkih prikazati katera koli druga sportna panoga pri nas".

Iz dela profesorja dr. Tomaža Pavlina: Začetki in »premiera hockeya na ledu« v Ljubljani

Prenosi tekem Slovenije na TV Slovenija!

SP divizije I, skupina A, v Ljubljani med 2. in 8. majem boste lahko spremljali v prenosih na Televiziji Slovenija, kjer bo poudarek na tekmah risov. V konkurenci Francije, Avstrije, Romunije, Madžarske in Južne Koreje vodita prvi dve mesti v elino divizijo.