Veliko navdušenje v Tivoliju po uvrstitvi v končnico. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Veliko navdušenje v Tivoliju po uvrstitvi v končnico. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleš Mušič
Aleš Mušič je dosegel največ zadetkov za Olimpijo v letošnji sezoni. Kar 18-krat je zatresel mrežo tekmecev. Po točkah je na 6. mestu Lige Ebel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Groznik
Boštjan Groznik je bil v središču pozornosti v nedeljo zvečer. Bližje zadetku v Ligi Ebel še ni bil. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Pance
Žiga Pance si želi zadržati 4. mesto in začeti drugi del z eno točko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää se je drugič zapored prebil v končnico Lige Ebel. Lani v končnici proti Salzburgu ni bilo možnosti, zato si želijo zmaji v letošnji sezoni lažjega tekmeca v četrtfinalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po porazu na Jesenicah 26. decembra (5:4) zmajem ni dobro kazalo. Čakale so jih težke tekme, 6. mesto pa je viselo v zraku. Nihče ni pričakoval šestih zmag na zadnjih sedmih tekmah. Poraz v Podmežakli je bil poučen za igralce, pristop na večnem derbiju je bil slab, tudi dogodki v zadnjih sekundah pa niso opravičevali slabe igre. Prelomnica je bila zadnja tekma v lanskem letu, ko je vodilni Linz padel v Tivoliju (2:1 po kazenskih strelih). Sledile so zmage na Dunaju, v Znojmu, V Szekesfehervarju, v Tivoliju pa sta bila nemočna Beljak in Gradec. Tudi v Salzburgu so zeleno-beli igrali zelo dobro in klonili s 6:7 po hudem boju proti prvakom.

Mušič ostaja optimist, načrtuje vrnitev za končnico
Slavje ob uvrstitvi v končnico je dobilo grenak priokus ob poškodbi začasnega kapetana Aleša Mušiča, ki so ga po drugi tretjini prepeljali na pregled v ljubljanski UKC. Pregled z ultrazvokom je pokazal, da ima Mušič zlomljeno sedmo rebro. Po prvih napovedih zdravnikov ga čaka enomesečno mirovanje, nato pa bo lahko začel lažje fizične aktivnosti. Rebro se je zlomilo navzven, s čimer bo čas rehabilitacije krajši. Naslednji pregledi ga čakajo v sredo, ko bodo znane nove podrobnosti.

Mušič je imel pred lansko sezono težko poškodbo tetive na nogi, a se je vrnil v rekordno hitrem času. Nepopustljivi borec si je na koledarju že obkrožil 19. februar, ko se začne končnica Liga Ebel.

"Groza" zelo blizu prvemu golu v Ligi Ebel
Najodmevnejši trenutek nedeljske tekme se je zgodil v 37. minuti, ko je Boštjan Groznik z modre črte zadel vratnico, v dvorani je završalo, gledalci so se dvignili s stolov. Prvi zadetek visokega branilca v Ligi Ebel bi bil vsekakor nepozaben dogodek za vse navijače zeleno-belih.

"To je bila zelo pomembna zmaga. Po tekmi na Madžarskem smo se dogovorili, da moramo več pozornosti posvečati obrambi, in tokrat nam je to zares dobro uspelo. Mi se nismo ozirali na 6. mesto, naš cilj je, da prehitimo še KAC in smo po koncu prvega dela na 4. mestu. V drugi del želimo odnesti kakšno točko. Vse imamo v svojih rokah. Proti Gradcu smo pametno odigrali v obrambi, nato pa so se nam ponudile še priložnosti v protinapadih. Ko smo povedli za dva zadetka, smo rutinirano pripeljali tekmo do konca. Igralce Gradca smo veliko izzivali, a v takem položaju moraš biti pametnejši in ne smeš takoj odgovoriti nazaj na vsak prekršek. Imeli smo nekaj "power playjev", ki smo jih unovčili," je pojasnil 29-letni "Groza", ki je bil izbran za najboljšega igralca srečanja.

