Zadnji, že 30. državni naslov so osvojile Acroni Jesenice. Foto: Iztok Novak
Zadnji, že 30. državni naslov so osvojile Acroni Jesenice. Foto: Iztok Novak
Doug Bradley (Acroni Jesenice)
Doug Bradley, ki je z železarji dvakrat osvojil slovenski naslov, je zdaj športni direktor zagrebškega Medveščaka, ki bo z drugo ekipo znova sodeloval v slovenskem prvenstvu. Foto: Iztok Novak
Andrej Hočevar
Najkoristnejši igralec lanske končnice je bil jeseniški vratar Andrej Hočevar, ki je prost igralec in trenutno še vedno vneto išče novega delodajalca. Foto: MMC RTV SLO

Državno prvenstvo bo razdeljeno na dva dela, rednega ligaškega in končnico, v kateri se bodo pridružile Olimpija in Jesenice. Novost v letošnjem tekmovanju, ki ga bo vodila družba Slohokej, je večje število tujih klubov. V članskem prvenstvu bodo tako ob 8 slovenskih klubih sodelovali še hrvaška Medveščak in Mladost, avstrijski Gradec in srbski Partizan.

Marca konec novega tekmovanja
Redni del se bo po 27. krogih (trikrožni sistem robin) končal 30. januarja. Najboljših osem klubov bo igralo dve tekmi četrtfinala ter polfinale in finale na dve dobljeni tekmi. Zmagovalec te lige - lahko bo tudi katero izmed tujih moštev - bo znan najpozneje 6. marca.

Kako do slovenskega državnega prvaka?
Slohokej liga bo torej dobila samostojnega prvaka, čemur bo sledila končnica za naslov slovenski naslov. Spored in število tekem bosta odvisna od uspešnosti slovenskih predstavnikov v Ligi Ebel, zato so v Slohokeju pripravili tri različice.

Različica A
Če bodo Jeseničani in Ljubljančani Ligo Ebel končali po četrtfinalu, bodo "železarji" in "zmaji" odigrali z najboljšimi štirimi slovenskimi ekipami v prvem delu DP-ja še mini dvokrožno tekmovanje v dveh skupinah s po tremi klubi, zmagovalca teh skupin pa se bosta udarila za naslov prvaka na štiri zmage, zadnja tekma bo 3. aprila.

Različica B
Če se kateri izmed slovenskih klubov uvrsti v polfinale Lige Ebel, bodo najboljša štiri moštva iz DP-ja igrala med seboj še šest krogov, najuspešnejši ekipi iz tega dela pa se uvrstita v polfinale, kjer se bosta pomerili z Acroni Jesenicami in s Tilio Olimpijo. Zmagovalca polfinala bosta nato o prvaku odločala v finalu, a le na tri dobljene tekme, zadnji dvoboj bo 4. aprila.

Različica C
Tretji načrt predvideva nastop katerega izmed slovenskih klubov v finalu Lige Ebel, v tem primeru pa bi zaradi časovne stiske klasična končnica s finalnimi tekmami odpadla. Moštva iz slovenskega DP-ja bi igrala drugi del medsebojnih tekem kot v različici B, dva najboljša se nato uvrstita na zaključni turnir četverice z Ljubljančani in Jeseničani. Finale bi igrali na dve tekmi s po eno na terenu vsakega izmed finalistov.

Ob scenariju različice C bi končna odločitev časovno padla v priprave slovenske reprezentance na SP divizije I, morebiti pa bi odločitev o prvaku lahko prestavili celo po SP-ju, ki bo sredi aprila v Ljubljani.

1. KROG, sreda:
MK BLED - PARTIZAN
SLAVIJA - GRADEC
MLADOST - MLADI JESENICE
TRIGLAV - MEDVEŠČAK
MARIBOR - OLIMPIJA

2. krog, sobota, 26. septembra:
OLIMPIJA - BLED
MEDVEŠČAK - MARIBOR
MLADI JESENICE - TRIGLAV
GRADEC - MLADOST
PARTIZAN - SLAVIJA