Kapetan Tomaž Razingar je tik pred prvenstvom postal oče. Foto: EPA
Kapetan Tomaž Razingar je tik pred prvenstvom postal oče. Foto: EPA
John Harrington
John Harrington je postal italijanski prvak z Asiagom, a finalnih tekem zaradi obveznosti v slovenski reprezentanci ni vodil. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Kanajeva nova in stara evropska prvakinja
V soboto začetek SP-ja v hokeju

Britanci so se morali zaradi nevšečnosti, ki jih je v letalskem prometu povzročil vulkanski prah, na pot odpraviti z avtobusom. Otočani tako ne bodo odprli prvenstva s tekmo proti Hrvaški, ampak bo ta čast pripadla reprezentancama Južne Koreje in Hrvaške.

Pretnar dobil priložnost pred Robarjem
Slovenci načrtujejo vrnitev med elito, v kateri so nazadnje igrali leta 2008. Selektor John Harrington je rešil še zadnje kadrovsko vprašanje. Reprezentanco je okrepil Žiga Pavlin, iz nje pa je izpadel Mitja Robar. Američan je dal prednost Klemnu Pretnarju.

"Pri tej odločitvi je bila glavna skrb za njegovo zdravje. Zaradi poškodbe je manjkal v zadnjem delu sezone. Delal je trdo, a pet tekem v sedmih dneh je velika fizična obremenitev. V preteklosti je veliko dal tej ekipi. A Klemen Pretnar bo lahko v ekipi igral vlogo, ki je Mitja morda ne more. Pretnar je trden igralec in vemo, kaj lahko pričakujemo od njega," je odločitev pojasnil Harrington.

Tavželj: Tekma s Poljaki dober test naše forme
Sicer pa igralci že nestrpno pričakujejo prvi sodniški met. "Vsak dan, ko prideš v dvorano, vidiš nekaj novega in veš, da se odštevajo ure do prvenstva. Mislim, da je prisotna pozitivna nervoza, vemo, za kaj gre. Danes bomo na treningu obdelali še zadnje detajle. Smo pripravljeni, prijateljski tekmi sta pokazali veliko stvari. Tekma s Poljsko bo pokazala veliko. Imamo dovolj težkega nasprotnika, mislim, da bo to kar dober pokazatelj o tem, kje smo ta trenutek," je o vzdušju v reprezentanci dejal Andrej Tavželj. Zagotovo bo z dodatnim motivom igral kapetan Tomaž Razingar, saj je postal oče hčerke Ruby.

Aljančič: Karte gredo dobro v promet
Predsednik Hokejske zveze Slovenije Ernest Aljančič je zadovoljen s pripravami: "Plato pred dvorano je poln ljudi, ki vseskozi nekaj prinašajo in delajo. A me nič ne skrbi, saj imam dobre sodelavce." Aljančič je omenil, da bo prvenstvo obiskal tudi predsednik IIHF-ja Rene Fasel, ki si bo ogledal nastajajočo dvorano v Stožicah, dotaknil pa se je tudi prodaje vstopnic: "Pri nas so ljudje navajeni, da vstopnice kupijo zadnji hip. A izkupiček prodaje kart je že zdaj presegel prejšnja prvenstva in prepričan sem, da bodo vsaj tekme slovenske ekipe dobro obiskane."

1. KROG

Sobota ob 13.00:
JUŽNA KOREJA - MADŽARSKA
Ob 16.30:
HRVAŠKA - VELIKA BRITANIJA
Ob 20.00 (prenos na TVS 2):
SLOVENIJA - POLJSKA

Kanajeva nova in stara evropska prvakinja
V soboto začetek SP-ja v hokeju