Trenutek, ko je na noge skočila celotna Kanada - takole je Tima Thomasa premagal Raffi Torres. Foto: Reuters
Trenutek, ko je na noge skočila celotna Kanada - takole je Tima Thomasa premagal Raffi Torres. Foto: Reuters
Roberto Luongo je četrtič v končnici ostal nepremagan. Foto: Reuters
Vancouver še nikoli ni osvojil Stanleyjevega pokala, zato v mestu razumljivo vlada prava hokejska mrzlica. Vstopnice na črnem trgu so dosegle tudi ceno 5.000 ameriških dolarjev. Foto: Reuters

Ko je vse kazalo, da bosta mreži v rednem delu mirovali in da bo odločitev padla v podaljšku, je Torres izkoristil izjemno podajo Jannika Hansena. Dvorana je eksplodirala, tako kot leta 2010, ko je Sidney Crosby z zlatim golom Kanadi prinesel naslov olimpijskega prvaka.

Vrhunce tekme si oglejte v videu na dnu novice.

"Zdelo se mi je, da bomo igrali vso noč"
"Gol Torresa je bil pravo olajšanje. V enem trenutku se mi je zdelo, da bomo igrali vso noč. Vesel sem, da ga je dosegel prav on. Na ledu naredi veliko stvari, ki jih ne opaziš. Lepo je, da je nagrajen na tak način," je povedal vratar Roberto Luongo, ki je ustavil vseh 36 strelov in ostal nepremagan četrtič v končnici. Na drugi strani je Tim Thomas zbral 34 strelov.

Obračun najboljših vratarjev lige
"Gledamo obračun najboljših vratarjev lige, zato bo doseči zadetek pravi izziv," je povedal trener Canucksov Alain Vigneault.

Nove težave Bostonovega power playa
Oba vratarja sta blestela že v precej živčni uvodni tretjini, ko so Bruinsi "nadstreljali" gostitelje s 17:12. Boston je imel priložnost kronati rahlo premoč ob štiriminutni izključitvi Daniela Sedina, a je spet zatajil "power play", ki je v celotni končnici izkoristil le pet priložnosti.

Bruinse v zadnjem delu reševal Thomas
Luongo in Thomas sta bila v središču pozornosti tudi v drugi tretjini, ko sta obe moštvi zapravili nekaj priložnosti z igralcem več. V zadnjem delu je bil bližje zmagi Vancouver. Najprej je bil Thomas uspešnejši od Hansena v dvoboju ena na ena, nato pa je v protinapadu ustavil še Maxima Lapierra. Alexander Edler je za nameček zadel še prečko.

Naslednja tekma bo v soboto.

Finale Lige NHL, prva tekma:
VANCOUVER
- BOSTON
1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Torres 60.
Obrambe: Luongo 36; Thomas 34.
Izključitve: 14 min; 14 min.