V letošnji sezoni sta se Slovenija in Hrvaška že pomerili na novembrskem Panonskem pokalu na Madžarskem, kjer so risi slavili s 4:0. Dva gola je dosegel Manfreda, ki ga ni na prvenstvu, po enega pa Mušič in Milovanovič. Foto: EPA
V letošnji sezoni sta se Slovenija in Hrvaška že pomerili na novembrskem Panonskem pokalu na Madžarskem, kjer so risi slavili s 4:0. Dva gola je dosegel Manfreda, ki ga ni na prvenstvu, po enega pa Mušič in Milovanovič. Foto: EPA
Tomaž Razingar in John Harrington
Tomaž Razingar meni, da je hokejski bum koristil Hrvatom, čeprav reprezentanti niso veliko prispevali k temu. Navdušenje in samozavest se prenašata že s tem, da so si delili slačilnico, vseeno pa je na slovenski strani velika prednost v kvaliteti, meni 'Raza'. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Pavle Kavčič
Pavle Kavčič je bil slovenski selektor med letoma 1997 in 2000, hrvaško reprezentanco pa vodi od leta 2008. Foto: HZS
John Hecimovic
John Hecimovic in ostali naturalizirani Hrvati bodo lahko za reprezentanco zaigrali, potem ko bodo na Hrvaškem odigrali dve polni hokejski sezoni. Foto: Iztok Novak

Led je prebit, tri točke osvojene, zdaj slovensko hokejsko reprezentanco na prvenstvu v Ljubljani izzivajo Hrvati, ki jih vodi slovenski strokovnjak Pavle Kavčič. Kako nevarno je lahko podcenjevanje še pred kratkim tretjerazredne hokejske države, je pokazal lanskoletni SP v Vilni, kjer so "kockasti" po polovici tekme vodili 2:1. Na koncu so risi sicer slavili s 4:2, a previdnost je ostala.

Izboljšati igro z igralcem več
"Gremo iz tekme v tekmo. Pričakujem, da bom vsak dan boljši, da bomo razvijali našo igro. Spoštujemo Hrvaško, tako kot vsakega nasprotnika. Lani so nam povzročili nekaj preglavic, imeli smo slab dan, kar je dobro opozorilo za tokratno srečanje. Gre za sosedski derbi, kar je vedno zanimivo, večja motivacija in borbenost ne moreta izostati," je po tekmi s Poljsko o Hrvaški razmišljal slovenski selektor John Harrington.

Američan na slovenski klopi je umirjeno priznal, da igra v soboto ni bila blesteča in da je edina možnost samo pot navzgor. Pri tem je 52-letni trener opozoril na dve slovenski slabosti: "Močno moramo izboljšati igro z igralcem več. Predvsem kombinatoriko, saj sta drsanje in moč na naši strani. Graditi moramo na trdni obrambi, pri čemer si ne moremo privoščiti preveč izključitev."

Na tekmo resno in odgovorno
V Litvi sta za senzacionalno vodstvo zadela takrat komaj 16-letni Petar Trstenjak (Slovan Bratislava) in Damir Jakovac, ki pa ga letos ni na prvenstvu. Mož odločitve je bil takrat na koncu kapetan Tomaž Razingar, ki se je dvakrat vpisal med strelce, pri čemer je bil njegov gol v 42. minuti za 3:2 tudi odločilen. "S Hrvaško smo imeli lani kar nekaj težav, zato jih absolutno resno jemljemo. Po polovici smo izgubljali, kar pomeni, da moramo v nedeljo odločno začeti, dati gol ali dva in s tem prisiliti Hrvate, da se mogoče bolj odprejo. Skratka na tekmo gremo resno in odgovorno," je napoved "Raza" pred večerno tekmo z južnimi sosedi.

Razlika v golih na SP-jih 32:5
Slovenija se bo s Hrvaško tretjič srečala na svetovnih prvenstvih, ob lanskih tesnih 4:2 imajo risi dve izredno visoki zmagi: leta 2001 je bilo 15:1, leta 1996 pa 13:2. Poleg tega sta se reprezentanci na uradnih tekmovanjih srečali le še jeseni leta 1992, ko sta Slovenija in Hrvaška igrali kvalifikacije za uvrstitev v skupino C oz. za mesto, ki ga je ob razpadu države zasedala Jugoslavija. Slovenci so na dveh tekmah slavili s skupnim izidom 22:3!

Brez Severnoameričanov, a z mladimi upi
Hrvaška je letos sicer doživela hokejski bum z uspehi Medveščaka v Ligi Ebel, a tam so glavne vloge odigrali tujci oz. naturalizirani igralci, ki še ne morejo igrati za hrvaško reprezentanco, bodo pa nekateri na voljo Kavčiču že drugo leto. Redno sta v odprtem avstrijskem prvenstvu igrala le Marko Lovrenčić in Mislav Brumerčik, na nekaj tekmah se je izkazal tudi vratar Vanja Belić, ki je bil tudi najboljši Hrvat ob sobotnem porazu z Veliko Britanijo (1:4), saj je ubranil kar 39 strelov. Poleg Trstenjaka imajo "kockasti" v napadu še eno mlado orožje, to je 19-letni Dominik Kaneat, ki je dosegel izenačujoči zadetek proti Britancem.

2. KROG
Danes ob 13.30:
VELIKA BRITANIJA - JUŽNA KOREJA

Ob 16.30:

MADŽARSKA - POLJSKA

Ob 20.00 (prenos na TVS 2):
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Lestvica:
VELIKA BRITANIJA 2 2 0 0 0 6:2 6
MADŽARSKA 1 1 0 0 0 4:2 3
SLOVENIJA 1 1 0 0 0 3:2 3
POLJSKA 1 0 0 0 1 2:3 0
HRVAŠKA 1 0 0 0 1 1:4 0
JUŽNA KOREJA 2 0 0 0 2 3:6 0