Sabahudin Kovačevič je načel mrežo Avstrijcev. Foto: MMC RTV SLO
Sabahudin Kovačevič je načel mrežo Avstrijcev. Foto: MMC RTV SLO
Marcel Rodman
Marcel Rodman je izkoristil podajo brata Davida. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Edo Terglav
Edo Terglav je zadel v prazno mrežo. Foto: EPA
Risi na Jesenicah do nove zmage

Slovenija je odlično začela novo reprezentančno zgodbo pod vodstvom Matjaža Kopitarja, po slovesu prejšnjega trenerja Johna Harringtona pa so se v izbrano vrsto vrnili tudi nekateri nosilci slovenske igre, na katere bo Kopitar zanesljivo računal tudi na najpomembnejšem tekmovanju sezone - svetovnem prvenstvu elitne skupine spomladi na Slovaškem.
Kovačevič kronal premoč risov
Novi selektor Matjaž Kopitar je priložnost ponudil drugemu slovenskemu vratarju, namesto Roberta Kristana je med vratnici stopil Matija Pintarič. Prvo priložnost si je priigral Edo Terglav, vratar Bernd Bückler pa je moral po plošček v mrežo že ob prvi številčni prednosti Slovenije v šesti minuti, ko je bil na pravem mestu pred golom branilec Sabahudin Kovačevič. Tudi Pintarič je bil zaposlen, nekaj minut pred koncem tretjine je plošček oplazil vratnico, Blaž Gregorc pa ga je z golove črte poslal nazaj v polje. To akcijo so si sodniki ogledali tudi na posnetku, a zadetka ni bilo.
Lepa kombinacija bratov Rodman
V 34. minuti je na kazensko klop sedel Andreas Kristler. David Rodman je natančno podal, brat Marcel pa plošček preusmeril za hrbet vratarja gostov. Pintarič se je izkazal ob nevarnem strelu Daniela Oberkopflerja, še nekoliko več dela pa je imel v 36. in 37. minuti. Takrat sta bila zapored izključena Klemen Pretnar in Andrej Tavželj, vendar pa so se slovenski hokejisti ubranili tudi ob razmerju dveh igralcih manj. Manuel Latusa je nato imel veliko priložnost še, ko je imela Avstrija enega igralca več, vendar Pintarič tudi takrat ni klonil.

Terglav potrdil zmago
V zadnji tretjini so bili Slovenci na kazenski klopi štirikrat, vseeno pa se mreža Pintariča ni zatresla. Dobra igra v obrambi in nekaj odličnih obramb mladega slovenskega vratarja so preprečili časten gol Avstrije. V predzadnji minuti je po akciji Razingarja do plošča prišel Terglav in ga poslal v nebranjena vrata.

Mladi risi končali na drugem mestu
Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let je v tekmi zadnjega kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina B) na Bledu premagala Kazahstan s 6:4 (0:2, 1:2, 5:0). Slovenija je osvojila končno drugo mesto, prvo in s tem napredovanje na SP elitne skupine leta 2011 pa si je priborila Danska.

Slovenska ekipa je pred tekmovanjem merila na prvo mesto, ki pa ji je ušlo po tesnem porazu z Dansko (1:2). Ta si je prvo mesto in napredovanje v najvišji razred zagotovila že pred zadnjim krogom, zato tudi njen današnji poraz z Avstrijci (5:8) ni spremenil zmagovalca blejskega tekmovanja.

Slovenija je SP končala na drugem mestu, čeprav je še po polovici zadnje tekme kazalo na to, da bo pred njo Avstrija. Slovenci so namreč še v 39. minuti proti Kazahstanu zaostajali z 1:4, potem ko so prvi gol na tekmi dobili že v deseti sekundi. Nato pa so izbranci selektorja Gorazda Drinovca stopili na plin in v zadnji tretjini dosegli pet golov ter četrto zmago na turnirju. Končni izid je bil 6:4.

3. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
800; Kovačevič 6., M. Rodman 34., Terglav 59.

NORVEŠKA - MADŽARSKA
1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Roymark 60.; Galanisz 40., Kovacs 49.

2. krog:
SLOVENIJA - NORVEŠKA
5:2 (2:0, 3:1, 0:1)
400; Jeglič 5., Razingar 17., Terglav 21., D. Rodman 32., Ropret 33.; Spets 28., Hesbraten 48.

AVSTRIJA
- MADŽARSKA
3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

1. krog:

MADŽARSKA - SLOVENIJA
0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
400; Goličič 6., Šivic 60.

NORVEŠKA
- AVSTRIJA
5:2 (2:0, 2:1, 1:1)

Končni vrstni red: Slovenija 9, Norveška, Madžarska in Avstrija po 3 točke.


SVETOVNO PRVENSTVO (U-20), BLED, divizija I, skupina B:


1. krog:
SLOVENIJA - HRVAŠKA 11:3

2. krog:
SLOVENIJA - LITVA 10:3

3. krog:
SLOVENIJA - DANSKA 1:2

4. krog:
SLOVENIJA - AVSTRIJA 3:2

5. krog:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN
6:4 (0:2, 1:2, 5:0)
Za Slovenijo so zadeli Rakovič (23.), Verlič (42.), Koren (44.), Pance (46.), Ograjenšek (50.) in Ščap (60.).

Končni vrstni red: Danska 12, Slovenija 12, Avstrija 11, Kazahstan 6, Hrvaška 4, Litva 0 točk.

Risi na Jesenicah do nove zmage