Prvi napad, v katerem ob Muršaku igrata brata Rodman, je Hrvatom zabil tri gole. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Prvi napad, v katerem ob Muršaku igrata brata Rodman, je Hrvatom zabil tri gole. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Risi
Veselje risov po enem od desetih zadetkov. Foto: MMC RTV SLO
Vanja Belić
Hrvaški vratar Belić je ubranil 39 od 49 strelov. Foto: MMC RTV SLO
Harrington zadovoljen po dveh zmagah

Igra in rezultat proti slabšemu nasprotniku sta bila razumljivo boljša kot proti trdoživim Poljakom (3:2), slovenski reprezentanti so bili proti Hrvatom bolj uigrani. "Poljaki so bili močnejši nasprotnik, a tudi moja peterka, prvi napad, je proti Hrvaški zaigrala bolje, iz treninga v trening, iz tekme v tekmo nam gre boljše in mislim, da se na naslednjih tekmah lahko le še izboljšamo," je povedal Jan Muršak, najboljši igralec tekme.

"Začeli smo zelo hitro, v prvi tretjini smo prevladovali, nato pa so tudi Hrvati zaigrali bolje. Imeli smo veliko priložnosti, a je imel njihov vratar nekaj izvrstnih obramb. Bili smo boljši nasprotnik, igrali smo zelo dobro, se borili skozi celo tekmo. Težko je bilo tako igrati skozi celo tekmo, a na koncu smo zmagali," je bil vesel igralec Grand Rapidsa, podružnice slovitih Detroit Red Wingsov v AHL-ju, ki se bo po koncu prvenstva vrnil čez lužo, kjer bo kot "rezervist" čakal na morebitno priložnost, da zaigra v končnici lige NHL. Prav gotovo se ne bo razveselil novice iz Joe Louis Arene, kjer je Phoenix slavil s 4:2 in povedel 2:1 v zmagah.

Premalo streljanja na gol ob igralcu več
"Igrali smo tako, kot znamo. Hrvaška je malce slabši nasprotnik kot Poljska. Vsi so mislili, da bomo Hrvaško z lahkoto premagali, dali smo vse od sebe in pomembno je, da smo zmagali," je poudaril Žiga Pance, strelec četrtega zadetka proti Hrvatom, ki se strinja, da je ena največjih slabosti risov igra z igralcem več na ledu. "Morda premalo streljamo. Imamo dan počitka in trening, mislim, da bomo na tem treningu odpravili te napake s prvih dveh tekem, predvsem igri z igralcem več. Poskušali bomo večkrat streljati na gol," je obljubil 21-letni napadalec četrtega napada.

Pomembno, da so zadeli vsi štirje napadi
Zadovoljen je bil tudi slovenski selektor. "Na prvi tekmi je Poljska igrala zelo dobro. Vsakič, ko igraš novo tekmo, želiš biti boljši. Proti Hrvaški smo odlično začeli, prvi zadetek je padel kmalu, padlo je veliko zadetkov v prvi tretjini. Fantje so bili res odlični. Ko zadeneš tako zgodaj na tekmi, se ti dvigne samozavest. Pomembno je, da smo tudi v nadaljevanju tekme igrali trdo, saj lahko, če popustiš, pobereš slabe navade. Nikogar nismo želeli ponižati, skušali smo odigrati po svojih najboljših močeh. Zadovoljen sem, da so zadeli vsi štirje napadi, to je bila dobra predstava," je povedal 52-letni Američan, ki je pojasnil, da reprezentanca med turnirjem ne bo več mogla računati na vratarja Roberta Kristana.

Kristan ima virus
"Robert je izpadel iz tekmovanja. Načrtovali smo, da bo na tekmi proti Hrvaški branil on, a je zbolel. Zjutraj mi je povedal, da je bil pri zdravniku, ki mu je povedal, da ima virus. Menil je, da ni dovolj zdrav, da bi bil rezervni vratar, zato smo potrebovali rezervnega vratarja za Andreja Hočevarja. Morali smo narediti nekaj sprememb, rezervni vratar je sedaj Aleš Sila," je pojasnil selektor. Sila je na tekmi v zadnji tretjini dobil priložnost, z izjemo nekaj posredovanja pa večjega dela ni imel.

Hrvati niso mogli slediti risom
Slovensko prevlado na ledu je priznal tudi selektor Hrvaške Pavle Kavčič. "Za reprezentanco Slovenije je bila ta zmaga nujna, saj vedo, da morajo priti do finala. Morda z izidom proti Poljski niso bili zadovoljni in niso končali tako, kot so si želeli, in s tem dobili dodaten impulz. V tekmo so krenili s tako hitrostjo, da jim nismo mogli slediti z našo prvo ali drugo prestavo v primerjavi z njihovo peto ali šesto. Bilo je težko vklopiti se v njihov ritem, zato tudi pet, šest hitrih zadetkov. Kasneje smo se malce privadili in imeli tudi nekaj priložnosti, predvsem tudi zato, ker je slovenska reprezentanca malce spustila ritem. Skušali smo se malce približasti, a v vseh elementih je bila Slovenija boljši tekmec," je tekmo videl nekdanji slovenski selektor med leti 1997 in 2000 ter športno čestital risom.

Na prvenstvu v Tivoliju sledi dan odmora, v torek pa bo slovenski reprezentanci nasproti stala Velika Britanija, ki je prav tako še neporažena.

Harrington zadovoljen po dveh zmagah