Aleksej Čerepanov je kot novinec presegel dosežke Aleksandra Ovečkina, Jevgenija Maljkina, Ilije Kovaljčuka idr., a mu je usoda preprečila vzpon med največje. Foto: gazeta.ru
Aleksej Čerepanov je kot novinec presegel dosežke Aleksandra Ovečkina, Jevgenija Maljkina, Ilije Kovaljčuka idr., a mu je usoda preprečila vzpon med največje. Foto: gazeta.ru

Napadalec, ki je bil leta 2007 kot 17. izbran s strani New York Rangersov, je veljal za enega najbolj nadarjenih ruskih hokejistov, saj je v sezoni 2006/07 z 18 goli popravil debitantski rekord Pavla Bureja iz leta 1989 (17 zadetkov).

Pomanjkljiva zdravniška pomoč
Čerepanov je pri izidu 4:5 za Vitjaz ravno končal menjavo, skupaj s partnerjema v napadu Jaromirom Jagrom in Pavlom Rosuom se je usedel na klop, ko je izgubil zavest. Na pomoč mu je najprej priskočil klubski zdravnik, nato je z zamudo prišla tudi zdravniška služba. Po informacijah, naj bi reševalci zaradi skorajšnjega konca tekme že odšli, ko so jih poklicali nazaj v dvorano. Ob prihodu v bolnišnico so mladega hokejista razglasili za mrtvega.

Presegel vse slovite predhodnike
185 cm visoki hokejist je bil zelo nadarjen, na letošnjih 15 tekmah je zbral 13 točk (8 + 5), skupno pa je na 106 ligaških nastopih v ruski elitni ligi zbral 40 zadetkov in 29 podaj. Nizek izbor na naboru so strokovnjaki pojasnevali s sporom med rusko hokejsko zvezo in vodstvom NHL-a, saj je bil pred "draftom" rangiran na tretje mesto.

Strti učitelj Jagr
Pred letošnjo sezono so se Čerepanov, Omsk in Rangersi dogovorili za dodatno leto kaljenja v novoustanovljeni Kontinentalni hokejski ligi. Kot mentorja so mu pripeljali samega legendarnega češkega kapetana Jagra, ki je po novici o smrti soigralca zaradi odpovedi srca jokal na parkirišču in vpil: "Lekso, prebudi se!"

T. G.