Selektor Nik Zupančič je bil po tekmi zelo zadovoljen in poudaril, da je Slovenija dokončno postala ekipa. Foto: BoBo
Selektor Nik Zupančič je bil po tekmi zelo zadovoljen in poudaril, da je Slovenija dokončno postala ekipa. Foto: BoBo
Branilec Slovenije Sabahudin Kovačevič
Sabahudin Kovačević je dosegel prvi gol na tekmi. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar je bil podajalec pri zadnjem zadetku. Foto: www.alesfevzer.com
Krošelj spravljal danske napadalce v obup

Slovenci so se že pred tekmo zavedali, da bo ključna za razplet igra v obrambi. Danci so pričakovano napadli, toda vratar Gašper Krošelj je blestel z 32 obrambami in ohranil svojo mrežo nedotaknjeno za druge tri točke Slovenije.

V prvi tretjini sta mreži mirovali, več od igre pa so imeli Danci, ki so sprožili več strelov (10:4). Najlepšo slovensko priložnost je imel po hitrem prodoru Anžeta Kopitarja Žiga Pance, ki je že premagal Frederika Andersena, a se je plošček od vratnice odbil nazaj v polje.

Prvi zadetek je padel v 25. minuti, ko je Sabahudin Kovačević na sredini igrišča ukradel plošček ob napaki tekmecev, zadrsal pred vrata in plošček poslal med nogama vratarja v gol.

Zdržali ob igri 5:3
V 37. minuti je prišlo do nenavadnega položaja, Danec Nikolaj Ehlers je padel na kolena, nanj je naletel Mitja Robar. Sodniki so presodili, da je šlo za nameren in grob prekršek, zato je dobil kazen igre, Slovenija pa je morala kar pet minut igrati z igralcem manj. Malo pred koncem druge tretjine je bila Slovenija spet kaznovana, tokrat zaradi prevelikega števila igralcev na ledu. To pomeni, da je 99 sekund na začetku zadnje tretjine Danska igrala s petimi proti trem.
Slovenci so zdržali in v zadnji tretjini dosegli še dva gola. Danci so postajali vse bolj živčni. Šele v 43. minuti je imela Danska prvo izključitev na tekmi, prednosti igralca več pa Slovenija ni izkoristila. V 50. minuti je na 2:0 vendarle povišal Aleš Mušič, v 58. pa je končni izid postavil Jan Urbas.
Tako kot pri prvem zadetku je ob drugem nevarnost prišla od tam, kjer je Danci niso pričakovali, tokrat v obliki lepe akcije četrtega napada. Anže Kuralt je lepo zaposlil Mušiča, ta pa je z natančnim strelom premagal danskega vratarja. V 56. minuti se je zaradi trčenja s soigralcem Andersen poškodoval, v vratih ga je zamenjal Sebastian Dahm. Tega je ob koncu Urbas ukanil po prodoru in natančni podaji Kopitarja.

Belorusi po slabem začetku do zmage
Belorusi so na večerni tekmi premagali Poljsko s 5:3. Gostitelji turnirja so zelo slabo začeli. Poljaki so že v 9. minuti vodili z 2:0, zadela sta Aron Chmielewski in Bartlomiej Bychawski.

V vratih Belorusije je prišlo do menjave, junaka prve tekme z Dansko Kevina Lalanda je zamenjal Mihail Karnauhov. Potem jim je steklo tudi v napadu, začeli so zadevati z igralcem več, do konca prvega dela so Andrej Stas, Romnan Graborenko, Andrej Stepanov in Nick Bailen že poskrbeli za preobrat. Po golu Andreja Kosticina v 39. minuti je bil poljski odpor strt, v zadnji minuti so Poljaki prek Bartolomieja Pochiece le še ublažili poraz.

Izjava po tekmi

Nik Zupančič, selektor Slovenije: "Včeraj je bila tekma z dovolj prostora za napredek. Danes je bil tekmec kakovosten, a smo se dobro pripravili nanj. Igrali smo bolj obrambno, pustili smo, da igrajo na zunanjih položajih. To nam je uspelo uresničiti, seveda pa so prišle izključitve. To je bila točka, kjer se je tekma lomila. Uspeli smo se ubraniti ob igri 5:3 in zdaj smo dokončno postali ekipa. Fantje so stopili skupaj in dihali kot eden. Ta zmaga je ekipna, ker smo vedeli, da imamo le tako možnosti. Na koncu so bili fantje zelo sproščeni in ni bilo bojazni, da tekme ne bi pripeljali uspešno do konca."

Olimpijske kvalifikacije, Minsk

2. krog:
SLOVENIJA - DANSKA
3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
2.090; Kovačević 25., Mušič 50., Urbas 58.
BELORUSIJA - POLJSKA
5:3 (4:2, 1:0, 0:1)
Bailen 14., Stepanov 16., Graborenko 17., Stas 20., A. Kosticin 39.; Bychawski 6., Chmielewski 9., pOCIECHA 60.


3. krog, nedelja ob 12.00:
POLJSKA - DANSKA
Ob 16.00:
BELORUSIJA - SLOVENIJA
Lestvica: Slovenija in Belorusija 6, Danska in Poljska brez točk.




Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Krošelj spravljal danske napadalce v obup