Matjaž Kopitar je po petih tujih selektorjih in osmih letih postal prvi slovenski strokovnjak, ki bo vodil
Matjaž Kopitar je po petih tujih selektorjih in osmih letih postal prvi slovenski strokovnjak, ki bo vodil "rise". Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Reprezentanca za Halifax 2008
45-letni Kopitar je bil pomočnik Karija Savolainena, Teda Satorja in Matsa Waltina. Pod vodstvom Šveda je Slovenija pomladi 2008 nazadnje igrala na SP-ju elitne divizije, kjer je v Halifaxu izpadla s Slovaško, ki bo letos prva tekmica "risov". Foto: Miha Vidrih

Derbi prinaša dodaten pritisk, zato je bilo videti preveč nesproščenosti in predvsem napak. Skratka, za najvišjo raven to še zdaleč ne bo dovolj.

Komentar derbija.
Robert Sabolič, Rok Tičar in za njima skriti Žiga Jeglič
Kakšno vlogo v reprezentanci bodo imeli mladi igralci, ki so se v zadnjem letu prebili med nosilce igre na Jesenicah in v Olimpiji? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Terglav je sijajen športnik in borec, ki bo premagal to. Žal je za letos izgubljen, bo pa z nami v prihodnje.

O poškodbi Eda Terglava.
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar, ki ni bil v najboljših odnosih s prejšnjim selektorjem Johnom Harringtonom, se je po prihodu Kopitarja hitro vrnil v reprezentanco, kjer bo predvidoma njen najizkušenejši igralec. Foto: Iztok Novak

Dobra dva mesece pred prvenstvom zagotovo ne bom govoril kdo bo branil v Bratislavi in kdo ne.

O vprašanju 1. vratarja.
Robert Kristan (Medveščak Zagreb)
Vratarska statistika: Kristan: 92,6 odstotka ubranjenih strelov in 2,78 gola na tekmo ter 47 odigranih tekem. Hočevar: 90,1 %, 3,21 GAA, 32 tekem. Pintarič: 91,6 %, 3,28 GAA, 24 tekem. Foto: Iztok Novak
Anže Kopitar
Kolikšna je cena za igranje Anžeta Kopitarja na SP-ju, če bo morebiti predčasno končal s sezono v NHL-u? Po besedah predsednika HZS-ja Matjaža Rakovca bo zavarovalnina znašala 80 tisoč evrov. Foto: Reuters

Decembrska na prvi pogled presenetljiva menjava na mestu selektorja članske hokejske reprezentance je prinesla svež veter in predvsem daleč na stran potisnila zamere ter napetosti, ki bi najverjetneje vplivale tudi na sestavo Slovenije na prihajajočem svetovnem prvenstvu na Slovaškem (od 29. aprila do 15. maja).

Matjaž Kopitar, ki je bil predtem pomočnik treh različnih selektorjev, je zdaj pred največjim izzivom v trenerski karieri: "risom" mora zagotoviti obstanek v elitni diviziji, kar bi bil prvi korak na poti k uresničitvi slovenskih hokejskih sanj - preboju na zimske olimpijske igre v Sočiju 2014.

Vendar sanje so eno, resničnost je pa drugo. Selektor je februarja z ogledi tekem kandidatov za reprezentanco začel prve korake na poti v Bratislavo. Seveda dolgoletni reprezentant Jugoslavije in Slovenije ni manjkal na 436. večnem derbiju, kjer si je ogledal moštvi, ki bosta prispevali največ izbrancev, ob tej priložnosti pa je za MMC izdal svoja razmišljanja pred začetkom priprav, ki se bodo s prvimi hokejisti začele na Bledu že 15. marca.



Kaj ste opazili na derbiju med Jesenicami in Olimpijo?

Nič posebnega, vse, kar sem pričakoval. Derbi kot derbi. Olimpija je imela lepo prednost, Jesenice pa so se hitro vrnile. Tempo v zadnji tretjini je vidno padel, ker so nosilci igre veliko igrali. En prekršek in en "power-play" sta odločila tekmo.

Bi lahko izpostavili kaj pozitivnega ali negativnega?
Ne, vse je bolj ali manj pričakovano. Pozorno sem spremljal igro tistih igralcev, ki so kandidati za reprezentanco. Veliko je pozitivnega, a hkrati tudi negativnega, vendar ne bi o imenih.

Odločilni prekršek je zakrivil kapetan Jesenic in nosilec obrambe Slovenije Mitja Robar - ne prav spodbudno!?
Res je, take stvari si ob takem izidu in malo pred koncem ne moreš privoščiti na tako pomembni tekmi. Ali je bil prekršek ali ne, je brezpredmetno razpravljati. Sodnik je piskal, nekaj krvi je bilo, tako da je bilo nekaj na tem. Nepotrebna napaka, ki jih v reprezentanci ne sme biti.

