Takole je Michal Handzuš v 83. minuti premagal Jonathana Quicka in izsilil 6. tekmo konferenčnega finala Zahoda. Foto: Reuters
Takole je Michal Handzuš v 83. minuti premagal Jonathana Quicka in izsilil 6. tekmo konferenčnega finala Zahoda. Foto: Reuters
Jonathan Quick
Jonathan Quick je na začetku druge tretjine z dih jemajočo obrambo preprečil veselje Brandonu Saadu (na fotografiji). Foto: Reuters
Brandon Saad in Patrick Kane
Brandon Saad je v 12. minuti zadel za 3:1. Takole mu je prvi čestital Patrick Kane (#88). Foto: Reuters
Tanner Pearson
Tanner Pearson je s krasnim strelom iz zapestja po dobre pol ure igre Los Angeles popeljal v vodstvo. Foto: Reuters
Jonathan Toews
Kapetan Chicaga Jonathan Toews je bil v rednem delu srečanja popolnoma neviden, nase je opozoril šele v podaljšku. Foto: Reuters
Handzuš v 83. minuti rešil Chicago

Ta se je v 83. minuti znašel pred gostujočim vratarjem Jonathanom Quickom in ga hladnokrvno premagal za zlata vredno zmago Chicaga, ki mora dobiti še preostali tekmi v seriji, če se želi še drugič zapored uvrstiti v finale Stanleyjevega pokala.

Tekma je bila sicer prežeta s številnimi napakami v obrambi obeh ekip, še posebej v prvi tretjini, v kateri je padlo kar pet zadetkov. V nadaljevanju se je igra v obrambni tretjini precej izboljšala, ob Quicku je nekaj izjemnih obramb nanizal tudi Chicagov Corey Crawford.

Katastrofalen začetek Kraljev
Tekmo so hokejisti Los Angelesa začeli na najslabši mogoč način - z izključitvijo in zadetkom v svoji mreži. Potem ko je Drew Doughty povsem brez potrebe spotaknil Jonathana Toewsa, je moral že po 30 sekundah za dve minuti na kazensko klop, kar so aktualni prvaki hitro izkoristili. Postavili so obroč okrog gola gostov, plošček je lepo krožil, naposled je z modre črte silovito sprožil Brent Seabrook in premagal nemočnega Quicka. To je bila za Kanadčana sploh prva točka v seriji in tretja v letošnji končnici. Že dve minuti pozneje so gostitelji povedli z 2:0. Patrick Kane je prodrl v napadalno tretjino, lepo zadrževal plošček, se čez čas odločil za strel, odbiti plošček pa je hladnokrvno iz bližine v mrežo pospravil še en branilec, Johnny Oduya.

Slovanska naveza spet udarila
Kralji so zaostanek vendarle prepolovili v 10. minuti, ko se je v gneči pred vrati po podaji Dwighta Kinga najbolje znašel Jarret Stoll, a so že hip zatem Blackhawksi znova ušli na +2. Gol je zakuhala gostujoča obramba, natančneje Slava Vojnov in Willie Mitchell, ki sta storila amaterski napaki, Brandon Saad pa je z desne strani plošček nekako le strpal za Qucikov hrbet. Toda tudi tretji zadetek v Quickovi mreži gostov ni potrl. Namreč, že dve minuti pozneje je za 3:2 zadel Marian Gaborik. Slovak je po odlično izvedenem protinapadu iz neposredne bližine izkoristil natančno podajo Anžeta Kopitarja, ki je tako vknjižil še 18. podajo in že 23. točko v letošnji končnici!

Na koncu prve tretjine so Kralji imeli prvič igralca več na tekmi, potem ko si je Niklas Hjalmarsson privoščil neumno napako. Kljub silovitemu zadnjemu naletu, ki ga je vodil Doughty, se izid ni spremenil.

Kapetan Brown izenačil na 3:3
Že v uvodnih minutah druge tretjine je Quick z neverjetno obrambo preprečil četrti zadetek gostiteljev. Potem ko je bil že premagan, je z lovilko nekako le odbil plošček po Saadovem strelu iz bližine. Gostje so bili v drugi tretjini pred vrati precej podjetnejši, več so napadali, gostitelje so se bili primorani večkrat dalj časa braniti. V 32. minuti je pritisk le obrodil sadove: kapetan Dustin Brown je začel akcijo za zadetek, po Gaborikovem strelu je zbezal odbiti plošček v mrežo Crawforda in se četrtič v letošnji končnici razveselil zadetka. Kmalu zatem so Kingsi prvič na tekmi tudi povedli! Marcus Kruger je v srednji tretjini izgubil plošček, v napad je zdrvel Tanner Pearson in s krasnim strelom iz zapestja z desne strani v daljši vratarjev kot poskrbel za hladno prho v United centru.

Smith zadel za vrnitev in - podaljšek
Hokejiste Chicaga je 20 minut ločilo od konca sezone, zato so uprizorili zares ognjevit začetek zadnje tretjine, v uvodu katere so rezultat ekspresno izenačili na 4:4. Quick je ubranil strel Andrewu Shawu, odbitek pa je v prazno mrežo zabil Ben Smith. Zares poceni zadetek Los Angelesa. Do konca rednega dela srečanja so gostitelji dvakrat igrali z igralcem več, česar pa jim ni uspelo izkoristiti. Zadnjo priložnost je za zmago pred podaljški zapravil Hossa, ki je 12 sekund pred koncem s strelom z razdalje rahlo presenetil gostujočega vratarja.

Handzuš odrešil aktualne prvake
V prvem podaljšku sta obe ekipi igrali izjemno, gledalci so bili priča atomskemu hokeju. V 7. minuti podaljška, v katerem se je vendarle prebudil Toews, je Quicku zelo nevarno zapretil Patrick Sharp, na drugi strani je Jeff Carter iz neposredne bližine v 13. minuti zadel prečko. Obe ekipi sta proti vratom nasprotnika sprožili kopico strelov, a sta mreži obmirovali. Odločitev o zmagovalcu je padla šele v tretji minuti 2. podaljška, ko se je pred vrati znašel Handzuš in z rutiniranim strelom zadel za končnih 5:4.
Serija se zdaj seli v Los Angeles, kjer bo 6. tekma v Staples centru v soboto ob 3.00 po slovenskem času.

Konferenčni finale, Zahod:
CHICAGO - LOS ANGELES 2:3
* 5:4 (3:2, 0:2, 1:0)
Seabrook 2., Oduya 4., Saad 12., Smith 42., Handzuš 83.; Stoll 10., Gaborik 14., Brown 32., Pearson 34.
Obrambe: Crawford 40; Quick 40.

* - po dveh podaljških


Konferenčni finale, Vzhod:

Petek ob 2.00:
NY RANGERS - MONTREAL 3:2

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Handzuš v 83. minuti rešil Chicago