Rodmana so leta 2001 na naboru Lige NHL kot 282. izbrali Boston Bruinsi, a v najmočnejši ligi nikoli ni zaigral. Foto: MMC RTV SLO
Rodmana so leta 2001 na naboru Lige NHL kot 282. izbrali Boston Bruinsi, a v najmočnejši ligi nikoli ni zaigral. Foto: MMC RTV SLO
Marcel Rodman in Tomaž Razingar
V Tivoliju se je tudi v letih 2001 in 2007 veselil uvrstitve med elito. Foto: RTV SLO
Marcel Rodman
Rodman zaradi neurejenih razmer noče biti več kapetan risov. Foto: MMC RTV SLO
Marcel Rodman
Dunaju se finale vztrajno izmika. Bo v naslednji sezoni še nosil dres Capitalsov? Foto: Iztok Novak
Marcel Rodman o reprezentanci

28-letni napadalec Capitalsov je v letošnji Ligi Ebel na 50 tekmah prispeval 50 točk (21 golov in 29 podaj). Cilj Dunajčanov je bil finale, a se je jim je znova izmuznil. V polfinalni seriji proti Linzu so vodili že s 3:0 v zmagah in imeli tudi na vseh naslednjih tekmah vodstvo, na koncu pa so ostali praznih rok. Razočaranje je bilo seveda ogromno, zato se Marcel veseli novih izzivov v reprezentanci. Opozoril je, da niso nevarni le Madžari, ampak tudi Poljaki, ki bodo že uvodni dan prvenstva (17. aprila) prekrižali palice z risi. Rodman je zelo skeptičen glede dogovora o poravnavi dolgov z Jeseničani.

Začeli so se reprezentančni treningi. Kaj je najpomembneje po tako dolgi sezoni?
Prve dni je najpomembneje, da tisti, ki smo bili nekaj časa zunaj pogona, naredimo dodatne metre na ledu. Po dveh ali treh dneh bo selektor predstavil svojo idejo in začeli bomo uigravati napade. Skušali se bomo kar najbolje pripraviti za prvo tekmo.

V slovenski reprezentanci ste že skoraj vse desetletje. Kaj tokrat pričakujete od domačega svetovnega prvenstva? Vsekakor ne bo enostavno, predvsem Madžari imajo visoke cilje.
Prav gotovo ne bo enostavno. Lani nam v Litvi ni uspelo zmagati, zato moramo tudi letos vedeti, da bo vsekakor težko. Vsi predstavljajo Madžare za najnevarnejše nasprotnike. Ob bok njim moramo dodati še Poljake in Britance, ki so vedno neugoden tekmec. Poljska se je zadnja leta res nekoliko izgubila, a jaz vseeno pričakujem, da bodo imeli na tem SP-ju vlogo ''spečega medveda''. Želijo si narediti precej več kot v zadnjih sezonah. Igramo doma, v Tivoliju nam je vedno precej lažje, gledalci nas vedno spodbujajo, kar je velika prednost za nas.

V zadnjih letih je bilo vedno ogromno govora o neurejenih razmerah s Hokejsko zvezo Slovenijo. Kakšen je položaj pred tem svetovnim prvenstvom?
Nekih bajnih dolgov ni, zato tu večjih zapletov ni mogoče pričakovati. Prav zaradi tega sem predal kapetanski trak, nočem se več s tem ukvarjati. Rad bi samo igral, zato boste morali koga drugega vprašati o teh zadevah. Za zdaj v garderobi ni nobenih zapletov, vsi fantje so prišli veseli na priprave.

Na Dunaju ste izgubili izjemen polfinale proti Linzu. Za vas je bila to najbrž ena izmed najbolj grenkih izkušenj v karieri.
Sezona ni bila slaba, čeprav bi lahko bila boljša. Veliko črno piko na sezono so vrgli zadnji štirje porazi. Vsi smo se že videli v finalu. Ne samo da smo izgubili zadnje štiri tekme, vsaj tri izmed teh smo imeli dobljene, a smo na koncu klonili. Najtežje je, ker ne znamo najti vzrokov za vse te poraze. Drugače bi naredili določene stvari drugače.

Samo dvakrat se je v bogati zgodovini Lige NHL zgodilo, da je neka ekipa od 0:3 prišla do 4:3 v zmagah. Na vseh tekmah ste vodili, na peti tekmi celo s 4:1 na domačem ledu.
To je tako grenka izkušnja, da niti nočem o tem preveč razmišljati. Moramo iti naprej. Pred nami so novi cilji in nove preizkušnje. Tudi iz takih porazov se je treba nekaj naučiti, da se v prihodnje ne ponavlja napak.

Vaša ekipa je odlična, a finale se vam vztrajno izmika. V rednem delu ste vedno povsem pri vrhu Lige Ebel. Boste naslednjo sezono ostali na Dunaju?
Za zdaj še ne bi govoril o naslednji sezoni. Dunaj se je pet let zaporedoma ustavil v polfinalu. Morda se je nabrala neka negativna energija, ki jo bo treba odpraviti.

Imate že ponudbe drugih klubov? Morda iz Lige Ebel?
Ne bi rad še tega komentiral, vprašajte me čez kakšen teden, takrat bo že jasno.

Športni direktor Jesenic Zvone Šuvak je dejal, da se boste v kratkem usedli skupaj in skušali najti dogovor o starih dolgovih. Ste že z njim govorili o tej zelo pereči temi?
Nismo. Zvone Šuvak je vedno govoril, da se to njega ne tiče. Za nastali položaj naj bi bili odgovorni drugi ljudje. Nekateri so še vedno v klubu, med njimi tudi Slavko Kanalec, ki se vztrajno izmika. Oni lahko govorijo, da se bomo usedli, jaz bi pa rad videl, kdaj se bomo. Res težko verjamem, saj v zadnjih desetih mesecih niso znali nič pametnega povedati. Zelo sem skeptičen do tega, kaj bo ta pogovor prinesel.

Ste profesionalec, ta kruh ste si prislužili. Osvojili ste tudi naslov državnega prvaka. Ste že morda razmišljali o kakšni sodni poti?
Se popolnoma strinjam. Nisem sam v tem položaju, tu je še veliko drugih fantov. Ne poznam njihovih načrtov. Ko smo se pogovarjali, smo prišli do neke želje, da bi se to poravnalo, a z njihove strani ni bilo zaznati interesa. Skušal bom po svojih zmožnostih priti do tega denarja. Upam, da mi bo kmalu uspelo.

Marcel Rodman o reprezentanci