Pri "železarjih" izstopa napad Jeglič-Tičar-Sabolič, tudi "zmaji" imajo svoje mlade adute: Žigo Panceta, Boštjana Goličiča ...
Kot sem rekel, ne bi rad o imenih. Zagotovo pa ima jeseniški napad za sabo izredno dobro sezono in že dolgo uspešno igrajo skupaj. Tudi pri Ljubljančanih se je videlo nekaj lepih potez. Derbi prinaša dodaten pritisk, zato je bilo videti preveč nesproščenosti in predvsem napak. Skratka, za najvišjo raven to še zdaleč ne bo dovolj.

Do začetka SP-ja v Bratislavi sta še dobra dva meseca. Kakšen je načrt za priprave?
Odvisno, kdaj bodo igralci končevali sezono v svojih ligah. To je kar velik problem, a ga imajo tudi preostale reprezentance. Klubi različno izpadajo, naši hokejisti igrajo v različnih ligah. Na primer: Italije ni v elitni diviziji, kar vpliva na njihov spored. To je ovira za skupen začetek priprav. Po 15. marcu bomo organizirali pripravljalni kamp, kamor bodo prihajali prosti igralci.

Koliko hokejistov boste povabili?
Vse je odvisno od razpletov lig. Na začetku bomo priključili številne mlajše igralce, tako da bo lahko trening potekal nemoteno in v polnem številu. Kdor bo končal tekmovanja, se bo priključil, nato bodo nekateri odpadli in tako naprej do samega prvenstva.

Prva poškodba je že prišla - Edo Terglav mora po operaciji kolena počivati pol leta. Potem sta tukaj "Američana" Jan Muršak in Anže Kopitar, kar pomeni, da je Slovenija tako rekoč že ostala brez prvega napada.
Za Eda vem že nekaj časa, sva govorila še pred operacijo in mi je povedal, da ne morem računati nanj. Upam, da se bo njegova rehabilitacija odvijala v pravo smer, saj bi bilo škoda, da bi mu taka poškodba onemogočila normalno nadaljevanje kariere. Terglav je sijajen športnik in borec, ki bo premagal to. Žal je za letos izgubljen, bo pa z nami v prihodnje.

Američana? Seveda imajo tudi druge reprezentance podobne probleme, res pa je tudi to, da imamo mi Slovenci malo manjšo bazo igralcev. Pripravili bomo več različnih scenarijev in upam, da se bo nam kaj pozitivnega posrečilo.

Lani je vašemu predhodniku Johnu Harringtonu uspelo prepričati Detroit, da je za tisti teden pripeljal Muršaka na prvenstvo v Ljubljano. Poskušate kaj podobnega tudi vi?
Zagotovo, pri čemer je tukaj največ odvisno od zdravja igralcev Detroita, ki bo zagotovo igral v končnici Lige NHL. Zagotovo bomo napeli vse sile, da bi se nam Jan pridružil v Bratislavi. Stopili bomo v stik z njihovim vodstvom in jih skušali prepričati.

Polemike o prvem vratarju Slovenije v zadnjem obdobju so močno vplivale tudi na odločitev HZS-ja, da izpelje zamenjavo selektorja. Ali imate v glavi že zamišljeno to odločitev: bo št. 1 določena ali bo to boj dveh ali mogoče celo treh vratarjev?
Res ne bi o imenih, vendar kdor spremlja hokej, dobro ve, kako letos brani Robi (Kristan), kako igra Andrej (Hočevar), kako gre Matiji (Pintariču). Prav lahko bo tukaj še četrti vratar. Dobra dva meseca pred prvenstvom zagotovo ne bom govoril, kdo bo branil v Bratislavi in kdo ne. Zagotovo pa imam v glavi dobro predstavo, kdo je kdo.

Nasprotniki Slovenije na prvenstvu so ...
Sami slabi (nasmešek).

Slovaki so pred dnevi krstili osrednjo dvorano prvenstva, ki sicer sploh še ni dokončana, a spektakel se že napoveduje.
Bil sem na tem turnirju in sem bil osebno kar nekoliko razočaran, a do prvenstva je še nekaj časa - drugače je bila dvorana še vedno gradbišče. Slovaki so gostitelji in se resno pripravljajo, tudi na tem pripravljalnem turnirju so nastopili z nekaterimi res uglednimi imeni. Nemci so moštvo z izjemno disciplino, o Rusih pa niti ne bi izgubljal besed.

Derbi prinaša dodaten pritisk, zato je bilo videti preveč nesproščenosti in predvsem napak. Skratka, za najvišjo raven to še zdaleč ne bo dovolj.

Komentar derbija.

Terglav je sijajen športnik in borec, ki bo premagal to. Žal je za letos izgubljen, bo pa z nami v prihodnje.

O poškodbi Eda Terglava.

Dobra dva mesece pred prvenstvom zagotovo ne bom govoril kdo bo branil v Bratislavi in kdo ne.

O vprašanju 1. vratarja.