Anže Kopitar je s hat-trickom dokazal svoje mojstrstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Kopitar je s hat-trickom dokazal svoje mojstrstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Muršak
Jan Muršak je s potezo tekme dosegel gol, izkazal pa se je tudi z lepo podajo Alešu Kranjcu. Foto: www.alesfevzer.com
Risi
V petek ob 14.00 rise čakajo Danci, ki imajo v svojem moštvu kar nekaj zvenečih imen. Foto: BoBo
Muršak: Treba bo popraviti igro v obrambi
Hokejisti v Minsku začeli z visoko zmago

Na kvalifikacijskem turnirju v Belorusiji sodelujejo še gostitelji in Danci. Na OI v Južno Korejo pelje le prvo mesto. Če bodo Slovenci uspešni, bodo po Sočiju 2014 drugič pod slovensko zastavo udeleženci iger. Vendar pa jih čakajo štirje zahtevni dnevi, saj bo na OI odpotovala le ena ekipa, status favoritov pa imata Belorusija in Danska. Za Južno Korejo so samo tri prosta mesta, preostali dve vstopnici bodo podelili na podobnih turnirjih v Rigi in Oslu. Slovenci so nazadnje takšne kvalifikacije igrali leta 2013 na Danskem in v Vojensu presenetili favorite Beloruse in Dance ter si priigrali Soči 2014.

Risi so prvi test v beloruski prestolnici opravili z odliko. Selektor Nik Zupančič je lahko zadovoljen z igro svojih varovancev, predvsem pa z učinkovitostjo. Blestel je najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar, ki je dosegel tri gole. Razigran je bil tudi drugi glavni adut Jan Muršak, ki je z lepim prodorom poskrbel za potezo tekme. Tudi obramba na čelu z Gašperjem Krošljem je dobro opravila svoje delo. V petek slovenske hokejiste čaka bistveno težje delo, saj so Danci na papirju izjemno kakovostno moštvo, a so na prvi tekmi klonili pred Belorusi.

Kopitar in Jeglič zadela v prvi tretjini
Risi so v prvi tretjini hitro prevzeli pobudo. V peti minuti, ko je lepo prodrl Muršak, je Slovenija prvič imela igralca več na ledu. Ob prvi številčni prednosti Slovenci niso resneje ogrozili Przemyslawa Odrobnyja, a že ob naslednji poljski kazni sta bila blizu zadetka Žiga Jeglič in Rok Tičar, ki sta dolgo nevarno kombinirala pred nasprotnikovimi vrati. Vmes so zapretili tudi Poljaki, vendar pa je bil Krošelj, ki je dobil prednost v vratih, na pravem mestu.

Ob tretji poljski izključitvi, ob kateri so imeli Slovenci igralca več na ledeni ploskvi, pa je Slovenija le kronala premoč. Zupančič je na led poslal svoje najmočnejše napadalne adute. Žiga Pance je z lepo spremembo smeri našel Jana Urbasa, ki je z leve streljal, odbito ploščico pa je za 1:0 v mrežo pospravil Kopitar, ki se je ob začetku akcije iznajdljivo izognil prepovedanemu položaju. Dve minuti pozneje sta razigrana Tičar in Jeglič poskrbela za povišanje prednosti. Akcijo je začel Miha Verlič, na levi našel Tičarja, ki je takoj podal pred vrata, tam pa je bil za 2:0 na mestu Jeglič.

Izvrsten prodor Muršaka
Po dobrih 20 sekundah druge tretjine je bilo vroče pred slovenskim golom, saj so Poljaki izpeljali hitro akcijo, do strela je prišel kapetan Marcin Kolusz, a se je izkazal Krošelj. Nato so ponovno na ledu zagospodarili risi. V 25. minuti je "kakor vihar" v protinapad zadrsal Muršak. Slovenski kapetan je ploščico iz svoje tretjine popeljal v napad, prodrl po levi in jo z bekhendom pospravil v mrežo.

Štiri minute pozneje je Slovenija vodila že s 4:0, potem ko je izkoristila novo številčno premoč. Blaž Gregorc je lepo našel Kopitarja, ki je kaznoval napako v poljski obrambi in zadel nebranjeni del mreže. Piko na i izvrstni tretjini pa so Slovenci postavili s petim ploščkom za hrbtom Odrobnyja. Muršak je znova bliskovito krenil v napad, se hitro ustavil in s tem iz igre vrgel dva poljska branilca, dva pa je nase pred vrati potegnil Verlič. Napadu se je pridružil Aleš Kranjc, ki ga je Muršak opazil in mu pravi čas podal, izkušeni branilec pa je zadel za 5:0.

Kopitar še tretjič v polno, častni gol Poljske
Le 16 sekund je minilo v zadnji tretjini, ko se je znova zatresla poljska mreža. Jurij Repe je poslal plošček v napad, ob nepozorni poljski obrambi pa se je sam pred Odrobnyjem znašel Kopitar. Najboljši slovenski hokejist je dokazal svoje mojstrstvo in brez težav ukanil poljskega vratarja. Nato so Slovenci malce popustili, častni zadetek pa so Poljaki dosegli dobri dve minuti pred koncem, ko je Pawel Dronia ploščico poslal prek slovenske obrambe, v protinapadu pa je rise prehitel Krystian Dziubinski in zadel pod prečko.

"Prvi cilj tekme je bila zmaga, tri točke. To smo naredili. Začetek je bil dober, kot smo se dogovorili, in bili smo agresivni. Takrat smo mleli in mleli, dosegli smo vodilni zadetek in še enega, tako da je bilo lažje igrati. Druga tretjina pa je bila že slabša, malo smo se sprostili v obrambi. Me pa veseli, da smo bili uspešni v napadalnih akcijah. Priložnosti, ki smo jih imeli, smo s pridom izkoriščali. V zadnji tretjini smo igrali enostavno, takrat pride do izraza naša igra, ko lahko v ozadju kombiniramo. Če potegnem črto, je cilj ustvarjen, moramo pa že gledati proti naslednjemu tekmecu, Danski," je po tekmi povedal selektor Nik Zupančič.

Kvalifikacije za OI 2018, Minsk
SLOVENIJA
- POLJSKA
6:1 (2:0, 3:0, 1:1)
Kopitar 16., 29., 41., Jeglič 18., Muršak 25., Kranjc 33.; Dziubinski 58.

DANSKA - BELORUSIJA
2:5 (1:2, 0:0, 1:3)
N. Jensen 3., JHansen 59.; Pavlovič 12., Volkov 18., S. Kosticin 44., 60., Stas 54.


Petek ob 14.00:
SLOVENIJA - DANSKA

Ob 18.00:
BELORUSIJA - POLJSKA


Nedelja ob 12.00:
POLJSKA - DANSKA

Ob 16.00:
BELORUSIJA - SLOVENIJA


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Muršak: Treba bo popraviti igro v obrambi
Hokejisti v Minsku začeli z visoko zmago