Prepevanje, vzklikanje in skakanje so bili stalnica na prejšnjih prvenstvih, tokrat pa je to bolj izjema kot pravilo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Prepevanje, vzklikanje in skakanje so bili stalnica na prejšnjih prvenstvih, tokrat pa je to bolj izjema kot pravilo. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Hala Tivoli
Takšen je bil v sredo zvečer pogled na dvorano sredi tekme Slovenija - Južna Koreja. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Uvod v prvenstvo
Začelo se je s harmoniko in Avsenikovo Golico, pa se bo z njo prvenstvo tudi končalo? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Ne samo prvenstvo pred tremi leti, ko se je Slovenija nazadnje uvrstila med najboljše na svetu, ne samo zgodovinski turnir leta 2001, ko so risi prvič šli med elito, tudi turnir skupine C pred 17 leti so bili pojem bučnega navijanja in dobrega vzdušja na svetovnih prvenstvih v Sloveniji. A vsega tega letos preprosto ni. No, vsaj za spoznanje se je preteklim reprezetančnim hokejskim tekmam približala tekma s Hrvaško, ki pa se v primerjavi s tekmami iz preteklih prvenstev vseeno ne bi prebila pretirano visoko.

Najboljši izkupiček, obisk pačne
Pred začetkom prvenstva se je predsednik Hokejske zveze Slovenije Ernest Aljančič pohvalil s prodajo vstopnic: "Pri nas so ljudje navajeni, da vstopnice kupijo zadnji hip. A izkupiček prodaje kart je že zdaj presegel prejšnja prvenstva, in prepričan sem, da bodo vsaj tekme slovenske ekipe dobro obiskane."

15 ali 18 evrov predrago za Južne Korejce
Izkupiček je že mogoče najboljši do zdaj, kar gre pripisati močno izboljšani organizaciji prvenstva, ki je res pohvalna, a obisk tekem slovenske reprezentance je najslabši, odkar Slovenija prireja članska svetovna prvenstva, in teh je bilo že devet. Številni ljubitelji hokeja se pritožujejo, da je 15 (zahodna tribuna) ali 18 (vzhodna tribuna) evrov preveč za ogled tekme z Južno Korejo, in zato je bilo na sredini tekmi uradno dva tisoč gledalcev.
O vzdušju pove veliko že, da so se madžarski navijači na nasprotnih tribunah veselo pozdravljali in vabili na pijačo.

Hladna prha tudi za rise
"Vsi se hranijo za Madžare, za katere so karte že davno pošle, in zdaj kličejo in sprašujejo, kako bi lahko prišli na tekmo," povedo na blagajni pred dvorano. Slabše razpoloženje v dvorani občutijo tudi risi, ki so bili po tekmi s Hrvaško zadovoljni in prepričani, da bo tako vse do konca, proti Korejcem pa doživeli hladno prho napol prazne dvorane. "Ko sem prišel na ogrevanje, je bila res samo peščica ljudi, a to je bilo pol ure pred tekmo. Ko pa se je začelo, je bila dvorana še vedno prazna. Zagotovo nenavadno za slovenske tekme, a verjamem, da bo proti Madžarski povsem drugače," je razmišljanje Andreja Hočevarja, enega izmed junakov izpred treh let.

Navijaški dvoboj lahko odloči "finale"
Petkov "finale" med Slovenijo in Madžarsko bo zagotovo v povsem drugačnem vzdušju, a zato bo šel velik del zaslug vzhodnim sosedom, ki so z navijanjem tako navdušili že lani na SP-ju elitne divizije v Švici in tudi letos v Ljubljani. Več kot 300 Madžarov si bo ogledalo vse tekme, številni so prišli za konec tedna, a prava invazija šele sledi. Po informacijah imajo kar 1.400 vstopnic za petkovo tekmo, saj so jih kupovali tudi v Sloveniji, tako da se navijaški dvoboj obeta tudi na tribunah, pri čemer pa so v primerjavi s Slovenci trenutno v večji prednosti kot hokejisti na ledu.