Robert Kristan je poleg bratov Rodman in Razingarja že igral proti Poljakom. Če bo zaigral tudi tokrat, pa se bo Harrington odločil šele pred tekmo, saj imata Kristan in Andrej Hočevar enakovredno izhodišče. Foto: EPA
Robert Kristan je poleg bratov Rodman in Razingarja že igral proti Poljakom. Če bo zaigral tudi tokrat, pa se bo Harrington odločil šele pred tekmo, saj imata Kristan in Andrej Hočevar enakovredno izhodišče. Foto: EPA
John Harrington
John Harrington se zaveda, da je zmaga na turnirju pred domačim občinstvom tako rekoč obvezna. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Mikolaj Lopuski (Poljska) proti Chovanecu in Spajiću (Hrvaška)
Na lanskem prvenstvu v Torunu je bil najnevarnejši Poljak Mikolaj Lopuski, ki je zabil pet golov. Foto: EPA
Krzysztof Zborowski (Poljska)
Kdor pričakuje visoko zmago risov, ima napačna pričakovanja, kar kažejo že medsebojni izidi, svoje pa bo dodal tudi Krzysztof Zborowski. Foto: EPA

Žiga Jeglič je pripadnik mlade garde v slovenskem taboru, a je dobro povzel razpoloženje v slovenski ekipi pred začetkom: "Mogoče je že malo vznemirjenja. Prva tekma je po navadi vedno ključna in živčna, ker še nihče ni igral s tem nasprotnikom. Prva tekma je zelo pomembna. Dobro se moramo pripraviti, Poljaki so dober nasprotnik."

Jeglič je poudaril tudi pomen domačega terena: "Doma je najslajše igrati in tudi zmagovati. Pomemben del tega bodo gledalci, ki nas s spodbudo lahko ponesejo, predvsem na tekmi z Madžarko jih bomo potrebovali. Cilj je prvo mesto."

Svetovno prvenstvo se v Hali Tivoli začenja ob 13.00 s tekmo Južna Koreja - Madžarska, končalo pa se bo v petek ob 20.00 z obračunom Slovenija - Madžarska.

Vsaka tekma je zgodba zase
Pristop selektorja Slovenije Johna Harringtona je znan: "Vsako tekmo moramo vzeti zase. Vsak dan se spiše nova zgodba. Ne moremo začeti turnirja z mislijo, da nas na koncu čaka 'finale' z Madžarsko. To si bomo izborili le, če bomo pravi proti Poljski, dan zatem proti Hrvaški. Zatem je dan odmora in srečanje z Veliko Britanijo ter Južno Korejo. Madžarska pride na koncu, a o njej se bo razmišljalo šele po sredini tekmi."

"Bah" s Poljaki igral v Sarajevu
Proti Poljski Harrington še ni vodil slovenske reprezentance, se pa spominja srečanj iz 80. let, ko so Poljaki sodelovali na olimpijskih igrah v Lake Placidu in v Sarajevu, kjer je kot član ameriške reprezentance sodeloval tudi "Bah", kot Američana kličejo bližnji. Harrington je na svoji zadnji tekmi za ZDA pripomogel k zmagi nad Poljsko s 7:4, s čimer so Američani v Sarajevu zasedli končno 7. mest, Poljaki pa osmo.

Poljaki brez "poljskega Kopitarja" Wolskega
Poljski načrt v Ljubljani je osvojitev 3. mesta, ki naj bi ji po kakovosti tudi pripadalo, kar pa ne pomeni, da varovanci Wiktorja Pisza niso sposobni presenetiti. Celotna reprezentanca je sestavljena iz igralcev, ki igrajo v domačem prvenstvu. Branilec Adam Borzecki še igra končnico v Nemčiji, medtem ko poljski hokejski biser Wojtek Wolski, ki je bil igralsko vzgojen v Kanadi, blesti v dresu Phoenixa.
Lani so Poljaki pogoreli na domačem prvenstvu v Torunu, kjer so ob velikih pričakovanjih zasedli le četrto mesto.

Zgodovina na strani risov in njihovih 4 golov
Slovenija se je s Poljsko do zdaj pomerila petkrat, izgubila pa je le enkrat, in sicer v Katovicah leta 2000, ko je bila domača izbrana vrsta boljša s 3:1. Leto predtem so bili Slovenci na Danskem boljši s 4:1. Leta 2002 sta se reprezentanci na Švedskem srečali kar v elitni diviziji, in to v skupini za
obstanek. Risi so Poljake ugnali s 4:2.

Leta 2004 je SP divizije I gostil Gdansk. Na odločilni tekmi za preboj med elito je Slovenija povozila gostitelje s 4:1 in si zagotovila odločilno prednost pri boju za uvrstitev med 16 najboljših reprezentanc na svetu. Nazadnje sta se reprezentanci srečali na olimpijskih kvalifikacijah v Rigi februarja 2005, ko so risi v tesnem obračunu slavili s 4:3.

1. KROG
Danes ob 13.00:
HRVAŠKA - VELIKA BRITANIJA

Ob 16.30:
JUŽNA KOREJA - MADŽARSKA

Ob 20.00 (TVS 2):
SLOVENIJA - POLJSKA

Vsak igra z vsakim, v elitno divizijo pa se uvrsti le zmagovalec skupine B. Skupina A bo turnir igrala v Tilburgu na Nizozemskem.