Na zadnjem obroču Stanelyevega pokala (skrajno desno na sliki) je dovolj prostora za zmagovalce do leta 2016/2017 (kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti). Foto: EPA
Na zadnjem obroču Stanelyevega pokala (skrajno desno na sliki) je dovolj prostora za zmagovalce do leta 2016/2017 (kliknite na sliko za ogled v višji ločljivosti). Foto: EPA
Tampa
Ekipe pogosto pripravijo slavnostne parade, pričujoča fotografija je iz leta 2004, ko je prvak postala Tampa Bay. Foto: EPA
Nicklas Lidström
Nicklas Lidström je bil leta 2008 prvak z Detroitom. Foto: EPA
Zvezde na sodišču
Pokal se pojavi tudi v priljubljeni odvetniški seriji Zvezde na sodišču. In seveda končal tragično, William Shatner ga je namreč pahnil čez rob balkona.

Lovorika za zmagovalca Lige NHL ima več imen, od preprosto pokal, Stanleyjev pokal, sveti gral in Stanleyjev vrček. Pokal je svojevrsten v več pogledih, saj meri kar 89,54 centimetra, tehta pa 15 kilogramov in pol. Njegova posebnost je v tem, da na njem niso vgravirana le imena klubov, ki so osvojili Ligo NHL, ampak tudi imena vseh hokejistov in članov ekipe.

Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju, kjer lahko s komentiranjem preganjate morebitno zaspanost in delite svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. oznako #stane.

Pokal je bil sprva visok le 18,5 cm
Ime nosi po Fredericku Stanleyju, ki je bil guverner Kanade. Bil je velik ljubitelj hokeja, zato je naročil narediti 18,5 centrimetrov visok pokal, ki je bil namenjen najboljši kanadski ljuvekipi. Pokal je bil sprva imenovan "Dominion Hockey Challenge Cup". Po njegovi smrti je bil preimenovan v zdajšnje ime, kmalu pa so ga podaljšali s številnimi obroči.

Največkrat vgravirano ime Henrija Richarda
Po zdajšnjih pravilih se lahko v Stanleyjev pokal vgravira ime tistih hokejistov, ki so v rednem delu sezone igrali vsaj na polovici tekem (41 ali več) ali pa so odigrali vsaj eno tekmo v velikem finalu. Na pokalu se največkrat pojavi ime Henrija Richarda, ki je za Montreal igral med letoma 1955 in 1975, v tem času pa je osvojil 11 naslovov prvaka.

Prvi krog s pokalom opravi kapetan
Po tradiciji pokal prvi dvigne kapetan ekipe. Včasih pa pride do izjem, ki so izredno častne in kažejo na veličino kapetanov. Leta 1993, ko je Los Angeles v svojem edinem finalu pred letošnjo sezono izgubil proti Montrealu, je kapetan Canadiensov Guy Carbonneau to čast prepustil Denisu Savardu. Leta 1998 je zmagal Detroit, kapetan Steve Yzerman pa ga je predal soigralcu Vladimirju Konstantinovu, ki je v prometni nesreči nekaj mesecev pred tem ohromel.

V Evropi prvič v družbi Petra Forsberga
S Stanleyjevim pokalom je povezano ogromno nenavadnih pripetljajev in anekdot. Njihovo število se je močno povečalo leta 1995, ko se je začelo nepisano pravilo, da ima vsak igralec zmagovalnega moštva pokal lahko v lasti za en dan. Prvo leto je pokal potoval le po Severni Ameriki, leta 1996 pa je s Petrom Forsbergom prvič pripotoval v Evropo. Igralec Colorada ga je peljal v Stockholm in rojstni kraj Örnsköldsvik.

Pijača, hrana, krst ... in celo kahlica
Med številnimi pripetljaji omenimo le, da so ga igralci več desetkrat izpustili iz rok (pri padcih je pogosto dobil poškodbe), nekateri hokejisti so v njem krstili svoje otroke, novorojena hčerka Krisa Draperja je v njem (nehote) opravila potrebo, številni so iz njega jedli in pili, gostoval je v številnih televizijskih oddajah in celo serijah (Zvezde na sodišču, Luč svetlobe), večkrat pa je bil tudi izgubljen.

Z zmago LA-ja na pot po štirih državah
Če bo Los Angeles uspešno končal začeto misijo, se bosta torej za slovenski hokej in šport zgodila dva velika mejnika. Ime Anžeta Kopitarja bo vgravirano na sloviti Stanleyjev pokal, ta pa bo v poletnem času obiskal tudi Slovenijo. Hokejiste Los Angelesa sestavljajo le igralci štirih držav, poleg obeh severnoameriških bo pokal obiskal le še Slovenijo in Rusijo.

Dva obroča sta že odstranjena
Stanleyjev pokal pa ne vsebuje več vseh imen zmagovalcev Lige NHL. Spodnji del pokala je sestavljen iz petih obročev. Leta 1991 je zmanjkalo prostora, zato je bil zgornji od petih obročev (z imeni zmagovalcev iz obdobja 1928-1940) umaknjen, na dnu pa se je dodal nov prazen obroč. Naslednji obroč je bil umaknjen leta 2006, trenutni pa ima dovolj prostora do konca sezone 2016/2017. Vsi odstranjeni obroči bivajo v Hiši slavnih.

Obstajajo kar trije Stanleyjevi pokali
Za konec pa le še podatek, da v resnici obstajajo trije Stanleyjevi pokali. Izviren, ki ga je dal izdelati lord Stanley, je med prvaki krožil do leta 1970, zdaj pa prebiva v Hiši slavnih v Torontu. Tako imenovani avtentični pokal je namenjen podelitvi igralcem ter potovanju po svetu, obstaja pa še tretji pokal - kopija, ki je razstavljen v Hiši slavnih in je tam za vsak primer, če bi se pokal, ki je namenjen podelitvi, izgubil.