Zmagovalca dvoboja Danska - Slovenija čaka mamljiva nagrada - nastop na prvih zimskih olimpijskih igrah. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Zmagovalca dvoboja Danska - Slovenija čaka mamljiva nagrada - nastop na prvih zimskih olimpijskih igrah. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Frederik Storm (Danska) - Jevgen Napnenko (Ukrajina)
Sodniki so ob prvem danskem golu proti Ukrajini kar sedem minut pregledovali videoposnetke, preden so priznali zadetek Frederika Storma. Foto: Twitter
Frederik Andersen (Danska)
Frederik Andersen je bil v lanski sezoni statistično najboljši vratar švedske Elitserien. Poleti se je podal k Anaheimu, ki ga je poslal na kaljenje v AHL, pri čemer pa so si Danci izprosili vpoklic za olimpijske kvalifikacije. Foto: EPA

Zdaj bo malce lažje. Ko zmagaš, nisi utrujen. Imamo štiri ure več, da se pripravimo.

Strelec zmagovitega gola kapetan Razingar.
Boštjan Goličič
V zadnjih šestih letih sta Slovenija in Danska odigrala kar osem prijateljskih tekem, pri čemer so risi le enkrat po kazenskih strelih ugnali leve. Dobro pa gre proti Dancem Boštjanu Goličiču, ki jim je zabil že tri gole, tudi decembra v Lyonu, ko je bilo 1:2 po "loteriji". Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Med tekmo nisem panično reagiral pri izidu 2:2 in nisem šel v prehitro skrajševanje klopi. Da ne bi prekuril prvih dveh napadov, sem pozval 3. in 4. peterko, da želim videti več od njih, in dobil sem zadovoljiv odziv, tako da imamo tudi proti Danski štiri igralne petorke.

Sijajen uvod risov na Danskem

za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju.

Časa za uživanje v eni največjih zmag v zgodovini slovenske hokejske reprezentance ni bilo, saj petek prinaša novo zgodovinsko priložnost tako Slovencem kot Dancem - zmagovalec tekme si bo že lahko rezerviral letalske vozovnice za Soči za nastop na zimskih olimpijskih igrah, kjer tako Slovenija kot Danska doslej še nista zaigrali.

"Risi" so v velikem slogu s 4:2 premagali Beloruse, medtem ko so se "danski levi" kar močno namučili z Ukrajino (2:0), z na papirju najšibkejšim moštvom kvalifikacijskega turnirja v Vojensu.

Ključni so igralci, ne strokovni štab
"Po zmagi bi zagotovo lahko pametoval ali pa tudi ne. Strokovni štab je tu, da damo nekatera navodila, nismo pa mi ključni. Ključni so igralci, njim gre vsa pohvala in zahvala za to zmago," je bil po prvem storjenem koraku proti Sočiju skromen selektor Matjaž Kopitar.

Slovenski hokejski aduti so jasni: vratar Robert Kristan (17 obramb proti Belorusiji) in razigrana udarna napada Jeglič - Tičar - Sabolič in Urbas - M. Rodman - D. Rodman. "Belorusija je že za nami. Odpiskan je bil konec, tukaj je zmaga, zdaj pa Danska. Imamo še nekaj več časa kot oni, a imajo večjo globino v kadru," ostaja Kopitar starejši trdno na tleh in se zaveda, da vloga favorita pripada gostiteljem turnirja, ki bodo tudi uživali podporo štirih tisoč navijačev v SE Areni.

