Risi so se med hokejsko elito že uvrstili v letih 2001 in 2007, ko je bilo drugoligaško svetovno prvenstvo prav tako kot letos v slovenski prestolnici. Foto: MMC RTV SLO
Risi so se med hokejsko elito že uvrstili v letih 2001 in 2007, ko je bilo drugoligaško svetovno prvenstvo prav tako kot letos v slovenski prestolnici. Foto: MMC RTV SLO
John Harrington
Ugibanj glede Harringtona je konec: selektor se je pridružil reprezentanci in jo bo vodil na SP-ju v Ljubljani. Foto: EPA

Risi so priprave začeli že v ponedeljek v Tivoliju pod vodstvom pomočnika trenerja Danyja Gelinasa, selektor John Harrington pa se jim je zaradi klubskih obveznosti pridružil v torek. Ravno okoli selektorja je bilo pred začetkom priprav največ ugibanj, ali se bo teh sploh udeležil oziroma ali se bo udeležil SP-ja divizije I v Ljubljani. Američan namreč ni le slovenski selektor temveč tudi trener italijanskega prvoligaša Asiaga, ki se je prebil do finala in bo šele ta teden začel odločilne boje.

Slovenija dobila prednost pred Asiagom
"Lepo je biti spet v Sloveniji. Kot veste, je Asiago še vedno v igri za prvaka v Italiji. Odločitev o tem, da delo v klubu prepustim pomočniku, je bila težka. Toda pogodbo s HZS-jem sem imel pred Asiagom in zato sem se odločil za prihod v Ljubljano," je Harrington povedal na novinarski konferenci, na kateri je s še nekaj igralci spregovoril o ciljih risov.

"Kar vznemirjen sem. Na tem SP-ju imamo izredno priložnost za napredovanje. V sezoni smo zelo dobro delali. Na dveh pripravljalnih turnirjih sem imel priložnost preizkusiti številne mlade igralce. Nazadnje smo februarja na Japonskem osvojili drugo mesto, premagali pa smo Kazahstan, s katerim smo lani v Litvi izgubili. Zadovoljen sem tudi s kampom za mlade hokejiste do 23 let, ki smo ga letos pripravili prvič in je zelo dobrodošel pri iskanju nove baze igralcev," je strnil vtise o dozdajšnjem delu z reprezentanco.

Pance: Starejši so mlajšim za zgled
Risi se bodo na prvenstvu, ki bo med 17. in 23. aprilom potekalo v Ljubljani, skušali prebiti med elito precej pomlajeni. Nekaterih nosilcev igre iz preteklosti v reprezentanci ni več, tu pa so nove sile. Med njimi se je v zadnji klubski sezoni pri Tilii Olimpiji izkazal Žiga Pance. "Vsaka reprezentanca se enkrat zamenja. Še vedno je veliko starejših nosilcev igre. To je za nas neka dodatna motivacija. Ti so nam zgled in se skušamo po njih ravnati. Za vsakega igralca je čast igrati za reprezentanco, to velja tudi zame. Upam, da mi bo uspelo priti v končno ekipo. Prvenstvo je le doma, tako da je motivacija velika," je povedal ljubljanski napadalec.

"Sami od sebe moramo zahtevati prvo mesto"
Med starejšimi igralci v reprezentanci je Marcel Rodman. "Cilj je povsem jasen in mislim, da tudi povsem realen. Na zadnjih dveh prvenstvih doma nam je uspelo. Upajmo, da se bo zgodovina ponovila. Mislim, da imamo v ekipi res pravo mešanico. Nas starejših je res nekam malo, imamo pa toliko talentov v mladih igralcih, da moramo sami od sebe zahtevati prvo mesto," je svoja pričakovanja povzel nekdanji kapetan risov.

Harrington: Razingarja ne bo. HZS: Razingar pride v četrtek.
Za nekaj razburjenja okoli zdajšnjega kapetana Tomaža Razingarja je poskrbel selektor Harrington, ki je dejal, da ga na zbor reprezentance ne bo, s HZS-ja pa je pozneje prišlo obvestilo, da je prišlo do nesporazuma. Razingar, ki je po odhodu z Jesenic sredi sezone odšel v Val Pusterio, se je risom pridružil v sredo pozno popoldne.