Veseli se praznika v Zagrebu
"Osredotočam se predvsem na obrambo, vsekakor pa bi bil že čas, da enkrat dosežem tudi zadetek. Upam, da mi uspe še v letošnji sezoni. Bil sem bolj sproščen, ker smo vodili že za dva gola, več sem si upal in posledica tega je bila, da sem bil nevarnejši pred golom nasprotnika. V Zagrebu nas čaka zelo lepa tekma, vzdušje bo odlično, imeli bomo veliko podporo naših navijačev. To bo pravi hokejski praznik, vsi bomo uživali, ključna pa bo disciplina v obrambi. Proti Celovčanom gremo po zmago, kar bi nam zagotovilo četrto mesto," je še dodal Groznik.

Ž. Pance: Vsaka točka v drugem delu je lahko ključna
Tudi Žiga Pance je bil zelo zadovoljen. "Na obeh straneh je bilo čutiti precej nervoze. Oni so morali zmagati s tremi zadetki razlike, a jim tega seveda nismo pustili. Izkoristili smo ponujene priložnosti, čeprav bi lahko z igralcem več dosegli še kakšen gol več. Že dve tekmi pred koncem smo v končnici, naš novi cilj pa je 4. mesto, ki prinaša eno točko v drugem delu. Mislim, da bo točka zelo pomembna v nadaljevanju. V Zagrebu in doma proti KAC-u načrtujemo štiri točke," je poudaril Pance, ki je zaskrbljen zaradi poškodbe Mušiča: "Izgubili smo enega izmed najboljših igralcev v letošnji sezoni. To se bo poznalo v napadu. Z Mušičem bi bilo precej lažje, zdravniki bodo odločili, kdaj se bo lahko vrnil."

Järvenpää vseskozi opozarja na obrambo
Nasmejan je bil tudi trener Hannu Järvenpää: "Na Madžarskem smo hitro zadeli, želeli smo si hitro doseči še kakšen zadetek, a smo pozabili na obrambo in prejeli gol. Proti Gradcu sem zahteval bolj obrambno igro, na začetku tekme je bilo pomembno, da ne prejmemo gola. Prepričan sem, da bo tudi Groznik kmalu dosegel zadetek v Ligi Ebel. Res je bil blizu," je zadovoljen Finec.

Vodstvo kluba mu je stalo ob strani
"Zelo sem zadovoljen z dozdajšnjim potekom sezone. Končnico smo si zagotovili še pred zadnjim krogom, kar je tudi zelo dobro za moje živce. Imeli smo tudi zelo težko odbobje, ko prav nič ni šlo po naših željah, in takrat mi je vodstvo kluba nudilo vso podporo. Brez tega res ne bi šlo. Sezona v Ligi Ebel je res dolga, zdaj se lahko malce sprostimo. Lažje smo zadihali. V Zagrebu smo igrali že lani. Spomnim se te tekme, bilo je zelo napeto, a smo na koncu izgubili. V torek bomo to popravili. Dobili smo štiri tekme zapored, tudi v Zagrebu in proti KAC-u želimo nadaljevati zmagoviti niz. pomembno je, da končamo na 4. mestu," je odločno napovedal finski strateg.

Mušiča bo zelo pogrešal
"Imam cmok v grlu, ko pomislim na poškodbo Mušiča. Res upam, da bi se lahko še vrnil v letošnji sezoni. Pred zadnjo tretjino smo se odločili, da se bomo še bolj borili za njega. V letošnji sezoni je bil neverjeten, zdaj ga bodo skušali nadomestiti mladi igralci. Ken Ograjenšek in David Sefič bosta imela več priložnosti," je zaključil trener zeleno-belih.

Razpored tekem Tilie Olimpije v drugem delu:
Nedelja, 22. januarja, ob 17.30:
Sapa Fehervar - Tilia Olimpija
Torek, 24. januarja, ob 19.15: Linz - Tilia Olimpija

Petek, 27. januarja, ob 19.15: Tilia Olimpija - Medveščak
Nedelja, 29. januarja, ob 17.30: Tilia Olimpija - Red Bull Salzburg

Torek, 31. januarja, ob 19.15: Tilia Olimpija - KAC
Petek, 3. februarja: Medveščak - Tilia Olimpija (zimska klasika na Šalati)

Nedelja, 5. februarja, ob 17.30: Tilia Olimpija - Linz
Petek, 10. februarja, ob 19.15: Tilia Olimpija - Sapa Fehervar

Nedelja, 12. februarja, ob 17.30: KAC - Tilia Olimpija
Torek, 14. februarja, ob 19.15: Red Bull Salzburg - Tilia Olimpija