Andersen tihi junak uspeha nad Ukrajino
Danci, ki imajo štiri ure manj počitka, proti Ukrajini niso bili pretirano suvereni, a je za miren razplet kljub tesnemu izidu z 22 obrambami poskrbel najpomembnejši igralec vratar Frederik Andersen. Danska ima v Ligi NHL trenutno kar 6 igralcev, 23-letni Andersen pa se namerava tja prebiti prek lige AHL (92,9 %; 2,30 GAA na 23 tekmah za Norfolk). Kljub temu pa mu je matični NHL-klub Anaheim dal dovoljenje, da sredi sezone odleti v Evropo in skuša "levom" priboriti prvi nastop na ZOI-ju
Pozor na dansko vzhajajočo zvezdo s št. 17
Za prve tri točke sta zadela 3. in 1. napad: prvi je zadel Frederik Storm, nato pa še kapetan Morten Green. Z dvema podajama se je izkazal Morten Madsen, za igralca tekme pa je bil razglašen podajalec pri prvem golu Jesper Jensen. A ob prekaljenih znancih iz SP-jev elitne divizije, se ne sme pozabiti na veliki up danskega hokeja - 19-letni Nicklas Jensen je sprožil 4 strele in potrdil, da ga bomo kmalu videli igrati v dresu Vancouvra.

Igra in trenira se po švedskih taktih
V danski reprezentanci je močan švedski priokus: že pet let je selektor Šved Per Bäckman, ki je Dansko ustalil v elitni diviziji in z njo leta 2010 zaigral v zgodovinskem četrtfinalu svetovnega prvenstva. Kar 12 reprezentantov igra na Švedskem (3 v prvi, 9 pa v drugi ligi), 4 si kruh služijo v elitni nemški ligi DEL, dva na Finskem in samo štirje v danskem prvenstvu.

"Imajo že nekaj let švedskega selektorja, torej bo šlo za pravi skandinavski hokej. Igrali bodo umirjeno, čakali na naše napake. Če ne bodo pozorni, jih bodo tudi izkoristili, tako da moramo tudi mi odigrati pametno in umirjeno," razkriva recept za uspeh "Šved" Jan Urbas.

Med elito dve tesni srečanji
Še pogled v preteklost: na sedmih prvenstvenih in kvalifikacijskih obračunih je Slovenija slavila dvakrat, dvakrat remizirala in trikrat priznala premoč Danski, a zadnjič še v skupini B pred 13 leti. Nazadnje sta se reprezentancti zares pomerili na SP-jih elitne divizije: leta 2005 v Innsbrucku je bilo 4:3 za Slovence, leto pozneje v Rigi pa neodločeno 3:3.


"Prave" tekme Slovenije in Danske:
- Kvalifikacije za olimpijske igre 1998:
Danska - Slovenija 4:2
Slovenija - Danska 5:1

- Svetovno prvenstvo skupine B 1998:
Slovenija - Danska 4:4
- Svetovno prvenstvo skupine B 1999:
Slovenija - Danska 1:4
- Svetovno prvenstvo skupine B 2000:
Slovenija - Danska 2:4
- Svetovno prvenstvo elite 2005:
Slovenija - Danska 4:3
- Kvalifikacije za olimpijske igre 2006:
Slovenija - Danska 3:3

Ob tem je bilo odigranih še kar 17 prijateljskih tekem, od katerih jih je pet dobila tudi Slovenija. Skupni izkupiček "risov" je 7-3-13, skupna razlika v golih pa je 62:83 v korist Danske.

.

Olimpijske kvalifikacije, skupina F (Vojens, Danska)

2. krog, danes ob 17.00:
BELORUSIJA - UKRAJINA

Ob 21.00:
SLOVENIJA - DANSKA

3, krog, nedelja ob 14.00:
UKRAJINA - SLOVENIJA

Ob 18.00:
DANSKA - BELORUSIJA

1. krog:
BELORUSIJA - SLOVENIJA
2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
400; Kulakov 28., Stepanov 30.; Urbas 17., Sabolič 22., Razingar 43./kazenski strel, D. Rodman 51.

DANSKA - UKRAJINA
2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Storm 16., Green 25.

Zdaj bo malce lažje. Ko zmagaš, nisi utrujen. Imamo štiri ure več, da se pripravimo.

Strelec zmagovitega gola kapetan Razingar.

Med tekmo nisem panično reagiral pri izidu 2:2 in nisem šel v prehitro skrajševanje klopi. Da ne bi prekuril prvih dveh napadov, sem pozval 3. in 4. peterko, da želim videti več od njih, in dobil sem zadovoljiv odziv, tako da imamo tudi proti Danski štiri igralne petorke.

Sijajen uvod risov na Danskem